Usein kysytyt kysymykset

Sivu on päivitetty kesäkuussa 2020. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, otathan yhteyttä osoitteeseen metka@metkaweb.fi tai kysy neuvoa chatissa! 

Aloitan opinnot Metropoliassa syksyllä/keväällä. Mistä ja milloin saan opiskelijakorttini?

Opiskelijakorteissa on nykyisin kaksi vaihtoehtoa: digitaalinen tai muovinen. METKA tekee yhteistyötä kahden digitaalisen korttituottajan kanssa, Tuudon ja Pivon. Muoviset kortit tuotamme itse.

Kaikille opiskelijoille avoimen digitaalisen opiskelijakortin löydät Tuudo-sovelluksesta, ja se on siis maksuton. Saat digitaalisen kortin käyttöösi kirjautumalla Tuudoon Metropolian käyttäjätunnuksillasi, jotka annetaan uusille opiskelijoille opintojen ensimmäisenä päivänä. Tuudon korttilompakosta löydät myös METKA:n jäsenkortin.

Toinen digitaalinen opiskelijakortti on Pivo-sovelluksessa, ja se on avoin vain METKAn jäsenille. Pivo sisältää myös paljon opiskelijaetuja, jotka saa käyttöön Pivon opiskelijakortilla.

Muovisen opiskelijakortin tilaus oli katkolla lukuvuonna 2019-2020, koska sopimuksemme edellisen korttituottajan kanssa päättyi. Olemme uudistaneet järjestelmiämme tänä aikana, ja saamme muovisen opiskelijakortin tilauksen käyttöön syksyllä 2020. Muovisen kortin käyttöä varten vaaditaan METKAn jäsenyys, jotta voimme luovuttaa siihen tarran sen voimassaoloa varten.

Saat opiskelijakortin käyttöösi siis opintojesi ensimmäisestä päivästä lähtien Tuudossa.

Liittyessäni jäseneksi OMA:ssa, osoitetietoni ovat vanhat/väärät. Mitä teen?

Tarkista, voitko muuttaa osoitetietojasi OMA:ssa. Jos et, ota yhteyttä Metropolian opiskelijapalveluihin, opiskelijapalvelut@metropolia.fi. Osoitetiedot tulevat näkyviin OMA:n maksuväylään Metropolian opiskelijarekisteristä, emmekä voi muuttaa mitään jäsentemme tietoja käsin.

Minulla on jo METKAn muovinen opiskelijakortti. Mitä tarvitsen mukaani hakiessani uutta lukuvuositarraa muovisen opiskelijakorttiini?

Tarvitset mukaasi opiskelijakorttisi ja maksuvälineen, jos maksat jäsenyyden M-pisteellä. Jäsenyyden voi maksaa kätevästi verkkopankkitunnuksilla myös OMA:ssa Opiskelijan työpöydällä. Suosittelemme ennakkoon maksamista OMA:ssa!

Henkilöllisyyttä ei tarvitse tarkistaa tarraa noutaessa, vaan tarkistamme voimassaolevan jäsenyyden jäsenrekisteristämme. Voit siis hakea tarran myös kaverisi korttiin, kunhan hän on läsnäoleva opiskelija!

Kuinka kauan lukukausitarra/lukuvuositarra on voimassa?

Lukukausitarrat ovat voimassa joko tammikuun tai syyskuun loppuun. Jos tarrassasi lukee 9/2020, se on siis voimassa 30.9.2020 asti.

METKA myy lukuvuosijäsenyyksiä vain syyskaudella, eli jäsenyyden voimassaolo katsotaan aina lukuvuoden, ei kalenterivuoden mukaan.

Onko minun pakko liittyä opiskelijakunnan jäseneksi, kun tilaan muovisen opiskelijakortin?

Lyhyesti: kyllä. Kaikki ammattikorkeakouluopiskelijat hankkivat itselleen muovisen opiskelijakortin ja lukuvuositarrat omasta opiskelijakunnastaan, sinun kohdallasi siis METKAsta. Muovinen kortti käy samalla myös METKAn jäsenyyden todistamiseen. Digitaalinen valtakunnallinen opiskelijakortti Tuudossa toimii sen sijaan Metropolian opiskelijoille ilman opiskelijakunnan jäsenyyttä.

METKAn jäsenenä saat  alennusta mm. opiskelijakunnan omista tapahtumista ja Zonen liikuntapalveluista, ja mikä tärkeintä – jäsenenä tuet yhteistä opiskelija-asiaa mahdollistamalla opiskelijakunnan olemassaolon. METKAn tärkeimpiä tehtäviä on jokaisen Metropolian opiskelijan edunvalvonta.

Olen opiskellut aikaisemmin toisessa ammattikorkeakoulussa, ja minulla on jo yksi muovinen opiskelijakortti. Aloitan nyt opinnot Metropoliassa. Pitääkö minun tilata uusi opiskelijakortti?

Kyllä, sinun tulee tilata uusi opiskelijakortti. Emme voi luovuttaa lukuvuositarroja toisen oppilaitoksen tai opiskelijakunnan kortteihin. Muovinen opiskelijakortti toimii myös todisteena juuri sen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan jäsenyydestä, jota varten kortti hankitaan.

Jos olet opiskellut aiemmin Metropoliassa, ja sinulla on opiskelijakortti tuolta ajalta, voimme myöntää tarran tähän korttiin. Kortissa tulee näkyä METKAn logo. Jos et ole varma, käykö korttisi, ota siitä kuva ja lähetä se jäsenpalveluasiantuntijallemme Paavo Nisulalle osoitteeseen paavo.nisula@metkaweb.fi.

Saanko digikortilla samat edut kuin muovikortilla?

Kyllä, saat Tuudon ja Pivon digikorteilla samat edut kuin muovikortilla.

HSL hyväksyy molemmat digitaaliset opiskelijakortit matkakortin opiskelijastatuksen päivittämiseen omilla palvelupisteillään.

Kun päivitän HSL:n matkakortin, tarvitsenko opiskelijakortin tai digikortin lisäksi muuta todistusta tai paperia?

Et tarvitse. Matkakortin opiskelijastatuksen päivittämiseen riittää, kun sinulla on opiskelijakortissasi voimassaoleva lukuvuositarra tai Tuudon valtakunnallinen digikorttisi on voimassa kuluvan lukukauden loppuun asti. Muista kuitenkin henkilöllisyystodistus!

Mistä saan opiskelijahaalarit?

Haalariasioita hoitavat opiskelijayhdistykset. Ota siis yhteyttä heihin. Yhteystiedot löydät täältä: http://metkaweb.fi/vaikuttaminen/opiskelijayhdistykset/.

 

This post is also available in English.