Pääkaupunkiseudun opiskelijat: opiskelija-asuntojen rakentamisesta ei voi leikata!

Kannanotto
25.2.2015

Ympäristöministeriön Asumisen tukijärjestelmän vaikuttavuus -hankeryhmä on esittänyt 24. helmikuuta asuntoministeri Pia Viitaselle jättämässään raportissa, että opiskelija-asuntojen rakentamiseen suunnattu 10 prosentin investointiavustus poistetaan. Pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijat eivät hyväksy ehdotusta: se on vastuuton ja toteutuessaan heikentää entisestään opiskelijoiden toimeentuloa ja mahdollisuuksia löytää asunto pääkaupunkiseudulta.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn jakamat investointiavustukset ovat elinehto kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen rakentamiselle. Ilman niitä useat rakennushankkeet voivat jäädä toteutumatta.

Hankeryhmän esityksessä väitetään, että avustusjärjestelmä on tarkoitettu tukemaan etupäässä sellaisia hankkeita, joiden toteutuminen edellyttää erityisiä tila- tai varusteluratkaisuja. Väite on ristiriidassa investointiavustuksia säätelevän lainsäädännön kanssa, jossa nimenomaisesti määritellään pienituloiset yhtenä avustusten kohderyhmänä. Pulaa kohtuuhintaisista asunnoista ei ratkaista toimenpiteillä, jotka heikentävät merkittävästi kaikkein vähävaraisimmille ryhmille suunnattujen asuntojen tarjontaa.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla asumisen hinta on karannut käsistä. Vapailla markkinoilla vuokra-asuntojen hinnat ylittävät reippaasti opiskelijoiden maksukyvyn. Opiskelija-asunnon vuokra on yksiössä keskimäärin 432 euroa ja soluasunnossa 291 euroa. Vapailla markkinoilla yksiön vuokra taas on keskimäärin 633 euroa ja kimppakämpän solun 480 euroa. Vuokrakustannukset nielevät keskimäärin 72,4 % yksin asuvan opiskelijan käytettävissä olevista tuloista (Lähde: Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus). Muun väestön tuloista keskimäärin vain noin 22 % menee asumiskuluihin (Lähde: Tilastokeskus).

– Millään muulta väestöryhmällä asumisen kustannukset eivät vie niin suurta osuutta tuloista kuin opiskelijoilla. On pöyristyttävää, että opiskelijoiden toimeentuloa halutaan entisestään vaikeuttaa korottamalla uusien opiskelija-asuntojen vuokratasoa, toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Mari Kyllönen.

– Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin ja AYY:n asuntojen käyttöaste on nyt 99 %, ja tuhannet hakijat jonottavat tälläkin hetkellä asuntoa. Ainoastaan lisää opiskelija-asuntoja rakennuttamalla voidaan turvata se, että pääkaupunkiseudun opiskelijoilla on koti ja kohtuulliset vuokrat. Investointiavustukset mahdollistavat myös sen, että vanhoja kohteita voidaan peruskorjata ja säilyttää kohtuullinen vuokrataso, muistuttaa AYY:n hallituksen puheenjohtaja Niko Ferm.

Niko Ferm, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
Mari Kyllönen, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
Paula Jantunen, HAAGA-HELIAn opiskelijakunta HELGAn hallituksen puheenjohtaja
Jemi Heinilä, Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAn hallituksen puheenjohtaja
Anni Suvisuo, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAUREAMKOn hallituksen puheenjohtaja

Lisätietoja:
Ella Keski-Panula, HYYn hallituksen jäsen, p. 050 325 9175, ella.keski-panula@hyy.fi
Heikki Koponen, AYY:n hallituksen varapuheenjohtaja, p. 050 517 2674, heikki.koponen@ayy.fi

#Koulutuslupaus -kampanjastartti

koulutuslupaus_2

METKA oli paikalla, kun #Koulutuslupaus – vaalikampanja käynnistettiin tänään Kaivopihalla.

koulutuslupaus_3

koulutuslupaus_4

Paneelissa kysyttiin eduskuntavaaliehdokkailta, pitäisikö YTHS laajentaa myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Kaikki näyttivät vihreää!

koulutuslupaus_5

Kiitos kaikille mukana olleille ja oleville!

#Koulutuslupaus -kampanjan Facebook-sivut

Tunnisteella #koulutuslupaus tehdyt twiittaukset Twitterissä

Galleria tunnisteella #koulutuslupaus lähetetyistä kuvista Instagramissa

Liikkeelle pienin askelein

_kavelyblogi

Tutkimusten mukaan vain joka kolmas korkeakouluopiskelija liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Kun sosiaalinen media tyrkyttää kuvia täydellisistä lihaksikkaista vartaloista ja proteiinipirtelöistä, jää himpunkin epävarmempi liikkuja helposti mieluummin kotisohvalle. Liikunnan voi onneksi aloittaa myös hyvin pienestä, kuten päivittäisen askelmäärän seuraamisesta ja asteittaisesta lisäyksestä.

Suositusten mukaan aikuisen päivittäinen askelmäärä tulisi olla vähintään 7500–10 000. Ei ole väliä kertyvätkö askeleet matkasta bussipysäkille, shoppailusta vai koiran ulkoilutuksesta, sillä jokainen askel lasketaan. Jo alkaa kuulostaa helpolta matalan kynnyksen liikunnalta ja juuri tämä oli pohja-ajatus #walkwithmetka -kampanjan taustalla.

Käyttämäni mobiilisovellus on seurannut askelmääriäni, enemmän tai vähemmän luotettavasti, jo joulukuun loppupuoliskolta. Ajalta ennen aktiivista askelten seuraamista oma keskiarvoni oli suorastaan hälyttävä: reilusti alle 5000 askelta päivässä. Itselläkin oli siis selkeästi parannettavaa ja tarvetta haasteelle!

Oma matkani jäi lopulta n. 15 000 askelta vajaaksi täydestä 210 000 askeleesta. Keskiarvo nousi kolmen viikon aikana lähes 10 000 askeleeseen, mikä on huomattava parannus entiseen. Nyt haasteen jälkeenkin seuraan aktiivisesti päivittäisten askelten määrää ja teen tietoisia valintoja kävelyn ja raitiovaunukyydin välillä. Kampanjalla oli siis selkeästi vaikutusta ainakin minun arkeeni ja toivottavasti myös edes yhden muun päivittäiseen elämään. Kiireessä hikiliikunta jää usein hyvin vähälle, joten jokainen askel on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeä.

Liikkumaan lähteminen ei siis vaadi kovin paljoa ja pienikin muutos on muutos parempaan. Lisää haasteita ja kampanjoita liikkumisen aloittamiseen ja lisäämiseen on luvassa vuoden mittaan, joten pysykää kanavilla!

Outi Häkkinen
METKAn hallituksen liikuntavastaava

METKAn jäsenillä on mahdollisuus lähteä ilmaiseksi IFK-Ilves-peliin!

METKAn jäsenet pääsevät ilmaiseksi IFK-Ilves -otteluun 24.2.! Mukaan mahtuu 100 ensimmäisenä ilmoittautunutta – kannattaa siis olla nopea! Lippuja on saatavilla 1 kappale / METKAn jäsen.

Opiskelijoille suunnattu ohjelma alkaa Pepe’s Bar & Grillissä klo 17.30. Paikalle on hyvä tulla jo tässä vaiheessa, niin saa kiekkoillasta kaiken irti. Ottelu alkaa klo 18.30. Illan aikana VIP-korttia vastaan opiskelijat voivat ostaa etuhintaisia juomia ja popcornit Pepe’s Bar & Grillin myyntipisteestä.

Liput noudetaan M-pisteeltä: http://metkaweb.fi/yhteystiedot/m-piste. Otathan opiskelijakortin mukaan lippua hakiessa. Ilmoitamme sähköpostitse, kun ilmoittautuminen on hyväksytty ja lippu haettavissa.

Ilmoittaudu täältä! 

METKA Newsletter 3/2015

Tervehdys taas täältä METKAn toimistolta!

Helmikuun ensimmäiset viikot ovat sujuneet oikein mainiosti. Muun muassa ensimmäinen edustajiston kokous ja sen onnistunut striimaaminen ovat nyt takana, tutorhaku on lähtenyt erinomaisesti käyntiin ja Ensi-ilta Goes Carnival -bileissä oli  erittäin  karnevaalimainen meininki – kuvamateriaalia on tulossa myöhemmin, stay tuned!

Lisäksi ohjelmassa on ollut lukemattomia tapaamisia ja palavereita, joissa METKAn hallitus ja työntekijät tekevät työtä opiskelijoiden asioiden parantamiseksi. Toimistolla suunnitellaan esimerkiksi jo täyttä häkää sitä, miten eduskuntavaaleissa saadaan vaikutettua tehokkaasti opiskelijoita koskeviin asioihin. Tästä tulee jännittävä kevät!

Ajankohtaiset

 • METKA hakee liikuntasuunnittelijan sijaista! Lue lisää hakuilmoituksesta. >> LIIKUNTASUUNNITTELIJAN SIJAINEN
 • Hae markkinoinnin harjoittelijaksi METKAlle! Lue lisää hakuilmoituksesta. >> MARKKINOINNIN HARJOITTELIJA 
 • OKM myönsi rahoituksen METKAn hankkeelle ”Tasavertaiset liikuntapalvelut pääkaupunkiseudun AMK-opiskelijoille”! Nyt alkaa tapahtua. >> METKALLE RAHOITUS
 • Metropolia Motorsport hakee uusia jäseniä! Poikkitieteellisestä projektista on mahdollista saada opintopisteitä, haasteita ja mielenkiintoista vaihtelua opintoihin. >> FORMULAA RAKENTAMAAN 
 • Lue METKAn tutorvastaavan Imanin kokemuksista tutoroinnista ja inspiroidu itsekin hakemaan tutoriksi! Haku auki 18.2.2015 asti. >> TUTOR IMAN 
 • METKAn speksi tulee taas! Luvassa 5 näytöstä 16.-18.3. ja 23.-24.3. Liput myynnissä 16.2. alkaen M-pisteeltä! Käy kurkkaamassa blogista, millainen meininki speksiläisillä on! >> METKAN SPEKSI
 • KY-Speksi 2015 19.-20.2. Teatteri Forum (Yrjönkatu 31) klo 19. Lue lisää ja lunasta paikkasi! >> KY-SPEKSI 
 • Metka cafesta itseleivottuja laskiaspullia! Hiihtolomaviikolla Tukholmankadun kahvila palvelee normaalisti, Bulevardin kahvila on kiinni.
 • Lähde METKAn kanssa SELL Gamesiin! Tämän vuoden kilpailut pidetään Kaunasissa, Liettuassa 15.-17.5.2015. Ilmoittaudu nyt! >> SELL GAMES
 • Vastaa luomuun liittyvään kyselyyn – voita leffalippu! >> LUOMUKYSELY
 • Ystävän kanssa liikkumaan! METKAlla nyt ystävänpäivän kunniaksi huipputarjous kontakti-improvisaatiokurssista! >> KONTAKTI-IMPRO

Edut opiskelijakortilla

 • METKAn jäsenillä on mahdollisuus lähteä ilmaiseksi HIFK-Ilves -otteluun 24.2.! Mukaan mahtuu 100 ensimmäisenä ilmoittautunutta – kannattaa siis olla nopea! >> HIFK-ILVES
 • METKAn speksin lipunmyynti alkaa M-pisteellä 16.2.2015 ja Tiketissä 18.2.2015! Opiskelijakortilla liput 12 € (perusliput 15 €)  >> SPEKSI 2015 
 • -15% koko valikoimasta katukeittiö Levantista! >> LEVANT BULEVARDI 

Lisää etuja osoitteesta myfrank.fi !

Liitty METKAn työtilaan Tuubissa ja saat Newsletterit suoraan sähköpostiisi! Työtilan löydät hakemalla tekemällä Tuubin työtilat -sivulla haun ”METKA”.

METKAn liikuntahankkeelle OKM:n rahoitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 30 000 euron suuruisen avustuksen Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAlle hankkeeseen Tasavertaiset liikuntapalvelut pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluopiskelijoille. Avustus on osa OKM:n Liikunnallisen elämäntavan valtakunnallisia kehityshankkeita. Avustusten tarkoituksena on toteuttaa valtakunnallisten terveyttä ja hyvinvointia edistävien Muutosta liikkeellä! Valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020 -linjausten tavoitteita sekä hallitusohjelman (2011) linjauksia koko elämänkaaren mittaisesta liikunnan tasa-arvosta.

Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA ja Haaga-Helian opiskelijakunta HELGA aloittavat yhteisten liikuntapalveluiden suunnittelun, joiden keskeisenä tavoitteena on lisätä tasa-arvoa ammattikorkeakouluopiskelijoiden liikuntapalveluiden saatavuudessa pääkaupunkiseudulla. Myös sukupuolten välisiä eroja liikunnallisessa aktiivisuudessa pyritään tasoittamaan. Opiskelijakuntien kesken luodaan uusi liikuntaorganisaatio, jonka hallintomallin tutkimus- ja kehitystyössä apuna toimii Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö OTUS.

Mukana hankkeessa toimivat lisäksi Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Laurea ammattikorkeakoulu.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote myönnetyistä avustuksista

Liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset ja alueelliset kehittämishankkeet 2015; myönnetyt avustukset (PDF)

T niin kuin tutor

iman_kokokuva_nettisivuille

Oma tutorurani alkoi siitä, kun toimin opintojeni ensimmäisenä vuotena tutorina omalle vuosikurssilaisilleni tietämättä mitä tutorointi on. Viestintä kampuksellani ei oikein pelannut, joten otin asioista itse selvää ja tiedotin asiat eteenpäin vuosikurssilaisilleni. Huomioin kaikki: järkkäsin kotibileitä, jossa koulun vastapainoksi pystyimme rentoutumaan yhdessä, jeesasin kurssitehtävissä ja juttelin myös sille tytölle, joka muuten oli yksin. Joten lienee selvää, että kun keväällä mainoksia tutoroinnista ilmestyi seinille, omat vuosikurssilaiset ehdottivat minua hakemaan tutoriksi. Kelasin silloin, ”noh kai mä siihen pystyn”.

Olen nyt toiminut yhden aloittaneen fuksiryhmän vertaistutorina, ja sain omakohtaisesti kokea miten suuri vaikutus vertaistuella voi olla. Paitsi, että sain rutkasti uusia tuttavuuksia, keräsin myös esiintymisvarmuutta ja valmiutta toimia erilaisten ihmisen kanssa vaihtelevissa tilanteissa. Vaikka tutoroinnissa onkin kyse fuksien jeesaamisesta, koen että opin fukseiltani enemmän kuin mitä he minulta. Olen oppinut näkemään asiat monelta näkökulmalta, ja osaan hakea vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmiin.

Olen kasvanut niin sisään tähän touhuun, etten lopettaisi mistään hinnasta ja siksi ryhdyinkin tutorvastaavaksi. Ennen kuin ehdin toimintakauttani tutorvastaavana aloittaa, pääsin METKAan asti myös tutorvastaavaksi. Toki aika on usein kortilla ja työn, opiskelun ja tutorkuvioiden mahduttaminen kalenteriin aiheuttaa välillä korkeaa verenpainetta, mutta väittäisin, että olen saanut työpanoksestani täyden korvauksen. Opintoja aloittaessani en voinut kuvitella, että joskus joutuisin puhumaan tuntemattoman ihmisjoukon edessä, mutta nyt se on täysin luonteva asia.

METKAn tutorhaku on käynnissä nyt ja odotan innolla tulevia koulutuksia, joissa pääsen tutustumaan uusiin innokkaisiin tutoreihin ja jakamaan heidän kanssaan auttamisen iloa.

Imppu, eli virallisemmin METKA Iman Tuulenvirta

Hae markkinoinnin harjoittelijaksi METKAlle!

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA hakee joukkoonsa

MARKKINOINNIN HARJOITTELIJAA

ajalle 16.3.–14.6.2015 tai sopimuksen mukaan. Harjoittelijan työmäärä on 37,5h/viikko ja työ tehdään pääosin METKAn toimistolla Bulevardilla. Harjoittelu on palkallinen ja harjoittelun ohjaamisesta vastaa opiskelijakunnan pääsihteeri.

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA on opiskelijoiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka vastaa noin 16 000 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijan koulutus- ja sosiaalipoliittisesta edunvalvonnasta sekä palvelujen tarjoamisesta opiskelijoille ja henkilökunnalle. METKAn toimintaa toteuttavat työhallitus sekä seitsemän palkattua työntekijää.

Markkinoinnin harjoittelijan tehtävänä on auttaa kehittämään opiskelijakunnan markkinointia ja jäsenhankintaa. Harjoittelijan tehtäviin kuuluu osin myös opiskelijakunnan jäsenpalvelua sekä viestintää. Markkinoinnin harjoittelijan tehtävä on uusi, joten tehtävään valitulla henkilöllä on aidosti mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaansa ja ylipäänsä opiskelijakunnan markkinoinnin suuntaan. Harjoittelija työskentelee yhteistyössä opiskelijakunnan tiedottajan, muun henkilöstön sekä luottamustoimijoiden kanssa. Lisäksi harjoittelija toimii tiiviissä yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun henkilökunnan kanssa.

Tehtävään valittavalta edellytämme:

 • soveltuvaa koulutusta markkinoinnin alalta
 • tuntemusta opiskelijamaailmasta
 • innovatiivisuutta ja luovuutta
 • hyvää organisointikykyä
 • hyviä atk-taitoja
 • monipuolisia sosiaalisia taitoja
 • hyvää suomen ja englannin suullista ja kirjallista taitoa

Hakijalle eduksi katsomme ammattikorkeakoulu- ja opiskelijakuntakentän tuntemuksen sekä halun kehittää opiskelijakunnan toimintaa eteenpäin uusilla ideoilla.

Maksamme harjoittelun ajalta palkkaa 1547 euroa kuukaudessa.

Hakemus ja ansioluettelo pyydetään toimittamaan 20.2.2015 kello 12.00 mennessä osoitteeseen: http://rekrysoft.fi/jobentry/1457938/apply

(HUOM! HAKUAIKAA PIDENNETTY!)

Lisätiedot:

Hallituksen puheenjohtaja Jemi Heinilä, 050 355 5300 / jemi.heinila(at)metkaweb.fi
Pääsihteeri Sara Miettunen, 050 355 5199 / paasihteeri(at)metkaweb.fi

vartalo-1_naama-17

METKA hakee liikuntasuunnittelijan sijaista!

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA hakee

LIIKUNTASUUNNITTELIJAN SIJAISTA

määräaikaiseen työsuhteeseen 37,5 tuntia /viikko vuoden 2015 loppuun saakka. Rekrytointi on ehdollinen Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätökseen saakka ja siihen voi päätöksen myötä tulla muutoksia.

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA on opiskelijoiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka vastaa noin 16 000 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijan koulutus- ja sosiaalipoliittisesta edunvalvonnasta sekä palvelujen tarjoamisesta opiskelijoille ja henkilökunnalle. METKAn toimintaa toteuttavat työhallitus sekä seitsemän palkattua työntekijää.

Opiskelijakunnan liikuntasuunnittelijan vastuulla on ohjatun liikunnan suunnittelu, organisointi ja liikunnanohjaajien kouluttaminen sekä yhteyshenkilönä toimiminen. Liikuntasuunnittelijan tehtäviin kuuluu myös liikuntapalveluista tiedottaminen ja Metrosport -tapahtuman suunnittelu ja toteutus yhteistyössä muun työyhteisön kanssa. Liikuntasuunnittelija työskentelee yhteistyössä opiskelijakunnan liikunta-asiantuntijan ja luottamustoimisten liikuntavastaavien kanssa. Lisäksi liikuntasuunnittelija toimii tiiviissä yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun henkilökunnan kanssa.

Hakijalta edellytämme koulutus- ja ryhmäliikuntaosaamista sekä tuntemusta liikunta-alasta. Edellytämme lisäksi hyvää organisointikykyä, monipuolisia sosiaalisia taitoja ja hyvää suomen ja englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa. Hakijalle eduksi katsomme työkokemuksen ja harrastuneisuuden liikunta-alalta ja järjestöistä sekä luovan kyvyn kehittää opiskelijakunnan toimintaa eteenpäin uusilla ideoilla.

Liikuntasuunnittelijan palkka määräytyy Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n laatiman ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien palveluksessa olevia toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen mukaan.

Haastattelut järjestetään 23.–27.2.2015.

Hakemus ja ansioluettelo pyydetään toimittamaan 18.2.2015 kello 16.00 mennessä osoitteeseen: http://rekrysoft.fi/jobentry/1457937/apply

Lisätiedot:

Hallituksen puheenjohtaja Jemi Heinilä, 050 35 55 300 / jemi.heinila@metkaweb.fi
Pääsihteeri Sara Miettunen, 050 35 55 199 / sara.miettunen@metkaweb.fi

esso-kissa_2