Hallitusneuvotteluiden tulos iso pettymys

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset julkistivat tänään hallitusohjelmaneuvotteluidensa tuloksen. Ohjelma on opiskelijoiden näkökulmasta pettymyksiä herättävä. Huolimatta puolueiden koulutusta korostaneista puheista on koulutus suurimpien leikkausten kohteena ja opintotuen pompottelua jatketaan edelleen.

Leikkauslistalla on monia kohteita: opintotuesta leikataan pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa, opintotuki poistetaan kokonaan indeksistä ja erityisryhmien asuntorakentamisen avustus poistetaan. Opintotuki muutetaan lainapainotteiseksi ja opintotukikuukausia rajoitetaan. Lisäksi otetaan käyttöön lukukausimaksut EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Ammattikorkeakoulujen rahoituksen indeksikorotukset jäädytetään, joten opetuksesta tullaan jatkossakin leikkaamaan. Koulutuksen avulla nousseelle valtiolle leikkauksen kohteet ovat todella huonosti valittu.

Harvoja valopilkkuja ohjelmassa oli vahva digitaalisuuteen panostaminen sekä kolmannen lukukauden käyttöön ottaminen. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten uudet avaukset saadaan toteutettua laskevalla rahoituksella, samalla kun opiskelijat joutuvat käymään yhä enemmän töissä.

Täältä pääset lukemaan kattojärjestömme SAMOK:in ja SYL:in kannanoton aiheeseen.

Ilmoittautuminen ensi lukuvuodelle ja liiat opintotuet!

Opiskelijan tulee ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi lukuvuodelle 2015-2016 toukokuun aikana. Ilmoittautuminen on pakollista kaikille opiskelijoille ja se on tehtävä WinhaWillen kautta. Ilmoittautumista tehdessäsi odota, että saat vahvistuksen ilmoittautumisen onnistumisesta!

Ilmoittautumisen laiminlyönti johtaa opiskeluoikeuden menettämiseen. Ammattikorkeakoulut perivät opiskeluoikeuden menettäneen hakemuksen käsittelystä 50 euroa, joten muista ilmoittautua ajoissa. Kevätlukukauden osalta ilmoittautumista voi muuttaa 1.-10.1.2016 välisenä aikana.

Jos opiskelijalla ei ole Metropolian käyttäjätunnuksia, ilmoittautumisen voi tehdä kirjallisesti opintotoimistossa.

Mikäli olet saanut Kelalta liikaa opintotukea, on nekin palutettava viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Jos liikaa opintotukea ei palauteta takaisin viimeistään eräpäivänä, peritään se takaisin 15 % korotettuna. Pankissa maksaessa eräpäivä opintotukien takaisinmaksulle on perjantaina 29.5.2015, verkkopankissa 31.5.2015.

Täältä löydät lisätietoa liikojen opintotukien palauttamisesta.

vartalo-1_naama-17

 

Kesäheila Kaivolta 2015

kesaheila-2015

Tule Kaivolle aloittamaan kesä niin kuin se kuuluu aloittaa! #kesäheila15

13.5.2015
Kaivohuone
Dresscode: Summer/Haalarit

Pääkaupunkiseudun AMK-opiskelijat survotaan yhdessä Kaivolle kun pääkaupunkiseudun kolme opiskelijakuntaa lyövät taas viisaat päänsä yhteen.

HELGA, METKA ja Laureamko järjestävät legendaksi muodostuneet kesän aloittavat bileet Kaivohuoneella, jossa jokaisella on mahdollisuus löytää oma kesäkissa tai -kolli.

Liput ovat jo myynnissä Bailataan.fi:ssä, Laureamkon toimistoilla, HELGA Pointissa ja M-pisteellä!

Ilmoittaudu bileisiin Facebookissa!

Lippujen myyntipaikat

Bailataan.fi

Metropolia:
– METKAn jäsenpalvelupisteellä Bulevardilla (M-piste)
– Myyrmäessä MeMO ry & Trombi ry:ltä
– Leppävaarassa LEPO ry:ltä
– Tukholmankadulla TXO ry:ltä
– Tikkurilassa ja Hämeentiellä Demoni ry:ltä
– Sofianlehdonkadulla Soffa ry:ltä
– Vanhalta Viertotiellä ja Mannerheimintiellä HIV ry:ltä

HELGA:
-HELGA Point (Pasila)
-Pore ry (Haaga)
-Hattara ry (Malmi)
-Sture ry (Vallila)

Laureamko:

(liput myynnissä toimistojen aukioloaikojen mukaan)

-Tikkurilan toimisto
-Leppävaaran toimisto
-Otaniemen toimisto
-Keravan toimisto
-Hyvinkään toimisto
-Porvoon toimisto
-Lohjan toimisto

ASK:

-Corhuset

Liput HELGAn, METKAn, ASKin ja Laureamkon jäsenille ennakkoon 4 €, ei-jäsenille 6 € ja ovelta 8 €.

Bileet alkavat klo 21.00 ja ohjelmassa on mm. speeddatingia ja nopeimmille tarjolla ovelta ranneke jolla julistat omaa parisuhdestatustasi. Ole siis kärppänä paikalla!

METKAn Speksi tulee taas!

METKAn Speksi – eli Suomen ensimmäinen AMK-opiskelijoiden tekemä Speksi – tulee taas! Kaksi legendaarista Speksiä on takana, ja nyt on aika käynnistää kolmas produktio. Vuoden 2016 Speksistä tulee upein ja hienoin, jos juuri sinä olet mukana tekemässä sitä.

Haemme nyt:
-Ohjaajaa
-Vastaavaa tuottajaa
-Tuotantotiimiin 2-3 tuottajaa
-Käsikirjoitustiimiä
-Yritysyhteistyöstä vastaavaa tiimiä

Esitykset ovat maaliskuussa 2016. Käsikirjoitusta aletaan tehdä heti kun tiimi on valittu. Muuten työskentely painottuu loppusyksyyn ja alkuvuoteen.

Hae mukaan produktioon täältä: http://bitly.com/METKAN-SPEKSI-2016-KICK-OFF.

On plussaa, jos opiskelet jotain pestiin liittyvää alaa: esimerkiksi tuottajaksi opiskelevalle Speksi on hyvä tilaisuus kehittyä ammatillisesti. Produktiosta on mahdollista saada myös opintopisteitä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla ammattilainen voidaksesi päästä mukaan, intohimo ja motivaatio riittävät!

Tervetuloa METKAn Speksin Kick-off -tapahtumaan Bulevardin Metka Cafeeseen tiistaina 2.6.2015 klo 17 kuulemaan lisää!

Täältä löydät tapahtuman Facebook-sivun.

speksi

Leirielämää ja globaalia vastuunkantoa METKAn DeCo-ryhmän leirillä

Globaaleista kehityskysymyksistä kiinnostuneet opiskelijat kokoontuivat METKAn DeCo-ryhmän järjestämälle From Local to Global-leirille viikonloppuna 8.-9.5.2015. Perjantaista lauantaihin nautimme Sierlan leirikeskuksen hienoista maisemista ja luonnosta tutustuen samalla globaalin kehityksen, talouden ja vastuun kysymyksiin.

Sustainable

Leirillä pohdimme Globaalit markkinat opiskelija arjessa -hankkeen teeman hengessä, miten globalisaatio ja globaalit markkinat vaikuttavat kehitysmaihin, miten omat kulutustottumuksemme voivat vaikuttaa ihmisten elämään muualla ja miten opiskelijat voivat omalla toiminnallaan saada aikaan muutosta.

Tanja telling about Ghana

Opiskelijat saivat leirin aikana kuulla METKAn ghanalaisen kumppanijärjestön SCEF:n toiminnasta sekä arjen haasteista Ghanassa, kun SCEF:ssä työharjoittelussa ollut Tanja Saariaho kertoi kokemuksistaan ja työstään Ghanan pääkaupungissa Accrassa.

DeCo workshopDeco camp games

Leirillä ideoimme DeCo-ryhmän opiskelijoiden syksyllä ”Globaalit markkinat opiskelijan arjessa” -teemalla toteutettavaa työpajaa sekä tiedotuskampanjaa, jolla tiedotetaan ryhmän tapahtumista ja työpajasarjasta kaikille Metropolian opiskelijoille. Työpajan ja tiedotuskampanjan työstäminen jatkuvat DeCo-ryhmän kuukausittaisissa tapaamisissa.

DeCo Camp rowing

Tiukan asiaohjelman ohella saimme nauttia leirielämästä maalaismaisemassa. Ohjelmaan kuuluivat puusauna, soutaminen Pitkäjärven vesillä, ulkopelit sekä iltanuotio.

DeCo camp Sierla

METKAn kehitysyhteistyöryhmä DeCo kokoontuu kerran kuussa, tule mukaan toimintaan! Lisätietoa löydät Facebook-ryhmästä.

Tilaa DeCo-ryhmän uutiskirje lähettämällä osoitteeseen kehy@metkaweb.fi viesti ”uutiskirje”.

Elli Keränen
Kehityskasvatushankkeen koordinaattori

Kuvat: Sergei Ossif

METKA Newsletter 9/2015

Kohta se on täällä, nimittäin ihmisen paras aika eli KESÄ! Kun viimeisetkin kurssit ja projektit on saatu alta pois, on mukava siirtyä lomailemaan tai vähän erilaisiin hommiin kesätöiden merkeissä. Ennen kesätunnelmiin siirtymistä METKA huhkii vielä iloksenne lukuvuositarran kesäkampanjan, Eeppisen Tutor Picnicin ja Kesäheila Kaivolta -bileiden järjestelyiden merkeissä!

Mitä kesällä teetkin, muistathan että voimassaolevalla opiskelijakortilla saat etuja erilaisista kesän riennoista, kuten Korkeasaaren pääsylipuista, kaukoliikenteen junista, hotelleista, teatterista… Lista vain jatkuu! Kannattaa siis aina kysyä opiskelija-alennusta.

METKAn Newsletter hiljenee kesäksi ja palaa kuvioihin jälleen elokuussa. Voit kuitenkin seurata viestintäämme edelleen etenkin Facebookissa ja Instagramissa! Aivan ihanaa ja aurinkoista kesää kaikille!

 

Koko METKAn toimiston puolesta

Iina Laamo

Jäsenpalveluasiantuntija

 

