Vaalit on ihmisen parasta aikaa, ja taas meitä hemmotellaan! Seurakuntavaalit ovat parhaillaan käynnissä, ja näissä vaaleissa pääset vaikuttamaan hyvin paikallisesti omaan seurakuntaasi. Seurakuntien jäsenille on tullut kotiin ilmoitus äänioikeudesta syksyn aikana. Seurakuntavaalien ennakoänestys päättyi viime viikon viikonloppuna, ja enää on jäljellä vain varsinainen äänipäivä kuluvan viikon sunnuntaina 18.11.

Seurakuntavaaleissa toteutetaan joissain seurakunnissa itseasiassa kahdet vaalit: Vaaleissa valitaan erikseen kirkkovaltuuston sekä seurakuntaneuvoston jäsenet. Molempiin valitan toimijat nelivuotiskaudeksi. Yhteinen kirkkovaltuusto käyttää seurakunnan ylintä päätösvaltaa, seurakuntaneuvosto puolestaan johtaa seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimintaa. Jos seurakunnassasi järjestetään kahdet vaalit, on myös äänestyslappuja kaksi. Jos seurakunta taas on taloudellisesti itsenäinen, toimitetaan vain yhdet vaalit.

Luottamushenkilöt päättävät keskeisistä seurakunnan tai seurakuntayhtymän hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista, kuten kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista, avustuksista sekä seurakunnan toiminnan painotuksista ja seurakunnan tilojen käytöstä. Joissain saurakunnissa on myös valitsijayhdistyksiä, joiden jäsenet ovat keskenään kutakuinkin samanmielisiä tai -arvoisia.

Voit lukea lisää vaaleista täällä.