METKAn jäsenyys

Olitpa sitten uusi tai jatkava opiskelija, kannattaa METKAn jäsenyys hoitaa kuntoon heti syksyn alussa! Jäsenyyden voit ostaa netissä OMAn liittymisväylän kautta, jolloin saat muutamassa päivässä käyttöösi Frankin mobiilikortin, sekä voit halutessasi tilata lisäksi muovisen opiskelijakortin. Muoviseen korttiin voit hakea lukuvuositarran joltain kolmesta METKAn M-pisteestä tai METKA On Tour-kiertueelta. Jatkavienkin opiskelijoiden on haettava uusi lukuvuositarra, vanha tarra on voimassa syyskuun loppuun asti.

Opintotuki

Opintotuki kannattaa hakea mahdollisimman pian opiskelupaikan saamisen jälkeen. Hakemus tehdään kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Mikäli opintotuki on myönnetty jo aikaisempana vuonna koko opiskeluajalle, opintotuen maksu jatkuu normaalisti jo aiemmin tehdyn päätöksen mukaan, useimmiten syyskuun alusta alkaen. Tämä on toki aina tapauskohtaista, ja kelan asiointipalvelusta voi tarkastaa tuen seuraavan maksupäivän.

Asumistuki ja sen vuositarkastus

Opiskelijoiden tukiin kuuluu yleinen asumistuki, jota voi hakea opintotuen tapaan Kelan asiointipalvelussa. Opiskelijoille, joille asumistuki on myönnetty jo aikaisemmin, tulee vuoden kuluttua myöntämisestä ilmoitus asumistuen vuositarkastuspyynnön tekemisestä. Jokaisen tuen saajan on itse tehtävä vuositarkastuspyyntö Kelan asiointipalvelussa. Pyyntöhakemus löytyy seuraavalla polulla: Hakemukset ja ilmoitukset – asumisen tuet – yleisen asumistuen hakeminen – asumistuen vuositarkastus. Tähän hakemukseen on liitettävä erinäisiä liitteitä, vähintään viimeisimmät palkkakuitit.

Opintolaina

Mikäli sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus, on opintolaina haettava erikseen pankilta. Pankistasi ja sopimuksestasi riippuen on jokaisen lukukauden alussa lainaerä haettava erikseen. Lainaerä ei siis automaattisesti ilmesty pankkitilillesi,

HSL matkakorttialennus

Helsingin Seudun Liikenne myöntää opiskelijoille 50% alennuksen matkakortilla ostettaville matkalipuille. Alennuksen saat koko vuodeksi käyttöön käymällä HSL:n palvelupisteellä ja näyttämällä henkilötodistusta ja opiskelijakorttia uudella lukuvuositarralla tai vaihtoehtoisesti  erillistä todistusta, jonka saat opintotoimistosta. Aloittavat opiskelijat saavat todistuksen tavallisesti ensimmäisenä päivänä muiden tärkeiden dokumenttien kanssa. Yli 30-vuotiaat opiskelijat tarvitsevat mukaansa myös myönteisen KELAn päätöksen opintorahan myöntämisestä.

This post is also available in English.