METKA on päättänyt lähteä mukaan Setan ja Trasekin kuuluu kaikille -kampanjaan, jossa pyritään ajamaan nykyisen translain uudistamista itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi. Kannatamme kampanjan tavoitteita, joissa sukupuolen juridinen vahvistaminen:

– Perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen
prosessin sijaan.

– Ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä.

– On mahdollista myös alle 18-vuotiaille.

 

Puheenjohtajana harkitsin METKAn viemistä mukaan tähän translakiin liittyvään kampanjaan pitkään. Translakiin vaikuttaminen ei selkeästi kuulu opiskelijakunnan ydintehtäviin ja asiasta ei suoraa linjata METKAn poliittisessa ohjelmassa. Harkinta päättyi lopulta koko hallituksemme yhteiseen päätökseen kampanjaan lähtemisestä. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat aina olleet METKAssa niin sisäisessä toiminnassa kuin ulkoisessa vaikuttamistyössä tärkeimpiä arvojamme.

Translain päivittäminen vaikuttaa hyvin pienen vähemmistön elämään. Esimerkiksi minuun joka olen synnytyslaitoksella tullut määritellyksi siihen juridiseen sukupuoleen, johon koen myös henkisesti kuuluvani, muutos ei tule vaikuttamaan millään tavalla. Miksi emme siis koko opiskelijakuntana olisi puolustamassa sitä vähemmistöä, joka kokee nykyisen lainsäädännön ongelmalliseksi ja kärsivät sen vaikutuksista joka ikinen päivä. En keksinyt yhtäkään hyvää syytä.

METKA tulee kampanjan aikana tekemään nostoja kampanjaan liittyen sosiaalisessa mediassa sekä oman toimintansa ohessa pyrkii mahdollisuuksien mukaan lisäämään tietoisuutta translaista ja sen muutostarpeista. Varsinaisen vaikuttamistyön tekevät kampanjan taustalta löytyvät järjestöt kuten esimerkiksi Seta ry, jonka toimintaa METKA on tukenut kannatusjäsenyyden muodossa jo vuosien ajan. Ylpeästi voin taas kerran todeta, että METKA on yhdenvertaisuuden edistämisen eturivissä.

Lisätietoja saa kuuluu kaikille – kampanjan nettisivuilta

Valtteri Markula
Hallituksen puheenjohtaja
050 355 5300
valtteri.markula@metkaweb.fi