METKA Newsletter 15/2014

Sateinen ja tuulinen tervehdys täältä METKAn bunkkerista. MetroSport oli ja meni. Työtä oli käsittämättömän paljon, mutta kerrankin jopa sää oli puolellamme. Tämä MetroSport oli suurin, paras ja kaunein. Ensi vuonna vielä hienompi ja räjähtävämpi!

Sateet ovat alkaneet ja sää on jo ruvennut muistuttamaan enemmän syksyä kuin kesää. Täällä kellarissa on työtahti hieman hidastunut, kun aloittavien opiskelijoiden ja MetroSportin kiireet ovat helpottaneet. 

Työ ei kuitenkaan koskaan lopu, sillä edustajiston vaalit lähestyvät! Ehdolle voi jo asettua!

 • Haluatko valtaa?
   
 • Haluatko kultaisen patsaan itsestäsi Bulevardin pihalle?
   
 • Haluatko juonitella niin kuin Game of Thronesissa konsanaan (mutta vähemmillä kuolonuhreilla)?

Nyt ainakin melkein kaikki tämä on mahdollista! Edustajiston vaalit ensi kuussa! Muista äänestää! 

Ajankohtaiset

 • Edustajistovaalien ehdolle asettuminen on käynnissä juuri nyt! >> ASETU EHDOLLE 
   
 • Ohjatun liikunnan syksy on alkanut ja lajitarjonta on todella monipuolinen! Liikuntapassilla voit osallistua tunneille rajoituksetta ja saat myös alennusta kursseista.  >> LIIKKUMAAN 
   
 • Fuksi/Tursas! Mitä mieltä olit tutoreistasi? Kerro meille! Voit voittaa leffaliput! >> LEFFALIPPUJA 
   
 • Tule mukaan esittelemään Metropolian koulutusvaihtoehtoja Studia-messuille Messukeskukseen 2.-3.12.2014! Ilmoittaudu 31.10. mennessä. >>LUE LISÄÄ
   
 • Metropolian jälkihaku kevätlukukauden 2015 opiskelijavaihtoihin on 1.-30.9.2014. Jos ei nyt tule lähdettyä, niin milloin sitten? >> EXPLORE THE WORLD
   
 • Näe maailma uusin silmin! METKAn valokuvanäyttely ”Koulutus on ihmisoikeus” avataan Leppävaarassa 7.10. klo 14-17. Mukana myös makupaloja maailmalta. >> NÄYTTELYYN 
   
 • Hei kaikki tutorit! METKA järjestää Cheers, tutors! -tapahtuman 15.10. Bulevardilla. Tule viettämään iltaa parhaassa seurassa ja jännittämään kuka on vuoden tutor! >> CHEERS, TUTORS! 
   
 • METKA haluaa kiittää osallistujia mukavasta Degree Campista! Lue leiriläisten kuulumiset! >> DEGREE CAMP 
   
 • Syksyn tutorhaut aukeavat! Löydä itsellesi sopiva tutoroinnin muoto ja hae mukaan koulutukseen! >> TUTORHAKU 
   
 • Liikuntakursseilla on vielä tilaa! Valitse suosikkisi täältä ja ilmoittaudu mukaan! >> KURSSEILLE 

 

Edut opiskelijakortilla

 

METKAn viikot 29.9.-12.10.2014 

Ma 29.9.
Hallituksen virkistys (hallitus)
Koulutus on ihmisoikeus – näyttelyn avajaiset Diakissa (Emmis ja Kaisa)

Ti 30.9.
Hallituksen kokous (Hallituksen jäsenet, Sara)

Ke 1.10.
Akava Platform (Katri M., Sara)
Pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakuntien kaupunkisuunnittelutapaaminen Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkisuunnittelun lautakunnille (Katri M., Emil, Janne, Matti)

To 2.10.
Vierailu HOASilla, aiheena opiskelija-asuminen (koko toimisto)

Pe 3.10.
SAMOK-verkkokeskustelu ajankohtaisista asioista (Katri M)
Myyrmäen Kampusfoorum (Niko)
Kaljaasin ohjelman läpikäynti (hallitus)

La 4.10.
JAMKOn vuosijuhlat (Katri M., Kosti)

Su 5.10.

Ma 6.10.
MetroSport-vapaaehtoisten kiitostilaisuus (Kosti, Katri M., Matleena)

Ti 7.10.
Arabian kampustiimi (Katri M.)
Hallituksen kokous (hallitus, Sara)
Koulutus on ihmisoikeus -valokuvanäyttelyn avajaiset (Kaisa, Emmis)
Tutorjaosto (Kosti)

Ke 8.10.
Virkistysaamupäivä oppilaitospappien kanssa (koko toimisto)
OPY-puheenjohtajien tapaaminen (Kosti, Katri M.)

To 9.10.
Tulosalue 2 johtotiimi (Niko)

Pe 10.9.

La 11.10.

Su 12.10.

 

METKA hakee jälleen uusia tutoreita!

tutor-logo_invertoitu

METKAn tutorkoulutukset ovat jälleen täällä!

Tutorit ovat kokeneempia opiskelijoita, jotka auttavat kanssaopiskelijoita selviytymään ammattikorkeakoulun viidakossa. Tutorien tärkein tehtävä on toimia uusien opiskelijoiden vertaistukena opintojen eri vaiheissa. He auttavat, neuvovat, tiedottavat ja vastaavat kiperiin kysymyksiin. Tutorit järjestävät myös opiskelijoille paljon sosiaalisia tapahtumia, jotta opiskelu ei olisi pelkkää puurtamista.

Etsi itsellesi sopiva tutoroinnin muoto ja ilmoittaudu mukaan :)

Syksyn 2014 tutorkoulutukset

24.-25.10. Jatkotutorkoulutus
Suunnattu jo vertaistutorkoulutuksen käyneille tutoreille

Hakuaika 29.9.-23.10.
Hakulomake

27.-28.10. Callidustutorkoulutus
Suunnattu kaikille Metropolian opiskelijoille

Hakuaika 29.9.-24.10.
Hakulomake

7.-8.11. Vaihtaritutorkoulutus (only in English)
Suunnattu kaikille Metropolian opiskelijoille

Hakuaika 29.9.-30.10.
Hakulomake

10.-15.11. Vertaistutorkoulutus (only in Finnish)
Suunnattu tammikuussa aloittavien koulutusalojen opiskelijoille

Hakuaika 29.9.-2.11.
Hakulomake

17.11. Uusien tutorvastaavien perehdytys
Suunnattu vuoden 2015 tutorvastaaville

metkaweb.fi/tutorointi/tutor-vastaavuus

Lisätiedot

metkaweb.fi/tutorointi

HELGA, Laureamko ja METKA: Erilaiset arvomaailmat edustajiston rikkaus

Vastine. Vapaa julkaistavaksi.

HAAGA-HELIAn opiskelijakunta HELGA, Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA ja Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamko kyseenalaistavat Helsingin Perussuomalaisten Nuorten kannanoton, jossa esitettiin osittain virheellisiä näkemyksiä opiskelijakuntien edustajistovaaleista ja laajemmin edustuksellisen demokratian ja opiskelijoiden yhteiskunnallisen aktiivisuuden merkityksestä korkeakouluyhteisöissä. Vielä erikoisempana opiskelijakunnat pitävät Helsingin PS-Nuorten päätöstä jättäytyä pois edustajistovaaleista ja näin toimimalla estää oman poliittisen arvomaailmansa jakavien opiskelijoiden ryhmittyminen poliittisen listan taakse.

Väitteet siitä, että poliittisia listoja ei tällä hetkellä toimi opiskelijakuntien edustajistoissa ovat tuulesta temmattuja ja esimerkiksi METKAn edustajistossa kolmanneksi suurin lista on poliittinen. Lisäksi väite siitä, että poliittisten listojen määrä korreloisi opiskelijakuntien lakisääteisten tehtävien täyttämistä, edunvalvonta mukaan lukien, on lähtökohtaisesti väärä. Edustajiston tehtävänä on ohjata demokraattisesti opiskelijakunnan toimintaa ja tässä työssä parhaan tuloksen varmistaa mahdollisimman laaja ja monitahoinen opiskelijoiden edustus. Eri taustoilla, oli kyse sitten koulutusalasta, ammattiyhdistysliikkeestä tai poliittisesta vakaumuksesta, edustajistoihin tulevat opiskelijat ovat kaikki tasa-arvoisessa asemassa toimimassa omien näkemystensä ja viiteryhmiensä puitteissa yhteisen hyvän puolesta.

Demokratiaan aina yksittäisten opiskelijakuntien edustajistovaaleista valtakunnallisiin eduskuntavaaleihin ei kuulu tiettyjen ryhmittymien sulkeminen toiminnan ulkopuolelle. Jokaisella tulee lakien puitteissa olla mahdollisuus asettua ehdolle ja muodostaa samanmielisten joukkoja vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Tästä pidetään myös opiskelijakunnissa kiinni.

