24/09/2013

Kehitysyhteistyötä vai kehitysapua?

Ruokaa, tietoa ja luonnonvaroja tuotetaan ja kulutetaan enemmän kuin on ihmisiä käyttämään niitä. Samalla ihmisiä kuolee nälkään ja malarian kaltaisiin, lääkkein hoidettavissa oleviin sairauksiin, koska heillä ei ole mahdollisuutta terveysvakuutukseen, rokotuksiin tai muuhun perusterveydenhuoltoon. Tämän ongelman juuret  ovat syvällä ihmiskuntamme historian varhaisissa vaiheissa ja siirtomaa-ajoissa. Ne liittyvät läheisesti kysymykseen kehitysyhteistyöstä ja kehitysavusta.

Paul Semeh, Street Children Empowerment Foundation (SCEF):n perustajajäsen ja johtaja, on ollut viimeiset kaksi viikkoa Suomessa METKAn kehitysviestintähankkeen “Kehystä ajatukset” vieraana. Hän luennoi aiheesta “Helping Africa Help Itself” Sofianlehdonkadun auditoriossa. Hän toimi myös kolmen Lapsen oikeuksien työpajojen ohjaajana Leppävaaran, Myyrmäen ja Albertinkadun toimipisteissä.

Luennot käsittelivät seuraavia aiheita:

  • Jokaisella lapsella on samat oikeudet, mutta monissa maissa nämä oikeudet eivät kuitenkaan toteudu. Esimerkiksi koulutus on oikeus, johon kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta.
  • Vallitseva yhteiskuntamalli, jossa ihmisten kulutustottumukset luovat enemmän ylijäämää ja jätteitä kuin ihmiset kuluttavat. Samaan aikaan enemmistö maailman ihmisistä elää puutteessa ja köyhyydessä. Varojen pitäisi jakautua tasaisemmin, jotta myös niitä kipeästi tarvitsevat pääsisivät niistä osallisiksi. On tehtävä suuria muutoksia, jotta ihmisoikeudet toteutuisivat tasaisesti jokaiselle lapselle tämän maapallon kansalaisina.  
  • Jotta voisimme luoda kaikkialla maailmassa lapsille mahdollisuuden Lapsen Oikeuksien toteutumiseen, tulisi tukea paikallisia, ruohonjuuritason hankkeita ja  aloitteita, joissa käytetään hyväksi paikallisen väestön asiantuntijuutta, tietoa ja voimavaroja.
  • Maailman tulisi orientoitua uudelleen kohti kestävää kehitystä ja kehitysyhteistyötä, vanhan mallisen kehitysavun sijaan. Kestävä polku kehitysyhteistyössä on ruohonjuuritasolla, paikallisen väestön johtamana, aloitteet jotka auttavat Afrikkaa tulemaan kehittyväksi maanosaksi.

13-09-24_DeCo-workshops-with-Paul-Semeh

Paikalla oli 45 kiinnostunutta kuuntelijaa ja noin 20 opiskelijaa osallistui työpajoihin. Palaute sekä luennosta että työpajoista on ollut inspiroivaa. Moni on myös kiittänyt jälkikäteen. Opiskelijat myös “kehystivät ajatuksiaan” kehitysyhteistyöstä piirtämällä ja kirjoittamalla kehyksiin. Tämä on ollut hankkeemme tapa kerätä palautetta ja ajatuksia, siitä myös nimi “Kehystä ajatukset.”

Kiitos kaikille osallistuneille!

Susanna Halinen
METKAn kehitysyhteistyökoordinaattori

METKAn kehitysyhteistyöryhmä Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *