Syksyn toinen METKA on Tour käynnistyy 22.9

Näyteikkuna

METKA on Tour numero 2 starttaa ensi tiistaina 22.9 Tukholmankadulta! Jos et ole vielä päivittänyt opiskelijakorttiisi tarraa tai hankkinut liikuntapassia, tee se viimeistään nyt. Luvassa myös hulavanne-kisailua Frankin tarjoamien yllätysten kera ja METKA-liikunnan instakuvakilpailu. METKA toivottaa teidät tervetulleiksi toimipisteisiin klo 10-14 välisenä aikana!

Kiertueaikataulu:

22.9 Tukholmankatu
23.9 Mannerheimintie
24.9 Myyrmäki
25.9 Leppävaara

28.9 Agricolankatu
29.9 Sofianlahedonkatu
30.9 Vanha Viertotie & Arabiankatu

 

Hinnat:

Lukuvuositarra, syksy 2015 17 €
Lukuvuositarra, syksy 2015 ja kevät 2016 27 €

Liikuntapassi METKAlaisille syksy 2015 35 €
Liikuntapassi METKAlaisille syksy 2015 ja kevät 2016 45 €

Maksaa voit joko käteisellä, kortilla tai ennakkoon tilisiirrolla. Katso täältä ohjeet ennakkomaksuun.

Viikon Vinkki VII/2017: Suru puserossa? Nyyti tukee!

Nyyriry-logo-N-versio-RGBNyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Nyyti tekee töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi, jotta meidän valmiudet meidän mielenterveyden ja opiskelukyvyn ylläpitämiseksi vahvistuu!

Nyyti tarjoaa kaikenlaista kaikenlaisille. Joka toinen torstai järjestetään Nyytin chatteja, joissa voit jutella vapaasti erilaisista arkea ja elämää koskettavista asioista. Tänään torstaina 23.3. esimerkiksi chattaillaan opintojen etenemisestä. Jos omat opinnot takkuaa, kannattaa mennä jakamaan kokemuksia!

Nettiryhmät kokoavat pienemmän porukan yhteen pohtimaan tiettyjä teemoja. Tänä keväänä pohdiskellaan elämäntaitoja, ajanhallintaa ja sosiaalisia taitoja. Ikävä kyllä tämän kevään kaikki nettiryhmät ovat jo täynnä, mutta kannattaa pitää silmät auki seuraavia varten!

Nyytin nettisivuilla voit myös lueskella lisää Nyytin toiminnasta ja palveluista, sekä vinkkejä muihin paikkoihin, joista saada apua ongelmiin! Lue myös tarinoita opiskelijan elämästä ja hyvinvoinnista.

Vertaistuki auttaa ja Nyytin kautta sitä löytyy!

Jos on halipula, tulosta itsellesi Nyytin halicard! Voit myös käydä M-pisteeltä hakemassa valmiin sellaisen!

Halicard_suomi_etu-300x187 Halicard_suomi_takaosa-300x186

Hae opiskelijaedustajaksi Metropolian hallitukseen

METKA hakee opiskelijaedustajaa Metropolia oy:n hallitukseen. Hallituksessa on omistajien edustajien lisäksi yksi opiskelijoiden ja yksi henkilökunnan edustaja ja he tuovat päätöksentekoon Metropolian sisäistä näkökulmaa. Hallitus päättää Metropolian toiminnan keskeisistä linjauksista, toiminta- ja taloussuunnitelmista sekä rehtorin valinnasta. Opiskelijaedustajalla on erinomainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan korkeakoulun suuntaan sekä saada ainutkertaista kokemusta.

Samaan aikaan jatkuu haku usean tutkinto-ohjelman neuvottelukuntaan.  Neuvottelukunnassa käsitellään koulutusohjelmaan liittyviä kehityssuunnitelmia, kuten esimerkiksi opetussuunnitelmien uudistukset. Neuvottelukunnat ovat hyvä paikka kehittää oman tutkinnon sisältöä, nostaa epäkohtia esiin ja parantaa tutkintojen linkkiä työelämään. Asioita voi edistää lähtemällä itse edustajaksi tai ottamalla yhteyttä oman neuvottelukunnan opiskelijajäseniin.

Lisätietoja hausta löydät vaalikuulutus-sivulta.

METKAn kevätkiertue starttaa 28. maaliskuuta Leppävaarasta!

METKA tulee jälleen vierailemaan toimipisteissä! Kiertueella on mukana vierailevana tähtenä METKAn Speksi ja mikä parasta, kiertueelta saat ostettua myös liput tulevaan Mikä-Mikä-Mikä-Maa? -esitykseen. METKA ottaa myös varaslähdön vappuun myymällä Wappupasseja –  tule hakemaan omasi ja varmistamaan ikimuistoinen Wiikon Wappu!

Kiertueella on tuttuun tapaan myös mahdollisuus METKAn jäsenyyden uusimiseen ja elämänlaatua parantavan liikuntapassin hankintaan!

Kiertueaikataulu:

Olemme paikalla toimipisteissä klo 9:30 – 13:00.

 • Ti 28.3. Leppävaara
 • Ke 29.3. Myyrmäki
 • To 30.3. Vanha Viertotie
 • Ma 3.4. Mannerheimintie
 • Ti 4.4. Tuottamo
 • Ke 5.4. Tukholmankatu
 • To 6.4. Sofianlehdonkatu

Hinnat

 • Lukuvuositarra, kevät ja syksy 2017: 30 €
 • Lukuvuositarra, kevät 2017: 20 €
 • Liikuntapassi kevät ja syksy 2017: 49 €
 • Liikuntapassi kevät 2017: 39 €

HUOM! Kiertueella maksuvälineenä käy maksukortti, emme ota vastaan käteistä. Voit maksaa jäsenyyden valmiiksi myös METKAn tilille. 

Ohjeet tilimaksuun

 • Tilinumero: Nordea FI10 1555 3000 1099 68
 • Viitenumero: Laske henkilökohtainen viitenumerosi viitenumerolaskurilla.
 • Saaja: metropolia/opiskelijakunta
 • Tosite: Hakiessasi tarraa esitä joko tulostettu kuitti tai verkkopankin maksutapahtuma puhelimen näytöltä.

Viikon Vinkki VI/2017: Metropolian kampukset ovat savuttomia!

Metropolia_savuton_kampus

Vuoden 2017 alusta lähtien Metropolian kaikki kampukset ovat olleet savuttomia. Savuttomalla kampuksella pyritään edistämään tupakoimattomuutta ja tuetaan tupakoinnin lopettamista haluavia.

Käytännössä savuton kampus tarkoittaa, että kampusten alueilla on tupakointi kielletty, ellei ole erillistä ohjeistusta. Tämä tarkoittaa, ettei koulurakennusten läheisyydessä saa tupakoida. Viikon Vinkki II:ssa käsiteltiin Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimusta 2016, jonka mukaan vain 3,5% opiskelijoista tupakoi päivittäin. Silti on tärkeää muistaa, että savuttoman kampuksen tyyppiset hankkeet tukevat myös heitä, jotka pyrkivät lopettamaan tupakoinnin.
Tuubitiedottesta voit lukea lisää savuttomasta Metropoliasta.

METKA Newsletter 5/2017 – METKAn kirppis, Speksi ja Finnairin lentotarjoukset!

METKA on paljon muutakin kuin bileorganisaatio tai edunvalvontajärjestö! Pinnan alla kuplii jatkuvasti ja uutta kehitellään. Viimeisimpänä ideana on pulpahtanut pintaan METKAn kirppis, jossa jäsenemme voivat ilman pöytävuokraa tulla myymään tavaroitaan! Sanoista on siirrytty tekoihin ja ensimmäinen kirppis järjestetään 31.3. Tukholmankadun toimipisteessä.

Millaista toimintaa sinä haluaisit meidän järjestävän? Olemme olemassa opiskelijaa varten ja juuri teiltä haluamme kuulla, millaista toimintaa teemme seuraavaksi! Lähetä ideasi palautelomakkeellamme!

Ilkka Helo
METKAn tiedottaja

Ajankohtaiset

 • METKAn Speksi on Suomen ensimmäinen ja ainoa AMK-speksi, joka tuo lavalle aivan huikean shown nyt jo neljättä kertaa! Mikä Mikä-Mikä-Maa? -näytökset Kulttuuriareena Gloriassa 3.-5.4. ja 10.-11.4. >> METKAN SPEKSI
 • Opiskelijabudjettiin sopivilla liikuntakursseilla tilaa! Palloilua, joogaa, improvisaatiota, sulkapalloa, squashia – mahtavasti varaa valita. Kursseille voit tulla mukaan myös ilman liikuntapassia! >> LÄHDE LIIKUNTAKURSSEILLE
 • SELL Student Games, järjestetään taas, tänä vuonna Riikassa, Latviassa, 19.-21.5.! Lue lisää ja jos kiinnostuit, laita sähköpostia nelli.pihlasviita@metkaweb.fi! >> SELL STUDENT GAMES

Edut opiskelijakortilla

 • METKA järjestää ihka ensimmäisen kirppiksen perjantaina 31.3.! METKAn jäsenenä saat kirppispöydän ilmaiseksi, muille tavaran myyminen kustantaa 5 euroa. >> METKA-KIRPPIS
 • Reissuvuosi 2017 ottaa lentävän lähdön! 13.-26.3. ostetuista Finnairin opiskelijalennoista  -18 % lisäalennus! >> OPISKELIJALENNOT
 • Reissu tilattuna, fiilis katossa! Saat ISIC-kortilla 10 % opiskelija-alennuksen Goudan matkavakuutuksesta, lähde siispä reissuun turvallisin mielin. >> GOUDA MATKAVAKUUTUS

Lisää etuja osoitteesta frank.fi !

Seuraa meitä!

 

Viikon Vinkki V/2017: Kiinnostaisiko pelata lentopalloa rentosarjassa? Tai lätkää ihan kunnolla? Opiskelijoiden SM-kisoissa se on mahdollista.

liikuntapalvelut

Opiskelijoiden SM-kisoja järjestetään ympäri Suomea eri lajeissa, ja ne kokoavat yhteen tuhansia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita. Kilpailuja on eri tasoisia, sillä OSM-kisojen ideana onkin tehdä yhdessä ja levittää liikunnan ilosanomaa.

Tänä vuonna kisoja järjestetään muun muassa kirkkovenesoudussa, curlingissa, jääkiekossa ja futsalissa. Esimerkiksi keilauksessa järjestetään Let’s Bowl -kilpailu, johon mahdollista osallistua missä tahansa keilahallissa ympäri Suomen!

OSM-kisat järjestävät opiskelijat itse ja jos tarjonnasta ei löydykään sitä omaa lajia, niin sille voi järjestää kisat itse!

OSM-kisasivut ja lisätietoa löydät täältä!

Lue myös tuore OSM-kisakirje 2/2017!

Viikon Vinkki IV/2017: Tasa-arvoinen avioliitto vaikuttaa myös Kelan etuuksiin!

1.3. voimaan astunut tasa-arvoinen avioliittolaki vaikuttaa monella tapaa perheellisten opiskelijoidenkin tilanteeseen Kelan kanssa. Nyt samaa sukupuolta oleva puoliso nähdään samanarvoisena kuin eri sukupuolta olevakin. Tämä monessa tilanteessa tarkoittaa erilaisten etuuksien alenemista, koska esimerkiksi lapsen biologista vanhempaa ei enää käsitellä yksinhuoltajana, vaikka hänellä olisikin samaa sukupuolta oleva puoliso.

Kelan sivuilta löytyy lisätietoa sateenkaariperheille, tai perhettä suunnitteleville. Sukupuolesta riippumatta, biologisen äidin puolisolla on oikeus isyys- ja vanhempainrahaan, eikä se edellytä puolison lapsen adoptoimista.

Kela on myös tehnyt infograafeja aiheesta. Yksinhuoltajaisällä on nyt oikeus isyys- ja vanhempainrahaan, mutta mahdollisella tulevalla samaa sukupuolta olevalla puolisolla ei ole.

On tärkeää muistaa ilmoittaa Kelalle avoliitosta, joka nyt myös on tasa-arvoinen. Parisuhde voi olla vanhakin, mutta kuten Kelan sivuilla lukee: “Avoliittosi ei ehkä ole sinulle uusi asia, mutta Kelalle se voi olla. Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan, jos saat jotain etuutta.”

Alla vielä Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin artikkeli aiheesta:


Tasa-arvoisesta avioliittolaista johtuvat sosiaaliturvalakien muutokset tulevat voimaan samaan aikaan tasa-arvoisen avioliittolain kanssa 1. maaliskuuta 2017. Samalla myös avoliiton määritelmä muuttuu.

 

Avioliittolain muutoksen myötä myös samaa sukupuolta olevat puolisot voivat solmia avioliiton. Tasa-arvoinen avioliitto muuttaa myös avoliiton käsitteen. Jatkossa samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa muun muassa seuraavien etuuksien myöntämisperusteisiin tai määrään:

 

 • lastenhoidon tuet
 • lapsilisä
 • opintotuen asumislisä
 • yleinen asumistuki
 • eläkkeensaajan asumistuki
 • kansaneläke
 • perustoimeentulotuki
 • lapsikorotus (eläkkeissä ja työttömyysturvassa).

Avoliitosta pitää ilmoittaa Kelalle, jotta etuudet voidaan maksaa oikein. Avioliitosta ei tarvitse ilmoittaa.

 

Avioliittolain muutos vaikuttaa myös parisuhteen rekisteröimiseen. Mahdollisuus siihen päättyy 1.3.2017. Aiemmin rekisteröidyt parisuhteet jäävät kuitenkin voimaan. Kela maksaa etuuksia rekisteröidyssä parisuhteessa oleville samoin periaattein kuin avio- ja avoliitossa oleville.

 

Muutoksia sateenkaariperheiden etuuksiin

 

Äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on jatkossa oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella puolisolla. Esimerkiksi isyysrahaa voidaan maksaa heti lapsen syntymästä alkaen. Vanhempain- ja isyysrahaoikeus ei jatkossa edellytä parisuhteen rekisteröintiä ja perheen sisäistä adoptiota.

 

Lisäksi lapsen hoidosta vastaavalla isällä on oikeus isyys- ja vanhempainrahaan. Sen edellytyksenä ei siis enää ole avio- tai avoliitto lapsen äidin kanssa. Isän puolisolla ei kuitenkaan toistaiseksi ole oikeutta vanhempainpäivärahoihin. Vanhempainrahaa voidaan maksaa siitä lähtien, kun isä ottaa lapsen hoitoonsa. Jos isä ottaa lapsen hoitoonsa jo äitiysrahakauden aikana, isällä on oikeus vanhempainrahaan jo silloin.

 

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos vanhempainpäivärahakausi on alkanut 1.3.2017 tai sen jälkeen. Muutokset eivät vaikuta vanhempainpäivärahakausien pituuteen.

Naisparin lapsella voi olla oikeus elatustukeen, jos lapsella ei ole vahvistettua isää. Elatustukioikeus päättyy, jos naisparin toinen osapuoli adoptoi puolisonsa lapsen. Elatustukea voidaan maksaa kuitenkin adoptioprosessin ajan.

 

Maaliskuusta 2017 alkaen samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa myös lastenhoidon tukien ja lapsilisän määrään ja niiden myöntämisperusteisiin.

 

Lisätietoja:

 

Tasa-arvoisen avioliiton vaikutus avoliiton käsitteeseen

osaamiskeskuksen päällikkö Regina Ollila

puh. 040 570 8739

etunimi.sukunimi@kela.fi

 

Tasa-arvoisen avioliiton vaikutus perhe-etuuksiin

lakimies Eva Ojala

puh. 040 355 9318

etunimi.sukunimi@kela.fi

METKA Newsletter 4/2017: Laskiaisriehaa, lanit ja vuosijuhlaloistoa!

metka-vuosijuhla_2017_slider_FIN

METKA täyttää tänä vuonna yhdeksän vuotta ja se jos mikä on juhlimisen arvoinen asia.! Haluan kiittää jokaista opiskelijaa, henkilökunnan jäsentä ja muuta yhteistyökumppania tehdystä työstä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja sen opiskelijoiden hyväksi. Toivottavasti yhteistyö jatkuu vuonna 2017 vielä entistäkin timanttisempana. METKA palkitsee menneen vuoden ansioituneet opiskelija-aktiivit vuosijuhlillaan 11.3. Nähdään siellä!

