Syksyn toinen METKA on Tour käynnistyy 22.9

Näyteikkuna

METKA on Tour numero 2 starttaa ensi tiistaina 22.9 Tukholmankadulta! Jos et ole vielä päivittänyt opiskelijakorttiisi tarraa tai hankkinut liikuntapassia, tee se viimeistään nyt. Luvassa myös hulavanne-kisailua Frankin tarjoamien yllätysten kera ja METKA-liikunnan instakuvakilpailu. METKA toivottaa teidät tervetulleiksi toimipisteisiin klo 10-14 välisenä aikana!

Kiertueaikataulu:

22.9 Tukholmankatu
23.9 Mannerheimintie
24.9 Myyrmäki
25.9 Leppävaara

28.9 Agricolankatu
29.9 Sofianlahedonkatu
30.9 Vanha Viertotie & Arabiankatu

 

Hinnat:

Lukuvuositarra, syksy 2015 17 €
Lukuvuositarra, syksy 2015 ja kevät 2016 27 €

Liikuntapassi METKAlaisille syksy 2015 35 €
Liikuntapassi METKAlaisille syksy 2015 ja kevät 2016 45 €

Maksaa voit joko käteisellä, kortilla tai ennakkoon tilisiirrolla. Katso täältä ohjeet ennakkomaksuun.

Opiskelijakortti on nyt digitaalinen

FRANK_APP_PROMO_5_2_FIN

Frank App -applikaation myötä opiskelijuuden voi jatkossa todistaa nopeasti ja luotettavasti digitaalisella opiskelijakortilla!

Perinteinen opiskelijakortti, jonka voimassaolo todennetaan tarralla, ei ole juuri muuttunut vuosikymmeniin ja sen saaminen vie 2–3 viikkoa. Nyt opiskelijajärjestön jäsenmaksun maksanut saa digitaalisen kortin käyttöönsä kaikkine etuineen parissa minuutissa! Tunniste on aina ajan tasalla ja kortti kulkee mukana puhelimessa.

Ilmainen Frank App on vapaasti ladattavissa Google play -kaupasta ja App Storesta. Opiskelijan on oltava opiskelijakuntansa jäsen ja läsnäoleva kuluvalla lukukaudella voidakseen aktivoida digitaalisen opiskelijakortin ja hyödyntääkseen opiskelija-alennukset. Etukarttaa pääsee selaamaan myös ennen kuin on liittynyt jäseneksi!

Lue lisää ja lataa sovellus

Frank on 2013 perustettu opiskelijoiden oma etupalvelu ja opiskelijatunnisteiden tarjoaja, joka tuo vuonna 2016 ensimmäisenä toimijana Suomessa digitaalisen opiskelijakortin ilmaiseksi opiskelijoille. Frank on koonnut yhteen kaikki Suomen parhaat opiskelijaedut ja tarjonnut yrityksille kanavan tavoittaa opiskelijoiden laaja joukko. Frankin omistavat opiskelijajärjestöt SAMOK, SAKKI, SLL ja SYL sekä opiskelijataustainen Kilroy.

METKA Newsletter 11/2016 – opiskelijakuntasi uutiskirje!

Tervetuloa uudet ja vanhat opiskelijat!

METKA Newsletter, eli Nysse, on kahden viikon välein ilmestyvä, opiskelijakuntasi laatima kokoelma ajankohtaisia asioita, hyödyllisiä linkkejä ja kiinnostavimpia opiskelijaetuja.

Syksyn alun kunniaksi kokosimme syyslukukauden ensimmäiseen newsletteriin vinkkejä jäsenyyden uusimisesta ja liikuntapalveluista.

Ajankohtaiset

 • METKAn jäsenpalveluiden M-piste on taas auki! Tule hankkimaan lukuvuositarra lukuvuodelle 2016-2017 hintaan 30 €. Maksuvälineenä käy kortti tai käteinen, mutta maksamalla etukäteen tilille autat meitä pitämään jonot lyhyinä! >> OPISKELIJAKORTTI KUNTOON
 • Syksyn opiskelijaelämä starttaa kunnolla torstaina 8.9 METKAn järjestämillä uusien opiskelijoiden Fuksiaisilla Kaivopuistossa! >> METKAN FUKSIAISET 
 • Syksyn ryhmäliikunta- ja kurssikalenteri julkaistaan pian. Tsekkaa metkaliikunta.fi ja Facebook-sivumme!
 • Lukuvuositarran saat myös omalta toimipisteeltäsi, sillä METKAn toimipistekiertue on täällä taas! >> KIERTUEEN AIKATAULUT 
 • Puuttuuko sinulta vielä opiskelijakortti? Liity METKAn jäseneksi ja saat kaikki opiskelijaedut yhdistävän kortin lompakkoosi! >> LIITY JÄSENEKSI 
 • Metropolian kampushankkeiden projektijohtajana on aloittanut Simo Hoikkala. Projektin tavoitteena on Metropolian toimintojen keskittäminen neljälle kampukselle. Opiskelijoiden näkemyksiä halutaan huomioida suunnittelun ja rakentamisen aikana – ole siis yhteydessä kampusryhmien opiskelijajäseniin tai suoraan projektijohtajaan! >> NELJÄ KAMPUSTA – YKSI METROPOLIA 

Edut opiskelijakortilla

 • Frank ja Aktia Mastercard tarjoavat yhdessä opiskelijalle huippuedun! Opiskelijakortin tilaaja saa kortista 15,10 € alennusta yhdistäessään tilaukseen Aktia Mastercard Gold Credit -luottokortin. >> FRANK & AKTIA MASTERCARD GOLD CREDIT 
 • Tarvitsetko jotain uuteen kotiisi? Sotka tarjoaa opiskelijoille 25 % alennuksen kaikista normaalihintaisista tuotteista. >> SOTKA
 • Clas Ohlson tarjoaa kaikista tuotteista opiskelijakorttia vilauttamalla 10 % alennusta. >> CLAS OHLSON 

Lisää etuja osoitteesta frank.fi !

Lisää etuja osoitteesta frank.fi !

Seuraa meitä!

Lukuvuositarra omalta kampukselta – METKA on Tour!

METKA-on-tour-2014

METKA lähtee tuttuun tapaansa kiertämään Metropolian kampuksia!

Hanki lukuvuositarra omalta toimipisteeltäsi, ilman retkeä M-pisteelle! Samalla voit kätevästi hankkia myös liikuntapassin.

Kiertueella käy maksuvälineenä ainoastaan maksukortit. Nopeiten selviät, kun maksat jäsenyyden valmiiksi METKAn tilille. Autat myös pitämään jonot lyhyinä, kun poistat valmiiksi vanhan tarran kortistasi!

Aikataulu

Olemme paikalla toimipisteissä klo 9:30 – 14:30.

 • Ma 29.8. Tukholmakatu
 • Ti 30.8. Vanha Viertotie
 • Ke 31.8. leppävaara
 • To 1.9. Myyrmäki
 • Ma 5.9. Tikkurila
 • Ti 6.9. Myyrmäki
 • Ke 7.9. Sofianlehdonkatu
 • Ma 12.9. Mannerheimintie
 • Ti 13.9. Hämeentie 161/ Tuottamo
 • Ke 14.9. Agrikolankatu
 • To 15.9. Onnentie /Ruoholahti

Hinnat

 • Lukuvuositarra, syksy 2016 ja kevät 2017: 30 €
 • Lukuvuositarra, syksy 2016: 20 € 
 • Liikuntapassi syksy 2016 ja kevät 2017: 48 €
 • Liikuntapassi syksy 2016: 38 €

Ohjeet tilimaksuun

 • Tilinumero: Nordea FI10 1555 3000 1099 68
 • Viitenumero: Laske henkilökohtainen viitenumerosi viitenumerolaskurilla.
 • Saaja: metropolia/opiskelijakunta
 • Tosite: Hakiessasi tarraa esitä joko tulostettu kuitti tai verkkopankin maksutapahtuma puhelimen näytöltä.

 

 

Tervetuloa Metropoliaan!

16-08-11_tyopoyta_FIN_metkaweb

Olit sitten uusi opiskelija tai lomilta palaava vanha metropolialainen, opiskelijakunta METKA toivottaa sinut tervetulleeksi!

Uudet opiskelijat

Puuttuuko sinulta vielä opiskelijakortti kokonaan tai haluat kansainvälisen kortin ulkomaiden seikkailuja varten? Tilaa korttisi opiskelijoiden etupalvelu Frankin sivuilta! Tarvitset korttitilaukseen opiskelijanumeron, jonka saat ensimmäisenä opiskelupäivänä Metropoliassa. Kun korttisi on saapunut, muista hakea siihen lukuvuositarra M-pisteeltä tai METKAn kampuskiertueelta.

Hintoja lukukuvuodelle 2016-2017

 • Kortti + jäsenyys 52 €
 • Kansainvälinen ISIC-kortti +15,00 €
 • Liikuntapassi 48 €

Kannattaa myös lukaista METKAn fuksivinkit!

Seuraa METKAa myös Facebookissa, niin kuulet kampuskiertueen aikataulusta ja muista Metropolian opiskelijaa koskettavista uutisista!

Jäsenyyden uusijat

METKAn jäsenpalveluiden M-piste on avannut ovensa Bulevardilla. M-pisteellä voit käydä uusimassa METKAn jäsenyytesi, eli hankkimassa uuden lukuvuositarran opiskelijakorttiisi. Samalla käynnillä voit hankkia liikuntapassin tai haalarimerkkejä.

Ruuhka-aikoina jonot voivat kasvaa ja nopeiten selviät käynnistäsi maksamalla jäsenmaksun valmiiksi METKAn tilille. Lue täältä ohjeet tilimaksuun! Vanha tarra kannattaa myös irrottaa kortista valmiiksi. Muista tarkistaa M-pisteen aukioloajat ennen vierailua!

Kierrämme myös toimipisteillä päivittämässä tarroja. Kiertueen aikataulusta tiedotetaan Facebook-sivullamme!

Hintoja lukukuvuodelle 2016-2017

 • Jäsenyyden uusiminen 30 €
 • Liikuntapassi: 48 €

Sinustako METKAn hallituksen jäsen?

imageHAKUKUULUTUS 3.7.2016.

SINUSTAKO METKAN HALLITUKSEN JÄSEN?

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA hakee 10.8.2016 alkaviin luottamustoimiin:

• Hallituksen varapuheenjohtajaa
• Hallituksen jäsentä

Paikkoja voi hakea kuka tahansa Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelija.

Opiskelijakunta METKA tuottaa mm. opiskelijoiden edunvalvontaa, liikunta- kahvila- ja tapahtumapalveluita sekä kaupunkivaikuttamista Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja sen toimintaympäristössä. Toimintaa toteuttaa 8 palkattua työntekijää ja 7-henkinen palkkiollinen työhallitus.

Hallituksen varapuheenjohtajan ja hallituksen jäsenen luottamustoimet ovat puolipäiväisiä. Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi kuntavaalikampanjan toteuttamiseen, tapahtumien järjestämiseen tai sidosryhmävaikuttamiseen. Tarkemmat toimenkuvat määritellään hallituksen kesken vahvuusalueiden mukaan. METKAssa toimimisesta voi saada 5-15 opintopistettä vapaavalintaisiin opintoihin sekä opintoja pystyy joillain aloilla hyväksilukemaan. Luottamustoimen ohessa pystyy suorittamaan hieman opintoja tai työskentelemään.

Hallituksen varapuheenjohtajan palkkio on 650 euroa kuukaudessa ja hallituksen jäsenen palkkio 600 euroa kuukaudessa. Luottamuspaikkoja haetaan METKAn edustajiston kokouksessa 9.8. klo 17 Bulevardin kampuksella. Edustajiston puheenjohtaja kutsuu kokouksen koolle 10 päivää ennen kokousta, jolloin tarkemmat tiedot kokouksesta lisätään METKAn nettisivuille.

Täytäthän hakemuslomakkeen etukäteen

Hae nyt!

Lisätiedot:

Emmi Paajanen
Hallituksen puheenjohtaja

emmi.paajanen@metkaweb.fi
050 355 5300

Tervetuloa, uusi metropolialainen!

hallitus-2016_3-poopoilee_w1200

Me olemme METKA, Metropolian opiskelijakunta, ja toivotamme sinut sydämellisesti tervetulleeksi opiskelemaan ammattikorkeakouluun!

Opiskelijakunta on olemassa opiskelijaa varten. Me pidämme huolta opiskelijan oikeuksista, järjestämme tapahtumia ja liikuntapalveluita. Meiltä saat myös opiskelijakortin, joka takaa pääsysi lukemattomiin opiskelijaetuihin!

Kuinka saan opiskelijakortin?

Opiskelijakortti kuuluu kaikille METKAn jäsenille. Liity jäseneksi ja tilaa kortti seuraavasti:

 1. Tilaa opiskelijakortti frank.fi -sivustolla. Tarvitset tähän opiskelijanumerosi* ja tuoreen, selkeän valokuvan itsestäsi.
 2. Valitsemastasi korttityypistä riippuen saat kortin joko suoraan kotiisi tai METKAn jäsenpalvelupisteeseen noudettavaksi.
 3. Kortin voimassaolo osoitetaan lukuvuositarralla. Käy hakemassa tarra korttiisi METKAn jäsenpalvelupisteestä.

Kortin hinta ja jäsenmaksu ensimmäiselle vuodelle alkaen 52 €. Seuraavina vuosina maksat vain jäsenmaksun (Jäsenmaksun hinta keväällä 2016 oli 30 €).

* Opiskelijanumerosi saat ensimmäisenä orientaatiopäivänä. Saamme numerosi suoraan Metropolialta, joten sinun ei tarvitse nähdä enempää vaivaa.

13-08-12_opiskelijakortti_mockup_w300

Hyödyllisiä linkkejä

 • Uutena opiskelijana sinun kannattaa käydä tsekkaamassa METKAn kokoamat fuksivinkit.
 • Kiinnostaako bileet ja opiskelijakulttuuri? Katso METKAn tapahtumalistasta, mitä kaikkea me ja opiskelijayhdistykset järjestämme syksyn aikana!
 • Jos edulliset liikuntapalvelut ovat mieleesi, niin tutustu Metkaliikunnan sivuihin! Ohjatut tunnit alkavat syyskuussa.
 • Opiskelijalle kuuluvia etuja on koottu Frank.fi -sivustolle. Etuihin pääset käsiksi opiskelijakortilla!
 • METKAn Uuden opiskelijan opas on tiukka tietopaketti, jolla pääset varmasti opiskelijaelämään kiinni!

METKA toivottaa sinulle antoisia opiskeluvuosia! Tervetuloa osallistumaan järjestämäämme toimintaan!

 

METKA Newsletter 10/2016 – Kesän päivämääriä ja opiskelijaetuja!

Kesä kolkuttelee myös Metropolian ovia! METKAn toimiston väki jää pikkuhiljaa lomalle juhannukseen mennessä, ja seuraavan kerran meidät löytää toimistolta elokuun toisella viikolla. Kevät on ollut toiminnantäyteinen, ja onkin mahtava päästä kesälaitumille!

Jotta voisit nauttia kesästä ilman huolia, muistathan ilmoittautua läsnäolevaksi ja syksyn opintojaksoille! Lue täältä opiskelijan kesän muistilistan kesätöihin ja opintoihin!

Koulu- ja työjuttujen hoitamisen jälkeen kannattaa tsekata huikeat opiskelijakortilla lunastettavat kesäedut! Jos mielit edullisesti Kumpulan maauimalaan, kesäreissuun Kilroyn kautta tai vaikkapa kesäteatteriin, käy lunastamassa itsellesi METKAn jäsenyys 15 euron tarjoushintaan 31.5. mennessä!

Huippua hellekesää kaikille!

Emmi,
hallituksen puheenjohtaja

Ajankohtaiset

 • Kesä 2016 on täällä! Tarkista tärkeät päivämäärät. >> KESÄN PÄIVÄMÄÄRÄT METROPOLIALAISELLE 
 • Hoida läsnäoloilmoittautuminen viimeistään tiistaina! Takaraja on 31.5.
 • Haluatko liikunnallisen startin kesälle? Tänään on viimeinen päivä ilmoittautua Crosstrainingkurssille! >> CROSSTRAINING
 • Opiskelijayhdistys HTO järjestää ohjelmaa myös kesällä! Myös tämän vuoden heinäkuussa löytyy beach volley -turnaus Hietsussa. Vaikkei peleihin haluaisikaan osallistua niin paikalle voi tulla myös nauttimaan kauniista kesäpäivästä kavereiden seurassa. >> BEACH VOLLEY 
 • Metka Cafen ihana, uusi terassi on auki ja palvelee juhannukseen asti arkisin 10-18! Tule maistamaan raikkaat lounassalaatit ja kultaisen raikkaat virvokkeet! >> TERASSILLE 
 • Ryhmäliikunnan kevätkausi on saatu päätökseen – käy antamassa risuja ja ruusuja! >> PALAUTETTA METKALIIKUNNALLE 

Edut opiskelijakortilla

 • Kesällä kannattaa suunnata Suomenlinnan kesäteatteriin – opiskelijat saavat lippuja näytöksiin 22,50 € hinnalla (norm 38,50 €). Älä missaa tilaisuuttasi! >> SUOMENLINNAN KESÄTEATTERI 
 • Onko haaveissasi lähteä kesällä Suomea pidemmälle reissuun? Kilroyn sivuilta löydät kattavasti tietoa matkustamisesta ja tarjolla on myös opiskelijabudjetille räätälöityjä matkoja. >> KILROY
 • Nauti kauniista Suomen kesästä pulahtamalla Kumpulan maauimalaan! Opiskelijakorttia vilauttamalla pääset polskimaan edullisemmalla hinnalla (2,50 €, norm. 4,00 €). >> KUMPULAN MAAUIMALA 

Lisää etuja osoitteesta frank.fi !

Seuraa meitä!

Kesän päivämääriä metropolialaiselle

kesa-2016

METKAlla valmistaudutaan jo kesäloman viettoon ja suunnitellaan syksyä! Kokosimme muutamia tärkeitä päivämääriä

M-piste ja opiskelijakortti

 • M-piste on avoinna ennen kesää vielä 30.5. ja 31.5. klo 12-16. Nyt on siis viimeiset hetket noutaa opiskelijakortti tai lukuvuositarra, jos haluat nauttia opiskelijaeduista kesän aikana!
 • M-piste avautuu jälleen maanantaina 8.8.2016.

METKAn toimisto

 • Metkalaiset siirtyvät kesälomille kesäkuun aikana.
 • Heinäkuun ajan toimisto on kokonaan kesätauolla.
 • Palaamme kesälomilta 1.8. alkaen.

Toimipisteiden aukioloajat

 • Bulevardia lukuunottamatta kaikki toimipisteet ovat suljettuina 1.7.-31.7.2016.
 • 1.8.2016 alkaen kaikki toimipisteet ovat normaalisti auki klo 7:30-21:00.
 • Bulevardin toimipiste on avoinna 27.6.-31.7.2016 lyhennetyillä aukioloajoilla klo 8:00-16:00.

Liikuntapalvelut

 • Cross training -intensiivikurssi 31.5.-4.6. lopettaa kevään liikuntatarjontamme.
 • Liikuntakurssit käynnistyvät jälleen syyskuussa.

METKA toivottaa hyvää kesää!

Lausunto Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Metropolia Ammattikorkeakoulun 3AMK-yhteistyöstä

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA lausuvat ammattikorkeakoulujen strategisen yhteistyön hankkeesta seuraavaa.

Yleiset huomiot

Opiskelijakunnat ovat seuranneet pääkaupunkiseudun kolmen korkeakoulun strategista 3AMK-yhteistyötä tiiviisti. Korkeakoulujen yhteisen opintotarjonnan uudistuksia ja syvenevää yhteistyötä pidetään opiskelijakunnissa positiivisena kehityksenä. Pääkaupunkiseudun opiskelijakunnat jakavat vision kolmen vahvasti profiloituneen korkeakoulun strategisesta yhteistyöstä, joka hyödyttää paitsi opiskelijoita myös alueen elinkeinoelämää ja vetovoimaa.

Opiskelijakuntien näkökulmasta korkeakoulujen esittämät keinot yhteistyön tiivistämiselle ja päällekkäisyyksien karsimiselle ovat hyviä ja kattavat pääsääntöisesti kaiken oleellisen toiminnan. Tukipalvelujen päällekkäisyyksien karsimisessa ja mahdollisissa yhdistämisissä on kuitenkin hyvä huomioida myös korkeakouluyhteisöjen liikuntapalvelut.

Maltti on valttia myös yhteistyön tiivistämisen ja suunnitelmien edistämisen suhteen, jotta korkeakoulut pystyvät säilyttämään vahvat profiilinsa. Opiskelijakunnat pitävät erityisen hyvänä yhteistyön keskittämistä opintotarjonnan laajentamiseen ja joustavoittamiseen sekä monialaisten opintokokonaisuuksien toteuttamiseen. Pitkällä aikavälillä strateginen yhteistyö tuo hallinnollisia ja rakenteellisia säästöjä, joiden ansiosta korkeakoulut voivat keskittyä ydintehtäviinsä paremmin.

OKM:n tukema liikuntahanke osaksi 3AMK-yhteistyötä

Opiskelijakunnat esittävät, että Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian suunnitteilla olevat yhteiset liikuntapalvelut sisällytetään osaksi 3AMK-yhteistyötä. OKM:n liikuntayksikön hanketuen avulla toteutettavan Tasavertaiset liikuntapalvelut pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluillehankkeen kautta on mahdollista kehittää korkeakouluyhteisöjen jäsenille suunnattuja liikuntapalveluja merkittävästi. Toimivien palvelujen näkyväksi tekeminen parantaa opiskelu- ja työkykyä ja terävöittää korkeakoulujen brändejä. Liikuntapalveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa tullaan hyödyntämään koulutusohjelmia kaikista kolmesta korkeakoulusta.

Hankkeessa keskitytään erityisesti liian vähän liikkuviin korkeakouluyhteisön jäseniin ja liikuntamahdollisuuksien erojen tasoittamiseen pääkaupunkiseudun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä. Myös korkeakouluympäristön liikunnallistamiseen ja arkiliikunnan lisäämiseen tullaan kiinnittämään huomiota, hallituksen Liikkuva koulu -kärkihankkeen mukaisesti.

Strategisen yhteistyön muodoista

Hankkeen seitsemästä avauksesta erityisesti GreenCard ja TalentTrack keräävät opiskelijakunnilta paljon kiitosta. GreenCardin mahdollistamat joustavat valinnat kaikkien kolmen korkeakoulun opintotarjonnasta, esimerkiksi vaihtojakson muodossa, on toivottu kehityssuunta. Korkeakoulujen välisten raja-aitojen kaataminen lisää niiden opetustarjonnan monipuolisuutta ja -alaisuutta ja mahdollistaa kolmen korkeakoulun opiskelijoiden ja henkilöstön vahvuuksien hyödyntämisen korkeakoulujen profiilien mukaisesti.

TalentTrackin mahdollistama sujuva nivelvaihe AMK-tutkinnosta maisteriopintoihin metropolialueen yliopistoihin ja toisaalta yliopistoista suorittamaan ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja on erinomainen kehityssuunta. Opiskelijakunnat tervehtivät ilolla tarpeettomien ja epäoikeudenmukaisten siltaopintojen poistamista.

Opiskelijakunnat pitävät erityisen tärkeänä aiempaa monimuotoisemman ja opiskelijalähtöisemmän työelämäyhteyden toteutumista. Ammattikorkeakouluilla on oltava tiivis ja kiinteä suhde moderniin työelämään. Tätä suhdetta kehittää edelleen yhteistyöhankkeen kaksi osa-aluetta: Työelämälähtöisyys 9.0 ja Professional Summer School. Näiden ohella YrittäjyysSavotta on tärkeä osa strategista yhteistyötä, sillä suuri osa kolmen korkeakoulun opiskelijoista haaveilee tulevaisuudessa yrittäjyydestä.

International ProjectTatami on strategisen yhteistyön muodoista ehkä kunnianhimoisin. Opiskelijoiden näkökulmasta arvoa tuotetaan lähinnä vahvemman rahoituspohjan ja toisaalta korkeakoulujen kasvavan kansallisen ja kansainvälisen arvostuksen muodossa. ProjectTatamin kautta toteutettavissa yhteisissä hankkeissa opiskelijakunnat peräänkuuluttavat opiskelijoiden roolia – miten korkeakoulut aikovat varmistaa opiskelijoiden osallisuuden hankkeisiin?

Opiskeluaikana kerrytetyillä työelämäyhteyksillä ja yrittäjyyskasvatuksella, mutta myös hankeosaamisen kartuttamisella on positiivinen vaikutus pääkaupunkiseudun elinkeinoelämän vetovoimaisuuteen ja kotimaisten ja kansainvälisten sijoittajien näkemyksiin pääkaupunkiseudun potentiaalista liiketoiminta-alueena. Opiskelijoiden roolia ei kannata aliarvioida, sillä vaikka liike opiskelusta työelämään on nopeaa, muistot korkeakouluista eivät haalistu hetkessä.

Opiskelijakunnille haastavin pala niellä on varmasti EduExcellence. Vaikka yksimielisyyttä opiskelijakuntien kesken hankkeen hyvistä ja huonoista puolista ei ole saavutettu, näkevät opiskelijakunnat silti hyvänä korkeakoulujen yhteistyön asian tiimoilta. Pääkaupunkiseutu on opiskelijakuntien näkemyksen mukaan merkittävässä roolissa niin maksullisen koulutuksen kehittämisessä kansallisesti kuin koulutusviennin kehittämisessä kansainvälisesti. Yhteistyön voimalla voidaan saapuville ja ulkomaisissa kohdemaissa opiskeleville opiskelijoille taata laadukas maksullinen koulutus asiakaslähtöisesti.

Loppusanat

Korkeakoulujen on hahmotettava strateginen yhteistyö kansallisten kehittämistarpeiden lisäksi myös globaalista perspektiivistä. Yleisesti voidaan todeta, että suomalainen koulutuspoliittinen keskustelu on opiskelijakuntien näkökulmasta katsottuna melko nurkkakuntaista ja sisäänpäin kääntynyttä niin korkeakoulujen kuin valtakunnan tasolla. Korkeakoulutuksen megatrendit, kuten koulutuksen massifikaatio, digitalisaatio ja keskustelu formaalien tutkintojen tarpeellisuudesta, tuntuvat jäävän liian usein kansallisella tasolla käytävän rakennekeskustelun varjoon.

Opiskelijakunnat pitävät korkeakoulujen aloittamaa strategista 3AMK-yhteistyötä kriittisen tärkeänä juuri globaalista näkökulmasta. Kolmen ammattikorkeakoulun strateginen yhteistyö voi ajan kanssa laajentua kattamaan myös pääkaupunkiseudun yliopistoja ja mahdollistaa valtavan osaamisverkoston syntymisen valtakunnan pääkaupunkiin. Jo nykyisellään strategisen yhteistyön kautta ammattikorkeakoulut keskittävät voimavaroja aihealueisiin ja teemoihin, joilla vastataan paitsi kansalliseen tarpeeseen kehittää korkeakoulutusta myös korkeakoulutuksen megatrendeihin – eli niihin ilmiöihin, jotka todella vaikuttavat korkeakoulujärjestelmien kehittymiseen kansainvälisesti ja kansallisesti, haluttiin sitä tai ei.

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Metka kannustavat korkeakouluja jatkossakin ennakkoluulottomaan yhteistyöhön, jolla otetaan huomioon paitsi kansalliset intressit ja vaatimukset myös alati muutoksessa olevat globaalit korkeakoulutuksen trendit. Vain tällä tavalla pääkaupunkiseutu säilyttää vetovoimansa ja alueesta voidaan muodostaa osaamisen ja elinkeinoelämän keskus, jonka vertaista saadaan hakemalla hakea.

Pääkaupunkiseudulla 26.5.2016

Haaga-Helian opiskelijakunta Helga
Max Laihonen
puheenjohtaja

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Juho Kärkkäinen
puheenjohtaja

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
Emmi Paajanen
puheenjohtaja

Lisätietoja:

Aku Aarva
toiminnanjohtaja
+358 41 432 6510
toiminnanjohtaja@helga.fi

Jari Nuutinen
asiantuntija
+358 44 287 7152
jari.nuutinen@laureamko.fi

Matti Tujula
edunvalvonta-asiantuntija
+358 45 267 0828
matti.tujula@metkaweb.fi

 

M-piste sulkee ovensa kesäksi 31.5.!

M-piste jää kesän viettoon ensi viikon tiistaista 31.5. lähtien.

Vielä ehdit siis tulla hakemaan opiskelijakorttitarran kesän alennetulla 15 euron hinnalla! Alennushinnalla ostettu lukuvuositarra on voimassa syyskuun loppuun asti, joten opiskelija-alennukset ovat käytössäsi koko kesän ajan.

Ennen kesälomaa M-piste on avoinna vielä seuraavina aikoina:

 • maanantaina 30.5. klo 12-16
 • tiistaina 31.5. klo 12-16.

Kesäloman jälkeen M-piste avaa ovensa maanantaina 8.8.2016.

Mukavaa kesää kaikille ja nähdään elokuussa!