27/02/2013

Kehystä ajatukset!

Globalisaatioprosessi on viime vuosikymmeninä edennyt huimaa vauhtia. Maailmanlaajuiset taloudelliset ja sosiaaliset suhteet, nykyaikainen viestintäteknologia, media sekä liikenne mahdollistavat nopean tiedon, tavaroiden ja ihmisten liikkumisen. Tästä syystä toimintamme vaikutukset heijastuvat entistä laajemmalle. Tämä on lisännyt tarvetta ymmärtää toisia kulttuureita sekä oman toimintamme kauaskantoisia vaikutuksia.

Kehitysyhteistyö (kehy) ja globaalikasvatus ovat pitkään olleet osa yliopistojen ylioppilaskuntien toimenkuvaa. Monilla on omia hankkeita kehitysmaissa ja vuosittaisia kehy-viikkoja. Ammattikorkeakouluissa kehy-toiminta on vielä lapsen kengissä. Ainoastaan Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO on aktivoitunut tällä saralla. Viime syksynä kolme Metropoliassa opiskelevaa sosionomiopiskelijaa ottivat meihin yhteyttä ja ilmaisivat kiinnostuksensa toiminnan käynnistämistä kohtaan. Heidän opinnäytetyönsä kautta syntyi Kehystä ajatukset -niminen projekti. 

Ensimmäinen osa projektista on Kehystä ajatukset -valokuvanäyttely, jonka teemana ovat lasten oikeudet. Kun lapsen oikeudet toteutuvat, lapset saavat kasvaa ja käydä koulua terveenä, pelkäämättä väkivaltaa ja riistoa. Juuri nämä asiat ovat välttämätön edellytys kehitykselle kaikkialla maailmassa.

Näyttely on koottu Unicefin ja Planin materiaaleista ja sen tarkoitus on tuoda esille lasten perusoikeudet sekä antaa pieniä väläyksiä lasten arjesta kehitysmaissa. Näyttelyn yhteyteen olemme sijoittaneet tyhjiä kehyksiä ja tusseja, joiden avulla voidaan kerätä opiskelijoiden ajatuksia, kysymyksiä ja mielipiteitä. Näistä kehyksistä kootaan lopuksi oma näyttelynsä.

Kehystä ajatukset kiertää kahden kuukauden ajan viidessä Metropolian toimipisteessä:

Albertinkadun Megora 11.2. – 22.2.
Tukholmankatu 22.2. – 1.3.
Vanha Viertotie 1.3. – 8.3.
Sofianlehto 8.3. – 15.3.
Hämeentie 15.3. – 22.3.

Näyttelyllä on myös tapahtumasivu Facebookissa!

Näyttelyn kautta keräämme myös innokkaita osallistujia METKAn alkavaan kehy-ryhmään. Ryhmän tarkoituksena on tutustua kehitysyhteistyön teemoihin sekä muihin kulttuureihin dokumenttien ja erilaisten tapahtumien kautta. Ryhmä toimii myös yhteistyössä ghanalaisen järjestön Street Children Empowerment Foundationin (SCEF) kanssa. Toiminnalla tuetaan järjestön erittäin tärkeää katulapsityötä. 

 Lisää tietoja toiminnasta saa osoitteesta kehy[ät]metkaweb.fi. Tietoa toiminnastamme saat myös seuraamalla METKAn nettisivuja ja Facebook-sivua

Tina Kortelainen (METKAn kansainvälisten asioiden asiantuntija)
Petteri Pietinen (Sosiaalialan opiskelija, Sofianlehdonkatu)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *