12/04/2013

Kevään viimeisessä KOPPIssa puhuttiin rahasta

Vuoden kolmas ja kevään viimeinen KOPPI keräsi Metropolian Agricolankadun toimipisteeseen useita kymmeniä huolestuneita opiskelijoita. Aiheena KOPPIssa oli tällä kertaa kaikkia puhuttavat ammattikorkeakoulukentän säästöt ja niiden vaikutukset esimerkiksi opetuksen laatuun.

Metropolian taloudellista tilannetta kävi esittelemässä ansiokkaasti koulun talous- ja hallintojohtaja Jorma Uusitalo, jonka esitykseen pääsette tutustumaan täältä (PDF).

Talous- ja hallintojohtaja Uusitalo käsitteli esitetyksessään muun muassa seuraavia aiheita (tiivistelmät vastauksista):

1) Riittävätkö rahat?
Rahat riittävät, kunhan säästöt ja tehostukset saadaan ajettua läpi kokonaisuudessaan. Tärkeimpiä prioriteetteja on se, että opetuksen laatu ei taloudellisten paineiden keskellä kärsi. Kokonaissäästötarve vuoteen 2017 mennessä on noin 13,9 % Metropolian kokonaisbudjetista eli kyse on merkittävistä säästöistä.
Rahaa tullaan säästämään esimerkiksi tilastrategian toteuttamisen myötä kiinteistökustannuksina. Lisäksi ulkopuolista rahoitusta tullaan kasvattamaan merkittävästi ja kaikkia kuluja höylätään 5 %. Tällä tavalla ja onnistuessamme tulemme säilyttämään jalkamme niin sanotusti kuivina. 
Käymme parhaillaan usealla tasolla yt-neuvotteluja ja viimeksi tällä viikolla on aloitettu johdon yt-neuvottelut, joiden päämääränä on johtamisjärjestelmän tarkastelu. Suomeksi tämä tarkoittaa klusterijärjestelmän kokonaisvaltaista uudelleenarviointia ja mahdollisesti klusterien yhdistämisiä.

2) Miten ja mistä Metropolian rahat?
Ammattikorkeakoulu-uudistuksen myötä rahoitus on 1.1.2014 alkaen tulosperustaista kun ennen se perustui lähinnä opiskelijamääriin. Tämä tarkoittaa sitä, että valtion ja kuntien rahoitusosuudet tulevat muuttumaan ja kilpailu korkeakoulujen välillä kasvaa. Metropolia toivottaa kuitenkin kilpailun tervetulleeksi ja meillä on vakaa usko siihen, että pärjäämme kaikilla sektoreilla hyvin.
Jatkossa rahoituksesta 46 % osuuden tulee muodostamaan suoritetut tutkinnot ja kuuluisa 55 opintopistettä per vuosi saa 24 % osuuden. Näiden kahden perusosuuden lisäksi on lukuisa joukko pienempiä tekijöitä, kuten opiskelijapalaute (3 %), TKI-rahoitus (4 %) jne. Tästä muodostuu se kokonaiskakku, jolla Metropolian ja kaikkien muiden ammattikorkeakoulujen rahoitus muodostuu.

3) Kun tulot tippuu, loppuuko opetus?
Missään nimessä ei. Varmaa on, että muutoksia ja tehostamista tapahtuu eli esimerkiksi 55 opintopistettä -rahoitusindikaattori aiheuttaa meille jonkin verran paineita. Opetuksen laatu ei kuitenkaan saa kärsiä ja tästä pidetään loppuun asti kiinni eli sovitut opintojaksot järjestetään.
Sellaisessa teoreettisessa tilanteessa, että rahat todella loppuisivat kesken tai koulu ei saa toimilupaa, on valtio osaltaan lakimuutoksessa taannut opetuksen järjestämisen jo järjestelmässä oleville opiskelijoille eli siinä tilanteessa muodostettaisiin jonkinlainen hätärahoitus, jolla toiminta turvattaisiin. Tällainen ei kuitenkaan Metropolian kohdalla ole edes teoreettinen kauhuskenaario.

4) Tehostetaanko?
Ehdottomasti tehostetaan. Paljon onkin tehostamisen varaa esimerkiksi nyt tilakysymyksissä, eli 23 toimipistettä kun vaihdetaan neljään, niin siinähän sitä tehostamista jo tapahtuu. Tämän lisäksi on todennäköistä, että jonkin verran irtisanomisia tulee tapahtumaan ja esimerkiksi osa-aikaisia ja määräaikaisia työsuhteita ei jatketa. Palkkakulut ovat kiinteistökulujen ohella yksi merkittävimmistä kuluista Metropoliassa.
Kaikesta huolimatta meillä on vahva usko ja näkemys siitä, että Metropolia tulee menestymään muutosten paineista huolimatta erinomaisesti.

Syksyn KOPPI
Muistakaahan merkitä jo nyt kalentereihinne syksyn ensimmäinen KOPPI, joka järjestetään 17.9.2013 paikassa, joka paljastetaan myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *