Jonoille kyytiä helpommalla maksutavalla!

lahimaksu

Turhauttavatko pitkät lounasjonot? Ota nyt käyttöösi lähimaksaminen kaikissa UniCafeissa! Opiskelijoille suunnattua Lyyra Maksutarraa vilauttamalla saat lounaasi nopeammin. Teet pikkuostokset näppärästi ilman pin-koodia UniCafeissa ja kaikissa muissa lähimaksamista tukevissa maksupaikoissa (esim. Lidl ja R-Kioski). 

Kuinka Elisa Lompakko toimii?

 Elisa Lompakko ja opiskelijoiden etupalvelu Frank tarjoavat Bulevardin Metropoliassa ke 23.4. ja Leppävaaran Metropoliassa to 24.4. opiskelijoille ilmaisia Lyyra Maksutarroja, joissa on valmiina 5 euroa alkusaldoa!

Käy lataamassa valmiiksi Elisa Wallet älypuhelimeesi ja rekisteröidy. Vaihtoehtoisesti voi rekisteröityä myös täällä. Saat maksutarran Elisa Lompakon ständiltä heti käyttöösi!

Milloin ja missä:

Ke 23.4. klo 10–14:30, Bulevardin Metropolian UniCafe (Bulevardi 31)
To 24.4. klo 10:30–15:00, Leppävaaran Metropolian UniCafe (Vanha Maantie 6)

Miksi:
Jonoille kyytiä helpommalla maksutavalla!

Terveisin
Elisa Lompakko & Frank
www.elisa.fi/lompakko
https://myfrank.fi/fi

 

METKA Gaala 2014 – kuvat ja kunniakirjat

METKA Gaalan valokuvat ovat viimein katseltavissa!

Valokuvaajana Gaalassa toimi Oskari Anttonen, 2. vuoden graafisen suunnittelun opiskelija.

Gaalan kuvagalleria löytyy alta ja kuvagalleria-sivultamme.

Kunniakirjat 2014

Gaalassa jaettiin myös METKAn kunniakirjat. 

metkagaala80_w900

Vuoden opiskelijayhdistys 2013

HTO ry

HTO ry on jo vuosia järjestänyt monipuolista ja kaikille avointa toimintaa. Yhdistys valvoo myös edustamiensa opiskelijoiden etuja aktiivisesti ja periksi antamatta.

”Ehdottomasti vuoden opiskelijayhdistys.”

Vuoden henkilökunnan jäsen 2013

Antti Seppänen,
Tikkurilan toimipisteen vahtimestari

”En ole missään muualla törmännyt vahtimestariin, joka muistaa lähes jokaisen opiskelijan ja näiden koulutusalat ulkoa ja tietää aina, missä mitäkin tapahtuu ja lähes senkin, mitä opiskelija ajattelee lähestyessään Anttia kysymyksineen. Antilla ei ole koskaan liian kiire vastata tai lähteä saattamaan eksynyttä opiskelijapoloa oikeaan luokkaan.”

Vuoden opiskelija-aktiivi 2013

Speksitiimi

Speksi yhdisti koulutusrajat rikkovasti eri alojen opiskelijat ja lopputuloksena oli aidosti opiskelijalähtöinen taitavasti toteutettu upea show!

”Lahjakkaat ja valovoimaiset speksitiimiläiset osoittivat toiminnallaan, kuinka mahtaviin suorituksiin Metropolian opiskelijat pystyvät, ja tästä syystä tiimistä jokainen ansaitsee vuoden opiskelija-aktiivi -palkinnon.”

Ansiomerkit

Gaalassa palkittiin METKAn hopeisilla ansiomerkeillä Riitta Kalima ja Jukka Lähetkangas.

 

Liikuntako kallista?

Liikunnan harrastaminen on kallistunut merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana, käy ilmi Opetus- ja kulttuuriministeriön tiistaina julkaisemasta tutkimusraportista. Liikunnan kertamaksut ovat nousseet tutkimuksen mukaan noin 7-19 €, ja tämän suuruinen kustannustason nousu vaikuttaa liikunnan harrastusmahdollisuuksiin. Tutkimukseen vastasi yli 5000 henkilöä ja heidän kotitalouksiensa keskimääräinen vuosiansio oli n. 85 000 €. Aiheesta uutisoi mm. verkkolehti Kansan Uutiset:

Tutkimuksen tekijä, Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa työskentelevä filosofian tohtori Kari Puronaho muistuttaa, että tälle tulotasolle yltävään joukkoon lukeutuu Suomessa noin kolmannes kotitalouksista, kaksi kolmannesta ei.

 Puronaho esittikin tutkimuksensa tuloksia esitellessään tästä suomalaisen liikuntajärjestelmän kannalta aivan perustavanlaatuisen kysymyksen:

 – Onko siis käynyt niin, että kaksi kolmasosaa lapsiperheistä on jo jäänyt organisoidun liikunnan harrastustoiminnan ulkopuolelle?

Tämä ei kuitenkaan ole tilanne opiskelijaliikuntapalveluissa. METKA tarjoaa jäsenilleen liikuntapalvelut 40 € hintaan. Jos 22 viikon käyttöajan aikana käyttää palveluita kerran viikossa, niin yhden kerran hinnaksi tulee noin 1,80 €. Jos tämäkin tuntuu vielä kalliilta, niin METKA liikunta on aloittanut kevätkampanjan, jossa tarjoamme palvelut juhannusviikkoon asti METKAn jäsenille 15 € hintaan.

Saatat kysyä miksi palvelut ovat näin halvat? Kuinka paljon voi saada 40 eurolla? Voivatko palvelut olla mistään kotoisin?

Miltä kuulostaa yli 30 ohjattua tuntia viikossa kuudessa eri toimipisteessä, yli 30 varattavaa sulkapallo- ja pelivuoroa, sekä alennuksia erilliskursseista ja muista etuuksista? Tämä kaikki on saatavilla yhdellä maksulla, 40 € / lukuvuosi.

Jos et löydä 30 tunnista ja muusta tarjonnasta itsellesi sopivaa harrastusta niin me palvelun tuottajina pyrimme löytämään keinon vastaamaan sinun tarpeeseesi. Tämän takia sinulla on suuri vaikutusvalta siihen mitä tunteja ja muita palveluja on tarjolla, sillä antamasi palaute ohjaa vahvasti meidän tarjontamme sisältöä.

Tämän kaiken mahdollistaa Metropolian ja METKAn tiivis yhteistyö, sekä useiden ihmisten pyyteetön tahto tehdä töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Tiivistettynä METKAn liikuntapalvelut ovat opiskelijoiden tuottamia liikuntapalveluita opiskelijoille.

Pekka Petäkoski
Liikunta-asiantuntija

Lisää luettavaa aiheesta:

Kansan Uutiset: Kalleus ja ajanpuute vieroittavat nuoria liikunnasta

HS: Lasten liikuntaharrastukset kallistuneet rajusti – monen lajin tilanne ”kestämätön”

Iltalehti: Lasten ja nuorten liikuntaharrastusten hinta pian ”kestämätön taakka” 

Opetus-ja kulttuuriministeriö: Drop-out vai throw-out? Tutkimus lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kustannuksista

 

Kehy-ryhmä kokoontuu taas!

Oletko kiinnostunut kehitysyhteistyöstä? Haluatko oppia globaalista etelästä, haastaa itseäsi, olla mukana toteuttamassa projektia tai oppia uutta? Tervetuloa mukaan METKAn DeCo-ryhmän toimintaan! Tapaamme tiistaina 15.4. klo 17 Sofianlehdonkadun Megorassa. Keskustelemme osallistujien toiveista toimintaa kohtaan, toukokuun tapahtumasta sekä ensi syksynä huipentuvasta kehityskasvatusprojektista. Tule mukaan vaikuttamaan!

Huom. Ryhmä toimii englanniksi, ota kansainväliset kaverisi mukaan :)

Lisätietoja aiheesta Facebook-tapahtumasta tai projektikoordinaattori Kaisalta sähköpostitse osoitteesta kehy[ät]metkaweb.fi.

Mikä ihmeen päivä?

Tänä torstaina järjestämme yhdessä Metropolian kanssa Hyvinvointi- ja turvallisuuspäivän ensimmäistä kertaa vuosiin. Päivään on kuulunut jo tässä vaiheessa pieniä takaiskuja, mutta myös onnistumisia ja yhdessä tekemistä.

Olimme METKAssa suunnitelleet järjestävämme päivään Elävän kirjaston, jossa kirjojen sijaan lainataan ihmisiä pieneen keskusteluhetkeen. Yleensä kirjat edustavat jotakin vähemmistöä tai ryhmää, joka kohtaa paljon stereotypioita ja syrjintää. Valitettavasti emme saaneet tarpeeksi kirjoja kasaan ja kirjasto-sanan käyttäminen tuntui liioitellulta muutaman kirjan takia. Mutta ei hätää, me emme lannistu näin vähästä. Järjestämme Elävän kirjaston myöhemmin tämän vuoden aikana, ehkä MetroSportissa tai syksyn Hyvinvointi- ja turvallisuuspäivässä. Joka tapauksessa kirjasto on sen verran avartava kokemus jokaiselle osallistujalle, ettei sitä kannata unohtaa.

Met_hyvinvointi_bannerikaruselli

Toivotaan, että suurimmat takaiskut liittyivät tähän peruuntumiseen ja kaikki muu suunniteltu toteutuu. Ainakin lupaavalta vaikuttaa! Olemme saaneet tapahtumaan mukaan parikymmentä yhteistyökumppania ja luvassa on paljon. On työpajoja small talkista, palosimulaattori jossa pääsee harjoittelemaan alkusammutusta, norsupalloa, yllätyskilpailuja, luento riippuvuudesta (ja siitä toipumisesta), ja sitten kun tekee mieli rauhoittua hetkeksi, voi mennä kokeilemaan mindfulnessia. Näiden lisäksi koko pääaulan täyttävät ständit, joissa yhteistyökumppanit esittäytyvät ja tuovat tärkeää infoa ehkäpä juuri sinulle.

Metropoliassa toimii suuri määrä porukkaa, jotka työskentelevät opiskelijoiden hyvinvoinnin puolesta. Näin ison tapahtuman järjestäminen on suuri yhteinen ponnistuksemme ja se on vaatinut paljon sekä aikaa että energiaa. Torstaina nähdään, millaista hedelmää yhteistyömme kantaa. Opiskeletpa tai työskenteletpä sitten Leppävaarassa tai missä ikinä, kannattaa tulla katsomaan, mitä kaikkea päivä pitää sisällään! Kuulemme myös mielellämme, millaista ohjelmaa sinä haluaisit nähdä tulevissa tapahtumissa ja millä kampuksilla niitä kannattaisi järjestää.

Torstaina tavataan!

R Räihä

Kirjoittaja työskentelee METKAn sosiaalipoliittisena asiantuntijana, tykkää järjestää tapahtumia, on vannoutunut yhdenvertaisuuden puolustaja  ja haluaa perustaa etujärjestön ajamaan yksikirjaimisten etunimien (ja niiden takaa löytyvien ihmisten) oikeuksia.

Hyvinvointi- ja turvallisuuspäivä järjestetään torstaina 10.4. klo 10-15 Leppävaaran kampuksen aulassa. Tule mukaan ja tuo kaverisikin! Tarkka ohjelma julkaistaan Tuubissa ja facebook-tapahtumassa.

METKAn Newsletter 7/2014

METKAn järjestämät tutorkoulutukset ovat alkaneet. Kahden viikon aikana koulutetaan lähes 200 uutta tutoria, jotka innokkainna odottavat uusien opiskelijoiden saapumista syksyllä. Tutorit auttavat uusia opiskelijoita samaan kiinni opinnoistaan, opiskelijaelämää unohtamatta. Seuraavat tutorkoulutukset järjestetään syksyllä 2014 ja aktiivisia tutoreita kaivataan aina. Pidä silmällä METKAn tiedotuskanavia saadaksesi tiedon syksyn tutorhausta ensimmäisenä!

Ajankohtaiset

 • Pitkäperjantaina 18.4. ja 2. pääsiäispäivänä 21.4. METKAn M-piste suljettu ja kaikki ryhmäliikuntatunnit peruttu.
 • Virtaa kevääseen! Kun hankit nyt liikuntapassin, saat sen kampanjahintaan! METKAn jäsenet 15 € ja ei-jäsenille 30 € (normaalisti 29 / 58 €) >> KYLLÄ LIIKUNTAPASSILLE
 • Kevään viimeinen KOPPI 9.4. klo 17 Bulevardilla (V013).
 • Vieraana tietojärjestelmäsuunnittelija Katri Kesälahti ja erityisasiantuntija Kaj Kuusisto >> KOPPIIN
 • Leppävaarassa tapahtuu 10.4.: Kokeile mindfulnessia, pelaa norsupalloa, sammuta tulipalo! >> HYVINVOINTIPÄIVÄ 
 • Metropolian kevätkonsertissa tykitetään tänä vuonna raskasta rockia ja lipputulot menevät Itämeren suojeluun! >> GRAVIUS ALTIUS FORTIUS 
 • Edustajiston kevätkokouksessa käsiteltävinä mm. vuoden 2013 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä hallituksen täydennys! 16.4. klo 16 alkaen Agricolankadulla tilassa G201. Kaikki METKAn jäsenet ovat tervetulleita seuraamaan kokousta!
 • Nyt voi alkaa valmistautua pääsiäisen Munannostajaisiin! Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry järjestää perinteikkäät bileet 16.4.2014. >> BILEISIIN 
 • Liity mahtavaan joukkoon! METKA etsii hallitukseensa liikuntavastaavaa ja hakuaikaa on vielä jäljellä! >> LUE LISÄÄ 
 • Haluatko uuden harrastuksen? Katsasta METKAn kerhot! >> KERHOON 
 • Tuntuuko ettei Metropolia tiedota tarpeeksi hyvin opiskelijoilleen? Haluatko auttaa Metropoliaa parantamaan opiskelijaviestintää? Bonus: vastaamalla voit voittaa leffaliput! >> VASTAA KYSELYYN 

Edut opiskelijakortilla

 • Raffaellosta saat opiskelijakortilla huhtikuun ajan kaksi pastaa yhden hinnalla! >> PASTAA
 • Kevät on täällä! Seksileluista 15 % alennus Kaalimadon verkkokaupasta >> LELUJA 
 • GRAVIUS ALTIUS FORTIUS -konserttiin Metropolian opiskelijat vitosella sisään! (normaalihinta 20 €) >> KONSERTTIIN

METKAn viikot 7.-20.4.2014

Ma 7.4.2014
SAMOKin taloustoimikunta (Katri M.)
Tasa-arvopalaveri (R)
Tutorkoulutus (Kosti, Matleena)

Ti 8.4.2014
Hallituksen kokous
Rehtorin johtoryhmä (hallitus, Sara)
Tutorkoulutus, ENG (Janne, Matleena)

Ke 9.4.2014
KOPPI (hallitus, Matti)

To 10.4.2014
Hyvinvointi- ja turvallisuuspäivä Leppävaarassa (hallitus, R)
Tulosalue 2 Johtoryhmä (Niko)

Pe 11.4.2014
Myyrmäen kampustiimi (Niko, R)
Tutorkoulutus (Kosti, Janne, Matleena)

La 12.4.2014
HTO ry:n vuosijuhla (Niko)
Tutorkoulutus (Kosti, Janne, Matleena)

Ma 14.4.2014
Tradenomiopiskelijoiden työsuhdeiltapäivä (Niko)

Ti 15.4.2014
Tutorjaosto, FIN+ENG (Kosti, Janne, Matleena)

Ke 16.4.2014
Metropolian strategiaseminaari (Katri M., Matti)
Edustajiston kevätkokous (hallitus, Sara)
Opiskeluhyvinvointiryhmän kokous (Janne, R, Matti)

To 17.4.2014
Pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakuntien puheenjohtajatapaaminen (Katri M.)
Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kopo-sopo-tapaaminen (Janne, Emil)

Pe 18.4.2014
PITKÄPERJANTAI – M-PISTE KIINNI

Liitty METKAn työtilaan Tuubissa ja saat Newsletterit suoraan sähköpostiisi! Työtilan löydät hakemalla tekemällä Tuubin työtilat -sivulla haun “METKA”.

 

Tärkeitä muutoksia METKAssa

METKAn-puheenjohtajat
 
Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA huolehtii, että opiskelija tulee kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja että tarjolla on hyviä bileitä sekä toimivat liikuntapalvelut.
 
Tänä keväänä METKA toteuttaa sisäisiä uudelleenjärjestelyjä vahvistaakseen vaikutusvaltaansa Metropoliassa ja voidakseen ajaa opiskelijan etua tehokkaammin. Eilisessä hallituksen kokouksessa METKA päätti nimittää kaikki seitsemän hallituksen jäsentään puheenjohtajiksi. 
 
Hallituksen jäsenten vastuualueet säilyvät samana kuin ennenkin, mutta muutoksen myötä METKA on yhä vaikuttavampi ääni Metropoliassa ja opiskelijakuntakentällä. Kukaan ei voi sivuuttaa opiskelijakuntaa, joka jyrähtää kannanottonsa seitsemän puheenjohtajan voimin!
 
Terveisin 
METKAn puheenjohtajat
 
/ Päivitys 2.4.2014: Aprillia!

GRAVIUS, ALTIUS, FORTIUS – raskaammin, korkeammalta, kovempaa

metropolia-rock-konsertti

Opiskelijana voit virittäytyä innostavaan vapputunnelmaan Metropolian matkassa. Jo kuudennen kerran järjestetään Savoy-teatterissa Metropolian viihdekonsertti, jossa pääsee suuren orkesterin soundissa ja lahjakkaiden opiskelijoidemme imussa hyvään fiilikseen.

Varaa 5 euroa ja vapun aatonaatto mahtavaa yhdessäoloa varten. Silloin Metropolia ylpeänä esittää GRAVIUS, ALTIUS, FORTIUS – raskaammin, korkeammalta, kovempaa -otsikolla oman korkeakoulun osaamista rock-konsertissa. Lipputulot ja lipaskeräyksen tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Itämeren suojelun hyväksi. Metropolian yhteistyökumppaneina ovat John Nurminen -säätiö ja WWF.

Metropolia Orkesteri vyöryttää lavalle komean kavalkadin raskaan rockin biisejä vuosikymmenien varrelta. Konsertissa kuullaan tuttuja hittejä aivan uusina, opiskelijoidemme tekeminä orkesterisovituksina. Kapellimestarina toimii big band -opettajamme Antti Rissanen. Solistivieraana on meiltä valmistunut Kimmo Blom, eräs vahvimmista tämän päivän suomalaisista rocklaulajista. Hänen ohellaan laulusolisteina ovat opiskelijamme musiikin koulutuksesta: Ilari Hämäläinen, Johanna Lesonen, Nelli Saarikoski ja Paolo Ribaldini.

Tule mukaan ja varmista paikkasi konserttiin!

Tiistai 29.4.2014 klo 19
Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48

Liput:
Metropolian opiskelijoille 5 €
Henkilökunnalle ja muiden koulujen opiskelijoille (+ varusmiehille, eläkeläisille ja työttömille) 10 €
Normaalihinta 20 €

Edullisimmin ilman lisämaksuja Kulttuurikeskuksen puhelinpalvelusta:
09 310 12000 (pvm) tai noutamalla lipun Savoy-teatterin lipunmyynnistä

Lippupalvelusta:
0600 10 800 (1,98 euroa/min+pvm)
0600 10 020 (6,84 euroa/puhelu+pvm)

TERVETULOA!

Onko Suomessa korkeakoululiikuntakulttuuria?

Kaikki ovat nähneet elokuvissa kiiltokuvamaisia kuvauksia opiskelijoiden urheilulajeista. Näissä dramaattisten vastoinkäymisten kautta päästään voittoisaan lopputulokseen ja koko koulu hengittää ja elää lajin puolesta hurraten joukkueensa voittoon. Tämä varmasti tuntuu monista kaukaiselta ajatukselta, mutta viime vuonna Susijengin nouseminen koripallomaajoukkueen tueksi osoitti, että kyllä meissä suomalaisissa on liikunta- ja urheilukulttuurin kannattajia!
 
Suomessa ei vielä ole nimekkäitä koulujen edustusjoukkueita kannatusjoukkoineen ja torvisoittokuntineen, mutta täkäläisissä korkeakouluissa terveysliikunnan kulttuuri on erittäin vahvassa asemassa. Kuitenkin näiden palveluiden taso vaihtelee hyvin paljon eri korkeakoulujen välillä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö me suomalaiset, harraste- ja terveysliikuntakansa, voisi kokea sykähdyttäviä elämyksiä liikunnan parissa. Tälläisen mahdollisuuden tarjoaa jokaiselle opiskelijalle SELL Student Games. 
 
Toukokuussa järjestetään XXX (30.) SELL Student Games. Kyseessä on Suomen ja Baltian maiden yhteinen urheilutapahtuma, jossa kisataan useissa eri lajeissa. SELL Games -kisoihin osallistuu vuosittain kilpailijoita yli 60 eri yliopistosta ja yli 10 eri maasta, yhteensä 1500–2500 urheilevaa opiskelijaa ja noin 1000 opiskelijaa tukijoukkoina. SELL Games antaa jokaiselle korkeakoululiikkujalle mahdollisuuden kokea liikunnan suurtapahtuman tunnelma, riippumatta itse liikkujan tasosta!
 
METKA järjestää joka vuosi kisamatkan SELL-kisoihin. Joukkue ei ensisijaisesti tavoittele menestystä vaan hyviä kokemuksia ja uusia ystäviä. METKAn joukkueella on aina kisoissa pientä pilkettä silmäkulmassa ja hyväntuulisuus tarttuu yleensä muihinkin. Aikaisemmin kisoihin osallistujat ovat kehuneet aina kisareissua vaikka mukaan ei olisikaan tullut mitalia. He saavat jotakin paljon arvokkaampaa: positiivisen kosketuksen liikuntaan, unohtumattoman elämyksen sekä uusia ystäviä maailmalta.
 
Lähde mukaan SELL-kisoihin METKAn kanssa ja koe elämäsi urheiluelämys!
 
Mielestäni Suomessa on korkeakoululiikuntakulttuuria, onko sinusta?
 
Pekka Petäkoski
Liikunta-asiantuntija

METKAn uudeksi edunvalvonta-asiantuntijaksi Matti Tujula

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAn uudeksi edunvalvonta-asiantuntijaksi on valittu 29-vuotias humanististen tieteiden kandidaatti Matti Tujula.

Tujula on aiemmin toiminut erinäisissä luottamus- ja työtehtävissä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:ssä sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa . 

”Huikeaa päästä innostavaan porukkaan tekemään tärkeää työtä Metropolian opiskelijoiden eteen. Odotan innolla tulevia haasteita ja yhteydenottoja!” Tujula sanoo.

Matti Tujula aloittaa edunvalvonta-asiantuntijan tehtävässä 26.3.2014.

Lisätiedot:
Hallituksen puheenjohtaja Katri Manninen, puh. 050 355 5300
Matti Tujula, puh. 040 531 9901