Europarlamenttivaalit pidetään tämän viikon sunnuntaina 26.5. Jos et vielä äänestänyt ennakkoon ja epäröit uurnille lähtöä sunnuntaina, ota tästä kolmen kohdan pikakurssi äänestämiseen:

1) Mikä on Euroopan parlamentti?

Euroopan parlamentti (tai ”europarlamentti”) on koko unionin laajuisilla suorilla vaaleilla valittava kansanedustuslaitos, joka määrittää Euroopan unionin politiikkaa. Se edustaa koko lähes koko Eurooppaa, joten sen tekemällä politiikalla on suuri merkitys maailmanlaajuiseen suurvaltapolitiikkaan ja mm. ilmastoratkaisuihin. Parlamenttiin valittavat edustajat eli ”mepit” istuvat parlamentissa puolueita muistuttavissa ryhmissä ja edustavat siis arvojensa, eivät kansalaisuutensa, mukaan.

2) Miksi äänestäisin?

Näissä vaaleissa yhdellä äänellä on jopa suurempi vaikutus kuin eduskuntavaaleissa, sillä valittavia parlamentin jäseniä on vain 13-14 (määrään vaikuttaa brexit) ja äänestysaktiivisuus on heikompi kuin eduskuntavaaleissa. Juuri päättyneessä ennakkoäänestyksessä äänesti 21% äänioikeutetuista, kun eduskuntavaaleissa vastaava luku oli 36,1%.

Viisi vuotta sitten ennakkoon äänestäneitä oli kuitenkin vain 17,5%, joten nämä vaalit selkeästi kiinnostavat. Edellisissä eurovaaleissa huomionarvoista oli nuorten 18-26 vuotiaiden alhainen äänestysaktiivisuus, vaikka nuoret tunnetusti ovat EU-myönteisimpiä ja kiinnostuneita vaikuttamisesta. Ruotsalaiset nuoret äänestivät edellisellä kierroksella lähes kuusi kertaa aktiivisemmin kuin suomalaiset: eiköhän tänä vuonna kiritä rakasta naapuria kiinni! Kannattaa pitää myös mielessä, ettei äänioikeus aina ole ollut itsestäänselvyys, vaan sen puolesta on kamppailtu, ja tätä oikeutta saa käyttää ylpeydellä.

3) Mistä tiedän, ketä minun kannattaisi äänestää?

Äänestysvalinnan tueksi on tarjolla lukuisia vaalikoneita, jotka voivat auttaa puolueen ja ehdokkaan valinnassa. Ehdokkaat myös kiertelevät ympäri maata turuilla ja toreilla, ja heihin voi tutustua myös sosiaalisen median kautta. Monet ehdokkaat vastailevat mielellään potentiaalisten äänestäjien viesteihin myös esimerkiksi sähköpostitse! Valinnan vaikeuden sattuessa voi myös aloittaa ns. poissulkumenetelmällä: tiedätkö, mitä puolueita tai ehdokkaita et AINAKAAN halua äänestää?

Viikon Vinkki on viikoittain toistuva, edunvalvontaan liittyvä vinkki.
Onko mielessäsi jokin asia tai teema, johon METKAn pitäisi tarttua? METKAssa edunvalvontaa tekee palkattu edunvalvonta-asiantuntija sekä edunvalvonnasta vastaavat hallituksen jäsenet. Heidät tavoittaa osoitteella edunvalvonta@metkaweb.fi.

This post is also available in English.