Opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoivat tänään 2.4.2020 tulevista ja jo tehdyistä päätöksistä opiskeluun, opiskelijoiden etuuksiin ja moneen muuhun opiskelijoissa huolta aiheuttaneeseen aiheeseen. METKA kiittää ministereitä päätöksistä ja opiskelijoiden tilanteen huomioimisesta poikkeusoloissa.

Tuoreita päätöksiä opiskelijan hyväksi:

  • Opintotukea voi saada, vaikka opinnot eivät etene koronaepidemian vuoksi riittävästi
  • Opintotukikuukausia voi saada lisää, jos koronaepidemia on viivyttänyt opintoja
  • Tavoitteena on, että kukaan ei menetä opintolainahyvitystä koronaepidemian vuoksi
  • Lomautetut opiskelijat ovat väliaikaisesti oikeutettuja työttömyyskorvaukseen
  • Opiskelija voi saada myös toimeentulotukea opintojensa aikana ja kesällä
  • Ateriatuettua opiskelijaruokaa voi ostaa opiskelijaravintoloista noutoruokana
  • Pääsykoejärjestelyissä tullaan huomioimaan hakijoiden terveys ja turvallisuus. Opiskelijavalinnoissa varaudutaan erilaisiin skenaarioihin

Korkeakouluista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen nosti esiin opiskelijoiden kohtaamat kesätyömahdollisuuksien vähenemisen, harjoitteluiden peruuntumisen ja erilaisten tutkinto-ohjelmien opetuksen järjestämisen hankaluudet. Esimerkkinä hän nosti esiin laboratoriot, simulaatiot ja muita erityistiloja vaativat opetuksen muodot. Opetusministeri Andersson puolestaan kiinnitti huomiota opintosuoritusten arviointiin ja kertoi käynnissä olevasta ohjeiden laatimisprosessista. Ministerit korostivat myös yhteistuumin opiskelijoiden jaksamisen tukemisen ja ohjauksen tärkeyden näinä aikoina.

Opiskelijat ovat kaivanneet vastauksia ja rohkaisua tässä nopeasti muuttuvassa tilanteessa. Siksi ministerien ymmärrys ja huolen tunnustaminen ovat nyt tärkeitä. METKA kannustaa ministereitä jatkossakin seuraamaan opiskelijoiden tilannetta ja kuulemaan esimerkiksi heidän toimeentuloon ja opiskeluun liittyviä huoliaan

METKAn hallituksen edunvalvontatiimin jäsenet Nimo Samatar, Tekla Kosonen ja Janne Levänen

Koronaepidemian puhkeamisesta lähtien opiskelijoiden huolet ja ongelmat ovat kasvaneet ja lisääntyneet nopeasti. Opiskelijakunta METKA on saanut huolia tietoonsa suorista yhteydenotoista, sosiaalisen median ryhmistä, lukuisista tapaamisista ja palavereista, opiskelijaedustajilta ja korkeakoulussa toimivilta opiskelijayhdistyksiltä.

Opiskelijoiden kohtaaminen, haasteiden esiin tuominen ja ratkaisujen etsiminen on ollut opiskelijaliikkeen tärkein tehtävä viimeisten viikkojen ajan. METKA ja kattoliittomme SAMOK ovat onnistuneet avaamaan ja vahvistamaan tärkeitä yhteyksiä korkeakoulujen johtoon, viranomaisiin, ministeriöön ja Kelaan, joissa monet huolet ovat edenneet ja tulleet kuulluiksi. Tähänastinen yhteistyö on ollut tärkeää ja arvokasta työtä on edelleen tehtävänä.

Lisätietoja:

Hallituksen varapuheenjohtaja Nimo Samatar 050 382 7653
Hallituksen jäsen Tekla Kosonen 050 355 5300
Hallituksen jäsen Janne Levänen 050 355 5301

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@metkaweb.fi.

Linkki ministerien tiedotustilaisuuteen

Lisätietoa aiheesta:

This post is also available in English.