“Opiskelijoilla tulee olla oikeus liittyä sille listalle minkä kokevat parhaiten edustavan omia arvojaan. Nykyisillä sangen pienillä ehdokasmäärillä tuntuu epäreilulta nostaa edes keskustelua siitä, ovatko kaikki listat oikeutettuja vaaleissa. Mitä enemmän listoja, sitä paremmin opiskelija voi löytää omansa. Ajatus siitä, että oman koulutusalan lista olisi ainoa vaihtoehto tuntuu todella kapeakatseiselta. Emme halua luoda opiskelijoillemme sellaista mielikuvaa, että on vain tietynlainen ammatti-identiteetti ja ainoastaan se merkitsee. Jokaisella on oikeus omiin arvoihinsa”, Laureamkon puheenjohtaja Sini Heino kommentoi.

“Monipuolisuus on valttia. Esimerkiksi meillä METKAssa edustajistossamme on sekä ay-taustaisia ainejärjestöjen listoja, kampusyhdistysten listoja, ala- & klusterikohtaisia listoja sekä poliittisia listoja. Keskustelu on ollut koko vuoden monipuolista ja kiinnostavuus edustajistoa kohtaan on lisääntynyt. Koskaan ennen meillä ei ole ollut näin järjestäytyneitä listoja, ja tämä näkyi ehdokasmäärissäkin. Opiskelijat selkeästi haluavat järjestäytymällä vaikuttaa”, kommentoi METKAn puheenjohtaja Katri Manninen.

HELGAn, METKAn ja Laureamkon edustajistovaalit käydään tänä vuonna samaan aikaan näkyvyyden lisäämiseksi ja synergiaetujen saavuttamiseksi. “Meillä on esimerkiksi tradenomiopiskelijoita kaikissa kolmessa korkeakoulussa, ja heillä on perinteisesti ollut omia listojaan. Halusimme helpottaa listojen luontia myös niiden kokoajille, kun kantoja ja teemoja voi muodostaa yli korkeakoulurajojen. Sama pätee poliittisiin listoihin, haluamme tarjota myös poliittisille opiskelija- ja nuorisojärjestöille tilaisuuden aktivoida samanaikaisesti jokaisen korkeakoulun opiskelijoita”, painottaa HELGAn puheenjohtaja Maria Outinen.

Tämän kannanoton tehneet opiskelijakunnat ovat pahoillaan, jos Helsingin Perussuomalaiset Nuoret eivät koe tärkeäksi ottaa osaa ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työhön, ja toivoo että muut tahot kokisivat silti ammattikorkeakoulut merkityksellisiksi. “Ylioppilaskuntien edustajistovaalit tuntuvat olevan paljon näkyvämmät ja kuuluvammat kuin opiskelijakuntien. Meillä riittää kiinniotettavaa, mutta paljon pystymme tekemään kun tarjoamme opiskelijoillemme monipuoliset mahdollisuudet vaikuttaa juuri heidän omien arvojensa mukaisesti. Se on aitoa demokratiaa”, puheenjohtajat muistuttavat.

Opiskelijakunnat toivottavat kaikesta huolimatta Perussuomalaiset myös jatkossa mukaan aktivoimaan opiskelijoita yhteiskunnallisesti.

HELGAn, METKAn ja Laureamkon edustajistovaalien ennakkoäänestys käydään 30.10.-7.11.2014 sekä varsinaiset äänestyspäivät ovat 11. ja 12.11.2014.

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Sini Heino
Hallituksen puheenjohtaja
sini.heino@laureamko.fi
+358 44 287 7151

HAAGA-HELIAn opiskelijakunta HELGA
Maria Outinen
Hallituksen puheenjohtaja
maria.outinen@helga.fi
+358 45 136 8093

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
Katri Manninen
Hallituksen puheenjohtaja
katri.manninen@metkaweb.fi
+358 50 355 5300

Degree Camp 2014

Metka organised a Degree Camp for new Degree students of Metropolia with Metropolia’s University Chaplains on 5.-6.9.2014. degree-camp-2014_image1

Photo: Sergei Ossif
The camp was held in a beautiful camping center in Velskola, Espoo.

degree-camp-2014_image2

Photo: Sergei Ossif
The camp brought together 40 degree students from all over the world. We had participants from China, Russia, Spain, Turkey and many other countries.

degree-camp-2014_image3

Photo: Irving Wang
The atmosphere at the camp was very relaxed. The sun was shining and warm weather gave us a chance to enjoy Finnish nature in different activities.

degree-camp-2014_image4

Photo: Sergei Ossif

degree-camp-2014_image5

Photo: Sergei Ossif

degree-camp-2014_image6

Photo: Sergei Ossif
There was church boat rowing…

degree-camp-2014_image7

Photo:  Quang Nguyên Võ Huỳnh‎ 
Camp olympics…

degree-camp-2014_image8

Photo:  Robert Schenkenfelder 
And forest walks…

degree-camp-2014_image9

Photo:  Yifan Yu 
We even spotted some weird-looking mushrooms!

degree-camp-2014_image10

Photo:  Sergei Ossif
At the end of the camp some of us dared to go for a swim!

degree-camp-2014_image11

Photo: Robert Schenkenfelder 
In the evening we had a nice bonfire and loads of yummy pancakes!

METKA wants to thank all the participants of the camp! It was super fun, thanks to you :) 

degree-camp-2014_image12

Photo: Irving Wang

Ohjatun liikunnan syyskausi on alkanut!

METKAn ohjatun liikunnan syyskausi on alkanut! Tarjolla on mm. astanga-joogaa, savatea, pumpia, reggaetonia ja lukuisia muita lajeja! Liikuntapassi on edullisin tapa hypätä mukaan liikkumaan: sillä voit osallistua niin monelle tunnille kuin ehdit ja saat myös alennusta kurssien hinnoista.

Tuntikuvauksia voit tutkia täällä ja täältä taas löydät toimipistekohtaiset liikuntakalenterit.

 

 

METKA: keskustelu yhteisöllisyydestä tervetullutta

Tiedote. Vapaa julkaistavaksi.

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA haluaa lämpimästi kiittää kaikkia MetroSport -tapahtuman osallistujia sekä ”Kuinka yhteisöllisyys luo hyvinvointia” -paneelin keskustelijoita Juhani Tammista, Leena Harkimoa, Harri Syrjästä, Tuire Ranta-Meyeria sekä Hanna Huumosta.

Paneelin tarkoituksena oli nostaa keskusteluun yhteisöllisyyden merkitystä ja herättää uusia ajatuksia siitä, miten kaikki voisivat yhä tasavertaisemmin olla osa yhteisöä ja kokea olevansa siihen tervetulleita. Keskustelua käytiin monipuolisesti ja asioista puhuttiin avoimesti.

Yhdeksi teemaksi paneelissa nousi erilaisten vähemmistöjen asema yhteisöissä, ja METKA tervehtii ilolla aiheen tiimoilta herännyttä vilkasta keskustelua. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat METKAlle tärkeitä arvoja, ja siksi METKA pyrkii aina toiminnassaan siihen, että kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisia kuin he ovat. Myös Seta ry:n kannatusjäsenenä METKA kokee, että sukupuolivähemmistöjen asemasta on tärkeää keskustella yhteiskunnassa, jotta erilaiset harhaluulot tai normit saataisiin nurin.

”Opiskelijakunnan lakisääteinen tehtävä on kannustaa jäseniään aktiiviseen kansalaisuuteen, eli ymmärtämään ja olemaan osa yhteiskuntaa. Tätä teemaa halusimme myös MetroSportissa korostaa, ja yksi tapa oli juurikin paneelin kautta. MetroSportin idea on, että kaikki saavat tulla paikalle juuri sellaisina kuin ovat, ja että paikan päällä olisi kaikille kaikkea. Samankaltainen avoimuus ei kuitenkaan nyky-yhteiskunnassa vielä meidän toivomallamme tavalla esiinny , ja siksi haluamme herättää keskustelua miten asiaan voisi vaikuttaa ja yhteisöllisyyttä parantaa. Tämä tavoite toteutui”, kertoo METKAn hallituksen puheenjohtaja Katri Manninen. Manninen muistuttaa, että vähemmistöjä eivät edusta vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, vaan kuka tahansa voi kokea kuuluvansa vähemmistöön, esimerkiksi arvomaailmansa puolesta.

