Kysymykset jäsenyydestä ja opiskelijakortista

Mistä ja milloin saan korttini?

Opiskelijakortin valmistus kestää tavallisesti 2-3 viikkoa. Lukukausien alussa toimitusajat voivat venyä.

Opiskelijakortin toimitusosoite riippuu valitsemastasi korttityypistä:

  • Kaikki kortit tulevat opiskelijalle postitse.
  • Kortin tyypistä riippumatta siihen on noudettava lukuvuositarra. Lukuvuositarran saat joko M-pisteeltä tai toimipistekiertueiltamme.
  • HUOM uusi opiskelija! Korttitilauksesi ei etene ennen kuin opiskelijanumero löytyy Metropolian järjestelmästä.

Muista hakea opiskelijakortin saapumisen jälkeen siihen lukuvuositarra M-pisteeltä tai METKAn pöydältä kampuskierrosten yhteydessä!

Digitaalisen opiskelijakortin saat toimintaan muutaman vuorokauden kuluessa jäsenmaksun maksamisesta ja siihen ei tarvitse hakea lukuvuositarraa.

Mitä tarvitsen mukaani hakiessani uuden lukuvuositarran opiskelijakorttiini?

Tarvitset mukaasi opiskelijakortin ja maksuvälineen. Kortti ja käteinen käy ja voit myös maksaa tarran ennakkoon. Lue lisää tarran uusimisesta.

Henkilöllisyyttä ei tarvitse tarkistaa tarraa noutaessa. Voit siis hakea tarran myös kaverisi korttiin, kunhan hän on läsnäoleva opiskelija!

Olen opiskellut aikaisemmin HAAGA-HELIA Ammattikorkeakoulussa (tai jossakin muussa AMK:ssa), josta minulla on opiskelijakortti. Aloitan nyt opinnot Metropoliassa. Pitääkö minun tilata uusi opiskelijakortti?

Kyllä, sinun tulee tilata uusi opiskelijakortti. Emme voi luovuttaa lukuvuositarroja toisen oppilaitoksen tai opiskelijakunnan kortteihin.

Toisen opiskelijajärjestön opiskelijakortti on todiste kyseisen järjestön opiskelijakunnan jäsenyydestä. Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijan tulee liittyä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAn jäseneksi ja tämän jäsenyyden tulee näkyä opiskelijakortissa.

Voit tilata uuden opiskelijakortin Frank-palvelun sähköisellä tilauslomakkeella.

Saanko digikortilla samat edut kuin muovikortilla?

Saat digikortilla samat edut kuin perinteisellä muovikortilla.

HSL hyväksyy digikortin matkakortin opiskelijastatuksen päivittämiseen omilla palvelupisteillään. Myyrmäen ja Korson yhteispalvelupisteillä digikortti ei vielä kelpaa.

Voinko tilata pelkän digikortin?

Voit tilata. Muistathan liittyä METKAn jäseneksi ennen kortin tilaamista tai uusia jäsenyytesi!

Olen maksanut jäsenyyden lukuvuodelle 2016-2017 ja jäsenyyteni on yhä voimassa. Miksi en pysty aktivoimaan Frankin digitaalista opiskelijakorttia?

Digikortin aktivoimiseen vaaditaan kuluvan lukuvuoden jäsenyys. Täältä löydät ohjeet jäsenyyden uusimiseen. Digikortti alkaa toimia viimeistään kahden arkipäivän kuluttua jäsenmaksun suorittamisesta.

Olen maksanut jäsenmaksun lukuvuodelle 2017. En pysty silti aktivoimaan digikorttia.

Tietojen päivittymisessä Frankin rekisteriin kestää tovi. Yleensä 1-2 päivänä jäsenyytesi päivittämisestä aktivoinnin pitäisi olla mahdollista. Jos aktivointi ei silloinkaan onnistu, ota meihin yhteyttä.

Jos olet maksanut jäsenyyden tilille, saat digikortin nopeiten toimimaan lähettämällä kuitin maksusta osoitteeseen palaute@metkaweb.fi.

Olen maksanut jäsenyyden koko lukuvuodelle 2017-2018. mutta digitaalinen opiskelijakorttini näyttää jäsenyyttä vain 31.1.2018 asti. Missä vika?

Digikortti näyttää jäsenyyttä aina yhdeksi lukukaudeksi kerrallaan, tämän takia jäsenyys näkyy aina kuluvan lukukauden loppuun. Jos sinulla on vuoden jäsenyys, voimassaolopäivämäärä päivittyy automaattisesti kuluvan lukukauden lopussa.

Kun päivitän HSL:n matkakortin, tarvitsenko opiskelijakortin tai digikortin lisäksi muuta todistusta tai paperia?

Et tarvitse! Matkakortin opiskelijastatuksen päivittämiseen riittää, kun sinulla on opiskelijakortissasi voimassaoleva lukuvuositarra tai digikorttisi näyttää jäsenyyttä kuluvan lukukauden loppuun asti.

Ota mukaasi HSL:n palvelupisteeseen opiskelijakortti, HSL:n Matkakortti ja henkilöllisyystodistus.

30 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta HSL vaatii lisäksi Kelan myönteisen päätöksen opintorahan, opintolainan tai kuntoutusrahan saamisesta.

Miten kauan lukukausitarra/lukuvuositarra on voimassa?

Lukuvuosi 2017-2018: ostohetkestä syyskuun 2018 loppuun saakka.

Syksy 2017: ostohetkestä tammikuun 2018 loppuun saakka.

Opiskelijakorttini katosi – mitä teen?

Mikäli opiskelijakorttisi on kadonnut, voit tehdä uuden korttihakemuksen Frank-palvelun sähköisellä tilauslomakkeella.

Jatka tilauksen tekemistä, kunnes voit valita korttityypiksi vaihtoehdon ”uusi kortti vanhan tilalle”.

Uuden kortin hinta on vain kortin valmistusmaksu: joko 15,10 € (tavallinen tai maksuominaisuudellinen kortti) tai 30,10 € (maksuominaisuudellinen kortti + ISIC-ominaisuus). Sinun ei tule maksaa voimassa olevaa jäsenmaksuasi enää uudestaan.

Mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa jäsenyyttä, tulee sinun maksaa jäsenyys ensin erikseen tilisiirtona METKAn tilille ennen kuin uusi korttitilauksesi voi edetä. Muista korttisi saavuttua käydä hakemassa siihen lukuvuositarra jäsenpalvelupiste M-pisteeltä.

Mitä eroa on sinisellä ja vihreällä opiskelijakortilla?

Sinisellä kortilla opiskelija on oikeutettu kaikkiin opiskelijakortilla valtakunnallisesti saataviin etuuksiin, ja vihreällä kortilla saa vain rajoitetummin etuja. Suurin ero on se, että sinisellä kortilla saa alennukset julkisesta liikenteestä, vihreällä et. Vihreällä kortilla saat kuitenkin tasavertaisesti kaikki opiskelijakunnan omat alennukset sekä yleiset opiskelija-alennukset tuotteista ja palveluista, ja säästät nopeasti jäsenmaksun takaisin.

Sininen opiskelijakortti on tarkoitettu päätoimisille AMK-opiskelijoille ja ylempää AMK-tutkintoa suorittaville opiskelijoille. Huomioithan, että avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat eivät valitettavasti ole oikeutettuja siniseen tai vihreään opiskelijakorttiin.

Olen YAMK-opiskelija, tilaanko sinisen vai vihreän kortin?

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittajana olet oikeutettu siniseen opiskelijakorttiin.

Olen aikuisopiskelija/monimuoto-opiskelija, tilaanko sinisen vai vihreän kortin?

Sekä nuoriso- että aikuisopiskelijat/monimuoto-opiskelijat voivat tilata sinisen kortin. Huomioithan, että opiskelija-alennusta varten HSL pyytää erillisen todistuksen myönteisestä opintotukipäätöksestä yli 30-vuotiailta ja myöntää alennukset harkinnanvaraisesti.

Onko minun pakko liittyä opiskelijakunnan jäseneksi, kun tilaan opiskelijakortin?

Lyheysti: kyllä.

Kaikki ammattikorkeakouluopiskelijat hankkivat itselleen opiskelijakortin ja lukuvuositarrat omasta opiskelijakunnastaan. Sinun kohdallasi siis METKAsta. Jäsenenä saat myös alennusta mm. opiskelijakunnan omista tapahtumista ja liikuntapalveluista. Ja mikä tärkeintä – jäsenenä tuet yhteistä opiskelija-asiaa mahdollistamalla opiskelijakunnan olemassaolon. METKAn tärkein tehtävä on jokaisen Metropolian opiskelijan edunvalvonta

Opiskelijakortissani on väärä tieto (esim. virheellinen nimi tai syntymäaika) – miten toimin?

Ilmoita asiasta jäsenpalveluasiantuntijalle osoitteeseen: jaana.paju@metkaweb.fi. Tarkistamme mistä sattunut virhe johtuu.

Mikäli kyseessä on opiskelijakunnan tai valmistajan virhe, tilaamme sinulle uuden kortin ilmaiseksi. Muutoin uuden kortin tilauksesta tulee itse maksaa kortin teettämismaksu.

Olen vaihtanut nimeäni/sukunimeni on vaihtunut naimisiin menon johdosta ja nyt opiskelijakortissani on väärä nimi. Mitä teen?

  1. Ilmoita muuttunut nimesi Metropolian opintotoimistoon (opintotoimisto[ät]metropolia.fi), jotta tietosi ovat ajan tasalla Metropolian rekisterissä.
  2. Tilaa uusi kortti Frank-palvelun sähköisellä tilauslomakkeella. Mikäli sinulla on voimassa oleva jäsenyys (lukukausitarrasi on vielä voimassa), valitse korttityypiksi vaihtoehto ”uusi kortti vanhan tilalle”. Mikäli jäsenyytesi on mennyt umpeen, tulee sinun maksaa jäsenyys ensin erikseen tilisiirtona METKAn tilille ennen kuin uusi korttitilauksesi voi edetä.
  3. Ilmoita nimenmuutoksestasi METKAn jäsenpalveluasiantuntijalle (jaana.paju@metkaweb.fi), jotta korttitilauksesi osataan käsitellä oikein ja mahdollinen voimassa oleva jäsenyytesi otetaan huomioon.

Saanko vielä opiskelijakortin syksyllä jos valmistun jouluna?

Jouluna valmistuva voi maksaa jäsenyyden puoleksi vuodeksi. Tällöin jäsenmaksu on 20 euroa ja korttiin laitetaan syksy-tarra. Kortti on tällöin voimassa 31.1. saakka.

This post is also available in English.