Edunvalvonta on hiljaista työtä kulisseissa. Se on kuin jäävuori. Suurin osa siitä on näkymättömissä vedenpinnan alla. Vain pieni osa on näkyvissä.

Näin on asian laita etenkin, kun koko korkeakouluyhteisö elää poikkeusoloissa. Koronatilanne on tuonut opiskelijan edunvalvontaan paljon uusia vaikuttamisen aiheita. Tässä on kertomus eräästä edunvalvojasi viikossa poikkeustilanteen keskeltä.

Maanantai

Edunvalvontatiimin työ alkoi maanantaina METKAn etäopiskelukyselyn tulosten hämmästelyllä. Kysely oli päättynyt edeltävällä viikolla ja se oli häikäisevä menestys. Opiskelijakunnan kyselyyn saatiin kaikkiaan 708 vastausta, joista 53 oli englannin kielellä. Vastaukset sisälsivät kaikkiaan 1553 vastausta avoimiin kysymyksiin. Siltä istumalta päätimme, että METKA ei jätä asiaa tähän! Opiskelijan sanoma on kuuluttava. Tulemme julkaisemaan tuloksia tulevina viikkoina ja laatimaan niistä kattavan raportin. Tässä työssä kuluikin koko päivä lukuun ottamatta toimiston yhteistä jokaviikkoista viikkopalaveria.

Tiistai

Tiistai oli case-päivä. Opiskelijakunnan yksi tehtävä on ratkaista jäsentensä ongelmia kaikissa opiskelijan kohtaamissa asioissa. Tällä hetkellä avoinna on toistakymmentä ongelmatilannetta, joiden ratkaisemisen työkalupakkiin kuuluvat huomautukset, oikaisuprosesseissa avustaminen ja tarvittaessa kannanototkin. Osa työstä tehdään tutkinto- ja oikeusturvalautakunnissa, joihin opiskelijakunnan opiskelija-asiahenkilö osallistuu asiantuntijana. Tiistai-iltapäivällä oli vuorossa taas yksi tutkintolautakunnan kokous. Sen tehtäväkenttään kuuluvat vilppitapaukset ja arvosanojen oikaisut.

Keskiviikko

Keskiviikkona edunvalvojasi keskittyivät kaupunkivaikuttamiseen. Pääkaupunkiseudun opiskelijakunnat uudistavat parhaillaan yhteistä kaupunkipoliittista ohjelmaansa. Siinä linjataan tavoitteita muun muassa asumisesta, liikenteestä ja kaupunkisuunnittelusta. Kokouksessa sovittiin, että ohjelmaan lisätään uutena osuutena osallisuutta koskeva kappale, koska tahdomme avata opiskelijoille uusia vaikuttamisen ja osallisuuden kanavia.

Puolet päivästä käytettiin uuden Metropolian hallituksen opiskelijaedustajan perehdyttämiseen. Metropolian hallitus on korkein elin, johon opiskelijakunta saa nimetä opiskelijaedustajan. Samalla se on vastuullisin ja vaikutusvaltaisin. Ensi kuussa järjestettävässä yhtiökokouksessa tähän tehtävään tullaan nimeämään edustajistossa nimetty Hanna Kivimäki.

Torstai

Päivä alkoi apurahatoimikunnan kokouksella ja asialista oli pitkä. Päätettävänä oli muun muassa korona-tilanteen vaikutukset EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja varten myönnettäviin apurahoihin. Apurahan ehdoksi asetettuja opintopisteitä voi koronan vuoksi kuitenkin jäädä saamatta eikä vaadittuja kielikokeita voi järjestää. Mitä siis pitäisi tehdä? Ratkaisut löydettiin tehokkaassa kokouksessa ja niistä tiedotetaan opiskelijoita piakkoin.