Ajankohtaiset

 • Muista ilmoittautua läsnäolevaksi toukokuun aikana! Muuten menetät opiskeluoikeutesi, ja sen uusimisen käsittely maksaa 50 euroa. Muistuta kaveriakin! >> ILMOITTAUTUMINEN LÄSNÄOLEVAKSI
 • Vielä ehdit uusia METKAn jäsenyytesi ennen kesälomia! Ja mikä parasta: tarjoamme opiskelijakortin omistaville jäsenyyden uusijoille kevään 2015 lukukausitarran tarjoushintaan vain 12 e! Kesäkampanjamme on voimassa 11.5.-1.6.2015. >> KESÄKAMPANJA
 • M-piste on kevätlukukaudella viimeistä kertaa auki maanantaina 1.6.2015. METKAn toimiston väki rientää kesäloman viettoon 19.6.-2.8.2015, joten olethan kiireellisissä asioissa yhteydessä meihin ennen juhannusta! >> AUKIOLOAJAT
 • Ryhmäliikunnan kevätkausi saa päätöksen – käy antamassa risuja ja ruusuja! Viikolla 20 vedellään viimeisiä METKAn ryhmäliikuntatunteja. Lähetäthän palautetta ja  toiveita koskien syksyn tunteja ja lukujärjestystä METKA Liikunnan palautelomakkeella. >> PALAUTETTA METKA LIIKUNNALLE
 • Monthly METKA Special Edition vierailee toukokuussa Tukholmankadun kampuksella. Saavumme paikalle 19.5., jolloin on hyvä mahdollisuus päivittää lukuvuositarra tai ostaa liput Kesäheila Kaivolta -bileisiin! >> MONTHLY METKA
 • Kesäheila Kaivolta -bileet tulevat taas 20.5.! Tule starttaamaan kesä Kaivohuoneella klo 21 alkaen METKAn, HELGAn ja Laureamkon huikeissa yhteisbileissä. Lipunmyynti M-pisteellä 18.5. alkaen. >> KESÄHEILA KAIVOLTA
 • Ennen kesäheilan metsästystä METKA kutsuu kaikki tutorit viettämään ikimuistoisen iltapäivän Eeppisen Tutor Picnicin merkeissä! Luvassa hauskojen tehtävien suorittamista ja picnic-eväiden napostelua Alppipuistossa 20.5. klo 16 alkaen. Tässä tapahtumassa voi myös tutustua HELGAn ja Laureamkon tutorkollegoihin! >> EEPPINEN TUTOR PICNIC
 • Metropolian johtoryhmä käsittelee opiskelijoita koskevia asioita, viimeksi mm. opiskelijapalautetilaisuuksia ja kesäopintojen kehittämistä. Tiedotteet Tuubissa! >> JORYN KOKOUS 28.4.

Edut opiskelijakortilla

 • Saat 10 % pois Ciao! Caffé Forumin normaalihinnoista! Tarjolla mm. jäätelöitä, salaatteja ja leipiä. >> CIAO CAFFE FORUM
 • Erotica-esitykseen 10 € alennus opiskelijakortilla! >> EROTICA-ESITYS
 • Flamingo Span vesipuistoon opiskelijat ma-to kaksi yhden hinnalla! Lisäksi pe-su -20% pääsylippujen hinnasta. >> FLAMINGO SPA VESIPUISTO

Lisää etuja osoitteesta frank.fi!

Liity METKAn työtilaan Tuubissa ja saat Newsletterit suoraan sähköpostiisi! Työtilan löydät hakemalla tekemällä Tuubin työtilat -sivulla haun ”METKA”.

Kevään viimeinen Monthly METKA Tukholmankadulla tiistaina 19.5.!

Kouluvuosi alkaa pikkuhiljaa olla paketissa ja opiskelijat siirtymässä kesälaitumille. METKA saapuu kuitenkin vielä kertaalleen Tukholmankadun toimipisteelle Monthly METKAn merkeissä tiistaina 19.5.2015 klo 10 – 14.

Tule siis hankkimaan kevään 2015 lukuvuositarra huimaan kampanjahintaan, vain 12 €! Näin takaat itsellesi opiskelijaedut myös kesäloman ajaksi. Myynnissä myös lippuja keskiviikkona 20.5. järjestettäviin METKAn, HELGAn ja Laureamkon Kesäheila Kaivolta 2015 -bileisiin!

Ennakkolippujen hinnat:
– METKAn jäsenille 4 €
– Ei-jäsenille 6 €

Täältä lisää tietoa METKAn kesäkampanjasta ja Kesäheila Kaivolta 2015 -bileistä.opiskelijakortti-kesaksi-2015.

METKAn jäsenyyden kesäkampanja on täällä!

Kesä ja kesämenot lähestyvät! Varmista itsellesi opiskelijaedut myös kesäksi hankkimalla kevään 2015 lukuvuositarra opiskelijakorttiisi edullisesti kampanjahintaan!

METKAn kesäkampanja alkaa maanantaina 11.5. ja päättyy 1.6. Tällä aikavälillä saat uusittua jäsenyytesi huippuhintaan, vain 12 euroa! Tarjous koskee vain lukuvuositarroja, ei uusien korttien tilaajia.

Uuden tarran voit käydä hankkimassa M-pisteeltä, Bulevardilta. Voit myös maksaa tarran etukäteen METKAn tilille ja noutaa kuittia vastaan omalta opiskelijayhdistykseltäsi.

Täältä löydät M-pisteen aukioloajat ja ohjeet verkkomaksamiseen.

Esimerkkejä kesän opiskelija-alennuksista

 • Korkeasaari: Opiskelijalippu maitse 8 €, vesitse 11 € (norm. 12 €/ 18 €)
 • If-matkavakuutus -15 %
 • Ebookers-hotellit -16 %
 • Hotels.com -10 €, kun varaat ennen 17.5.2015!
 • VR: Kaukoliikenteen junista -45 -55 %
 • Uimastadionille ja Kumpulan maauimalaan 1,90 € (norm. 3,80 €)
 • Suomenlinnan kesäteatteri: Valheet ja viettelijät 21,50 € (norm. 38,50 €)
 • Teatteri Helsingin kesäteatteri ”Jeppe Niilonpoika” Tervasaaressa 20 € (norm. 25 €)
 • Heurekaan lastenlipun hinnalla 13,50 € (norm. 19 €)
 • Flamingo Span vesipuistoon kaksi yhden hinnalla (18 €) maanantaista torstaihin

Satamäärin lisää alennuksia METKAn jäsenille löydät osoitteesta frank.fi!

Nyt kipinkapin tarraostosten kautta kesälaitumille!

opiskelijakortti-kesaksi-2015

Jemi Heinilä valittiin Metropolian hallituksen opiskelijajäseneksi!

METKAn edustajisto valitsi eilisessä kokouksessaan kulttuurituotannon opiskelija Jemi Heinilän opiskelijajäseneksi Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen. Heinilä toimii kuluvana vuonna myös METKAn puheenjohtana. Hallituksen kausi alkaa 25.5 ja kestää seuraavaan yhtiökokoukseen asti.

Opiskelijaedustajan tehtävänä on tuoda hallituksen päätöksentekoon ja Metropolian linjauksiin opiskelijanäkökulmaa. Hän on tasavertainen päättäjä yhdessä henkilökunnan edustajan sekä Metropolian omistajakuntia edustavien jäsenten kanssa.

jemi_kokokuva_nettisivuille

Lisätietoja valinnasta:

Matti Tujula
Edunvalvonta-asiantuntija
Opiskelija-asiahenkilö
puh. 045 267 0828
matti.tujula(ät)metkaweb.fi

Metropolian nepalilaiset opiskelijat keräävät avustuksia kotimaahansa

nepal_1

Nepaliin iski 25.4.2015 voimakas maanjäristys, jonka aiheuttamia tuhoja kartoitetaan yhä. Tätä kirjoittaessa kuolonuhreja oli laskettu jo yli 5000 ja määrän arvioidaan nousevan yli 10 000:n. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja useita maailmanperintökohteisiin kuuluvia rakennuksia on tuhoutunut.

Luonnonkatastrofin vaikutukset ulottuvat aina Metropoliaan asti, sillä täällä suorittaa opintojaan lukuisia Nepalista kotoisin olevia degree-opiskelijoita. Halusta auttaa kotimaataan Metropolian nepalilaiset opiskelijat ovat keränneet avustuksia Suomen Punaisen Ristin lipaskeräyksessä niin kaduilla kuin toimipisteiden käytävillä.

nepal_2

Lippaat ovat Bulevardilla Megorassa ja Unicafen käytävällä sekä Albertinkadulla toimipisteen aulassa tiistaihin 5.5.2015 asti. Käy osallistumassa keräykseen!

Lahjoittaa voi myös verkossa tai puhelimitse. Jos mieluummin autat antamalla aikaasi, voit ryhtyä SPR:n lipaskerääjäksi lyhyeksikin aikaa tai osallistua tuhossa kärsineiden alueiden kartoittamiseen.

nepal_3