Suomalaisessa ammattikorkeakoulutuksessa on monta hienoa ja puolustettavaa asiaa. Maksuttomuus, erilaisiin elämäntilanteisiin sopivat koulutusmuodot ja työelämälähtöinen opetus ovat vain muutamia hyviä esimerkkejä. On kuitenkin yksi piirre, joka on erityisen arvokas: opiskelijat ovat vahvasti edustettuna ammattikorkeakoulujen päätöksenteon eri tasoilla. Kampuksilla ja kahviloissa kuulee usein väitteen, että opiskelijoita ei kuunnella tarpeeksi. Osaltaan väite on paikkansapitävä, mutta osaltaan kyse on tiedon puutteesta. Meillä Metropoliassakin opiskelijoiden edustajat istuvat muun muassa eri lautakunnissa, päällikköfoorumissa ja osakeyhtiön hallituksessa asti.

Niin, tiesitkö muuten että ammattikorkeakoulut ovat osakeyhtiöitä? Tämä tarkoittaa, että korkeakoulussa suurta valtaa käyttää vuosittain yhtiökokouksessa valittava osakeyhtiön hallitus. Ammattikorkeakoululaissa määrätään, että hallitukseen valitaan kaksi jäsentä ammattikorkeakouluyhteisöstä, joista toinen kuuluu henkilöstöön ja toinen opiskelijoihin. Nyt valtaa on taas jaossa: opiskelijakunta valitsee pian uuden opiskelijoita edustavan hallituksen jäsenen kaudelle 2019-2020.

Aloitko kenties pohtia, että voisinko minä hakea osakeyhtiön hallitukseen? Hyviä uutisia: voit (jos olet läsnäoleva opiskelija Metropoliassa, etkä ole valmistumassa ennen toukokuuta 2020)! Seuraavaksi mieleen saattaa juolahtaa, että mitä taitoja hallituksen jäsenellä on hyvä olla?

Ammattikorkeakouluosakeyhtiön hallitus päättää monista korkeakoulun toimintaan liittyvistä ydinasioista. Se päättää ammattikorkeakoulun toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista, strategiasta ja ohjauksen periaatteista, sekä toiminta- ja taloussuunnitelmista. Osakeyhtiöiden talouden toimintalogiikan ymmärrys ja perustiedot korkeakoulujen rahoituksesta eivät siis ole pahitteeksi hallituksen jäsenelle. Kuluvalla kaudella Metropolian hallituksessa on puhuttanut paljon mm. kampusuudistus, ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin uudistus, talouden tunnusluvut ja uusi johtamismalli. Hallitus ei siis käsittele operatiivisen tason asioita, vaan kokouksissa liikutaan hyvinkin strategisella ylätasolla.

Metropolian hallituksen jäsenyys on äärettömän hyvä kokemus kenelle tahansa opiskelijalle, oli opiskeluala mikä tahansa. Vastaavaa kokemusta voi olla hankala päästä kerryttämään muualla vielä opiskelujen aikana, tai heti niiden jälkeenkään. Oma taustani on liiketalouden opiskelijayhdistyksen hallituksessa, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin hallituksen jäsenenä. Koen, että tällä taustalla minulla on ollut hyvä kyky hahmottaa osakeyhtiön hallituksessa käsiteltäviä kokonaisuuksia. Uskallan kuitenkin väittää, että eniten merkitsee halu perehtyä haastaviin kokonaisuuksiin ja kyky tehdä läheistä yhteistyötä opiskelijakunnan kanssa. Koska sen sijaan, että pelkästään pohtisi kahvikupin äärellä että mikä koulussa mättää, voi kääriä hihat ja lähteä itse tekemään opiskelijoiden parempaa huomista.

Emmi Paajanen

Kirjoittaja on Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen jäsen ja tradenomiopiskelija Myyrmäen kampukselta.