Valtteri Markula
Hallituksen varapuheenjohtaja

Ajankohtaiset

 • Liikuntakursseilla hyvin tilaa, löydä oma lajisi ja tapasi liikkua! Kurssitarjonnassa mm. kuplafutista, squashia, sulkista, juoksukoulua, palloilua – kaikenlaisia kivoja kursseja opiskelijahintaan, myös ilman liikuntapassia! >> MUKAAN LIIKUNTAKURSSEILLE 
 • Teekkarit järjestää Kaivarissa Laskiaisriehan, yhden Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista! Luvassa mäenlaskua ja karnevaalitunnelmaa. Kandee lähtee katsomaan, kuka voittaa kisan tänä vuonna! >> LASKIAISRIEHA 
 • Maaliskuun aamuina Metka Cafélta kahvi/tee + croissant 2 €! Ilman opiskelijakorttia 2,5 €. >> METKA CAFÉ 
 • Pienillä teoilla on merkitystä. #MyötätunnonMaaliskuu on täällä! Metropolian opiskeluhyvinvointiryhmä jakaa somessa myötätunnon vallankumouksen viestiä kuukauden ajan. Seuraa ja liity mukaan! >> FACEBOOK >> TWITTER >> INSTAGRAM
 • RaflaRumba 2017 lähestyy! METKAn, Helgan ja Laureamkon järjestämä Suomen suurin AMK-Appro täyttää Helsingin keskustan 9.3. Ennen Approa järjestetään myös kiertoajelu Helsingin keskustassa! Ota kaverisi mukaan ja avaa terassikausi! >> RAFLARUMBA 
 • Tilde ry järjestää Leppävaaran toimipistellä lanit 17.-19. Maaliskuuta. Kaikki opiskelijat tervetulleita, joten lähdehän viettämään vähän erilainen viikonloppu. >> TILDEN LANIT
 • Menikö tutorhaku täysin ohi? Kaipaamme vielä lisää vaihtaritutoreita vastaanottamaan Suomeen syksyllä 2017 saapuvia vaihto-oppilaita. Ota siis yhteyttä international@metkaweb.fi -osoitteeseen, jos kansainvälisessä ilmapiirissä uusia opiskelijoita auttaminen kiinnostaa! >> VAIHTARITUTOREITA HAUSSA

Edut opiskelijakortilla

 • Sonera ja Frank tarjoavat: Sonera X 4G- tai X 4G Max -liittymään vaihtaville annetaan kaupan päälle 25 euron lahjakortti Zalandolle! Kampanja on voimassa 15.3. asti (vain uusille Soneran asiakkaille). >> SONERA + FRANK 
 • Jos et ole vielä ladannut Wolt -sovellusta puhelimeesi, tee se viimeistään nyt! Saat ensimmäisestä kotiinkuljetuksesta 8 euron verran alennusta. >> WOLT 
 • Teerenpelistä opiskelijakortilla 0,4 l kolpakko Laiska-Jaakko -luomuolutta vitosella! >> TEERENPELI 

Lisää etuja osoitteesta frank.fi !

Seuraa meitä!

Viikon Vinkki III/2017: Kaupunkipyörät tulevat taas!

kaupunkipyorat-1

Helsingin kaupunkipyöräpalvelu lanseerattiin viime vuonna. Tänä vuonna järjestelmää laajennetaan kolminkertaiseksi, eli käytössä on 150 asemaan 1500 pyörää! Kaupunkipyöriä tullaan pilotoimaan myös Espoossa Matinkylän ja Olarin alueilla. Samalla maksulla voi polkea Espoossa ja Helsingissä! Tällä tavalla HSL haluaa tukea ihmisten arjen liikkuvuutta, joka ei pysähdy kuntarajoille.

Maksuistakin ollaan saatu nyt tietoa. Kausi on samanhintainen kuin viimekin vuonna, eli 25€. Pyöriä saa myös käyttöön lyhyemmäksi ajaksi. Viikko maksaa 10€ ja päivä 5€. Lisämaksut ja kertamaksut on yksinkertaistettu niin, että jokainen ylimääräinen puolituntinen maksaa 1€ ensimmäisen maksuttoman puolen tunnin jälkeen.

HSL on laatinut pyöräilyn markkinointistrategian yhdessä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa vuosille 2016-2020. Ilmeenä pyöräliikenteeseen kuuluu HSL:llä kaupunkipyörien keltainen väri, sekä pisteviiva. Näitä elementtejä kannattaa pitää silmällä kaupungilla!

Pyöräilykausi alkaa 2.5.2017. Silloin pääset polkemaan esimerkiksi Bulevardilta Tukholmankadulle! Käy katsomassa täältä vuoden 2017 asemien sijainnit.

METKAn vuosijuhla 2017

metka-vuosijuhla_2017_slider_FIN

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA täyttää yhdeksän vuotta ja toivotamme kaikki opiskelijamme lämpimästi tervetulleeksi juhlimaan kanssamme!

Tilaisuudessa palkitaan vuoden 2016 opiskelija-aktiivi, opiskelijayhdistys, tutori ja henkilökunnan jäsen sekä jaetaan myönnetyt ansiomerkit

Vuosijuhla järjestetään 11.3.2016 klo 17.00 alkaen ravintola Alian tilossa.
(Mustikkamaankuja 1, 00570 Helsinki)

Illalliskortin hinta METKA:n jäsenille 65 €, muille 85 €.

Pukukoodi: Iltapuku

Ilmottautuminen avoinna 20.-26.2.2017. Maksu tulee suorittaa ilmottautumisen yhteydessä.

Ilmoittaudu METKAn vuosijuhliin!