Blogin kirjoittaja Sakari Tuomisto / Sakari Tuomisto, the writer of the blog

METKAn edunvalvonnan asiantuntija Sakari Tuomisto: ”Hyvät ajatukset jäävät pyörimään lounaspöytiin ja opiskelijatapahtumien keskusteluihin.”

Opiskelijat ovat taipuvaisia piilottelemaan ajatuksiaan. Kun loistava idea herättää innostusta tai opiskelun ongelma kiristää hermoja, siitä kerrotaan ehkä opiskelijatoverille, mutta ei sen pidemmälle.

Tunne, että kanava sen pidemmälle ei ole auki, on yleinen. Monella ei ole edes tietoa, minne kokemuksistaan pitäisi kertoa. Hyvät, tarpeelliset ajatukset jäävät pyörimään lounaspöytiin ja opiskelijatapahtumien keskusteluihin. Pidemmän päälle se turhauttaa. Se on suuri ongelma, jota ainakaan lain mukaan ei pitäisi olla olemassa.

AMK-laki antaa lupauksen osallisuudesta

Ammattikorkeakoululaki lausuu, että henkilökunta ja opiskelijat muodostavat yhdessä korkeakouluyhteisön. Säädöksen tarkoitus on ottaa opiskelijat yhdenvertaisesti osallisiksi koulun toimintaan, hallintoa ja rakenteita.

Opiskelijoiden osallisuus on koko lain läpi leikkaava periaate, jonka vakuudeksi on myös säädetty konkreettisia velvoitteita. Tiesitkö, että myös opiskelijaedustajat on kirjattu lakiin? Heidän valitsemisensa on säädetty opiskelijakunnan tehtäväksi.

Opiskelijaedustajien haku on auki nyt!

Toteutuakseen lain kirjain tarvitsee aktiivisen opiskelijaedustajien joukon. METKA hakee tällä hetkellä 73 opiskelijaedustajaa edustamaan opiskelijoita. Heidän tehtävänsä on kuroa umpeen oppilaitoksen hallinnon ja ajatuksiaan piilottelevan opiskelijajoukon välinen railo ja tuoda opiskelijoiden näkökulmia, ideoita ja palautetta Metropolian päätöksentekoon.

Tällä hetkellä valtaosa opiskelijaedustajien paikoista on valitettavasti tyhjillään. Parantamisen varaa on paljon ja tavoitteena on saada jokainen paikka täytettyä. Opiskelijaedustajan paikat ovat kaikkien Metropolian opiskelijoiden haettavissa. Haethan sinäkin rohkeasti?

Sakari Tuomisto
Edunvalvonnan asiantuntija
Opiskelija-asiahenkilö

This post is also available in English.