Iltapäivä olikin sitten ensimmäinen hetki viikosta, jolloin EV-tiimi pystyi keskittymään itsenäiseen työskentelyyn ainakin muutamaksi tunniksi. Se tuli tarpeeseen, sillä aikaa tarvitaan asioiden valmisteluun ja ennalta perehtymiseen. Sanonta ”Onni suosii hyvin valmistautunutta” on erityisen hyvä ohje edunvalvontatyöhön. Valmistautuminen tulee tarpeeseen, sillä huominen tuleekin olemaan kiireinen.

Perjantai

Perjantaina METKAn edunvalvonta ilahtui syvästi, sillä eräs ehdotuksemme ja toiveemme toteutui! Silloin nimittäin saatiin tietää, että tänä keväänä valmistuvien tutkintotodistukset postitetaan opiskelijoille poikkeuksellisesti maksutta. Normaalisti postittaminen maksaisi 35 euroa. Kiitos Metropolialle ymmärtäväisestä päätöksestä!

Tehtiin perjantaina muutakin kuin hykerreltiin tyytyväisinä. Päivä alkoi oikeusturvalautakunnan kokouksella, jossa käsitellään opiskeluoikeuteen ja opiskelijavalintaan liittyvät asiat. Lautakuntien kokouksia koskee tiukka vaitiolovelvollisuus, joten asioista ei voi jakaa tietoa. Tehtävä siellä on kuitenkin selkeä: Puolustaa opiskelijan oikeusturvaa.

Myöhemmin päivän aikana hiottiin METKAn ja sote-alan opiskelijaedustajien ehdotuksia sote-alojen harjoitteluiden joustavoittamiseen ja turvaamiseen. Poikkeusolot ovat hankaloittaneet harjoittelujen järjestämistä ja peruneet monia jo sovittuja jaksoja. Ehdotuksia sorvattiin yhdessä sote-alojen opiskelijayhdistysten kanssa.

Heti palaverin jälkeen sorvattiin EV-tiimin kesken uutta opiskelijaedustajien valintaa koskevaa ohjesääntöä, joka on tarkoitus saada edustajiston hyväksyttäväksi vielä tänä keväänä. Työstäminen jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä pian EV-tiimi hajosikin jo seuraaviin kokouksiin.

Pääkaupunkiseudun opiskelija- ja ylioppilaskuntien yhteistyötä organisoivan World Student capital -yhdistyksen kuntavaalityöryhmä kokoontui ja aloitti opiskelijoiden kuntavaalitavoitteiden työstämisen. Samaan aikaan toisessa kokouksessa hiottiin maanantaina avautuvan Metropolian opiskelijoille suunnatun etäopiskelukyselyn sisältöä. Tarkoitus on kerätä tarkkaa tietoa, miten poikkeusolojen aiheuttama tilanne on vaikuttanut opiskeluun. Kyse on siis eri kyselystä, kuin edellä mainittu METKAn kysely.

Viikonloppu

Viikonloppu on lepoaikaa, mutta täysin irti edunvalvonnasta eivät tiimin jäsenet pääse. Sunnuntaina on ennalta sovittu EV-tiimin some-päivä, jonka aikana kerromme työstämme. Se on tärkeä osa edunvalvontaa, koska muuten se jää helposti näkymättömiin.

Mitä mieltä sinä olet opiskelijakunnan edunvalvonnasta? Onko se tarpeellista? Käytetäänkö opiskelijan ääntä oikein? METKAn edunvalvonta kuuntelee. Ota meihin rohkeasti yhteyttä osoitteeseen edunvalvonta@metkaweb.fi

Erityisesti meitä kiinnostaa tietää, tahdotko kuulla useammin kuulumisiamme siitä, mitä edunvalvojasi puolestasi tekee?

 

Parhain terveisin METKAn edunvalvontatiimi:

Nimo Samatar, hallituksen varapuheenjohtaja

Tekla Kosonen, hallituksen jäsen

Janne Levänen, hallituksen jäsen

Sakari Tuomisto, edunvalvonnan asiantuntija

This post is also available in English.