”Paneelissa esitettiin paljon erilaisia näkemyksiä siitä, miten liikunnalla voidaan vaikuttaa yhteisöllisyyteen tai mitkä voivat olla kompastuskiviä yhteisöllisyyden parantamisessa. Vilkas ja monipuolinen keskustelu oli erittäin toivottua ja opiskelijakunta on tyytyväinen siihen, että panelistit ottivat rohkeasti kantaa asiaan. Meillä myös paneeliin sai jokainen tulla omana itsenään ja kertoa omista näkemyksistään”, paneelin järjestäjänä toiminut METKAn liikunta-asiantuntija Pekka Petäkoski muistuttaa. Petäkoski kuitenkin harmittelee, että runsaasta ja monipuolisesta keskustelusta on nostettu ylös ainoastaan pieni osa, kun paneelin anti oli huomattavasti laajempi ja monisävyisempi.

METKA kiittää onnistuneesta ja paljon väkeä aurinkoiselle Olympiastadionille keränneestä tapahtumasta kaikkia osallistujia, yhteistyökumppaneita ja näytteilleasettajia, ja toivottaa jatkossakin tapahtumiinsa tervetulleiksi kaikki rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään katsomatta. METKA myös toivoo keskustelun yhteisöllisyydestä urheilussa sekä muualla yhteiskunnassa jatkuvan äänekkäänä, mutta positiivisessa hengessä. 

Lisätietoja:
Katri Manninen
Hallituksen puheenjohtaja
katri.manninen@metkaweb.fi
+358 50 355 5300

Sara Miettunen
Pääsihteeri
sara.miettunen@metkaweb.fi
+358 50 355 5199

MetroSport 2014 pähkinänkuoressa

MetroSport on ihan kohta täällä! Keskiviikkona Olympiastadionilla tapahtuu kuin ei koskaan aikaisemmin. Kaikki sinne!

Vielä yhteenvetona:

 • M-piste Bulevardilla on suljettuna MetroSport-päivänä ja palvelee Olympiastadionilla klo 13-17
 • Bussikuljetukset Olympiastadionille lähtevät Leppävaarasta, Myyrmäestä, Vanhalta Viertotieltä ja Tikkurilasta. Bussien lähtöajat:
  - Myyrmäki (Leiritie 1) klo 12:00
  - Vanha Viertotie 23 klo 12:30
  - Leppävaara (Vanha Maantie 6) klo 12:00
  - Tikkurila (Lummetie 2) klo 12:00
 • Aikataulu
  - 12:45 Ovet aukeavat
  - 13:00 Tapahtuman avaus
  - 13:30 Turnaukset ja demotunnit alkavat sekä ständit aukeavat 
  - 15:00 Paneelikeskustelu: vieraina mm. Juhani ”Tami Tamminen, Abdirahim ”Husu” Hussein ja Harri Syrjänen 
  - 16:40 Palkintojen jako
  - 17:00 Tapahtuma päättyy
  Katso koko aikataulu täältä!

Aurinkoa on luvattu koko päivälle, joten tervetuloa viettämään valoisa syyskauden avaus MetroSportiin!

www.metrosport.fi
www.facebook.com/events/868853566458442/

 

Kuittivoitto.fi – Syksyllä opiskelija voittaa aina!

lompakko_w480

Kuittivoitto.fi on yliopisto- ja AMK-opiskelijoille suunnattu koko syksyn kestävä kampanja, jossa arvotaan palkintoja joka tiistai. Kampanjaan opiskelija voi osallistua helposti maksamalla Opiskelijakortilla tai Opiskelijan Maksutarralla (entinen Lyyra-Maksutarra).

Mitä enemmän opiskelija Maksuvälineitään käyttää, sitä suuremmat mahdollisuudet hänellä on voittoihin, sillä jokainen tekstiviestikuitti on arpa. Esimerkiksi ostamalla 10 lounasta, saa 10 arpaa sen viikon arvontaan – ostoksien summilla ei ole väliä, pääasia että saa kuitin eli onnistuneen ostotapahtuman.

Jos opiskelijalla ei ole maksuominaisuudellista opiskelijakorttia, hän saa Opiskelijan Maksutarran veloituksetta näppärästi esimerkiksi tilaamalla sen netistä tai suoraan Elisa Wallet –älypuhelinsovelluksesta.

Palkinnot vaihtelevat huippuelektroniikasta matkalahjakortteihin, ja niiden arvo on n. 400-600 euroa. Opiskelijat voivat itse vaikuttaa arvottaviin palkintoihin, sillä joka viikko kampanjan nettisivuilla äänestetään kahdesta palkinnosta mieluisampi.

Kampanja alkaa 16.9.2014 klo 12.00 ja päättyy 2.12.2014. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Kampanjan toteuttaa yhteistyössä Elisa Rahoitus ja Frank.

Lisätietoa: www.kuittivoitto.fi