Vinkkejä opiskelijaelämän alkuun

1. Valmistaudu itseohjautuvuuteen

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on hyvin erilaista kun toisella asteella.

Joskus tietoa saattaa tulla ripotellen kursseilla eri kanavista ja ohjeistukset saattavat tuntua epäselviltä. Se voi tuntua hassulta, mutta vastuu oppimisestasi tulee olemaan omissa käsissäsi. Opinnot sisältävät alasta riippuen vähän lähiopetusta ja paljon itsenäistä työskentelyä.

Lukujärjestykseen on usein varattu aikaa itsenäiseen opiskeluun. Käytä tämä hyödyksi ja tee silloin kun siihen on aikaa varattu. Mikäli et ehdi, niin suunnittele kalenteriisi etukäteen ajat, jolloin opiskelet. Kalenteri on ystäväsi!

2. Tutustu ja ole oma itsesi

Opintosi tulevat kestämään noin 3-5 vuotta, joka on pitkä ajanjakso elämästäsi! Vietät sen kuitenkin tulevien kollegoidesi kanssa, joten tästä ajasta kannattaa ottaa kaikki irti!

Metropoliassa on kaikenikäisiä ja paljon erilaisia ihmisiä, joten oman ystäväpiirin löytäminen on mahdollista myös oman ryhmän ulkopuolelta. Erilaiset yhteisöt koulun sisällä mahdollistavat verkostoitumisen muiden alojen opiskelijoiden kanssa.

Hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta on tärkeää tuntea ihmisiä, jotka ovat kanssasi samassa elämäntilanteessa!

3.  Turhauttavatkin kurssit ovat opettavaisia

Opintojen aikana voi tulla vastaan kursseja tai projekteja, jotka tuntuvat turhauttavalta tai siltä, ettei niistä ole mitään hyötyä.

Jälkeenpäin kun kursseja tarkastelee, monesti huomaa, että onkin oppinut paljon taitoja, joista on kiitollinen jälkikäteen.

Projekteja on useilla aloilla paljon. Niissä onkin aina hyvä tarkastella, mitä haluat tässä projektissa oppia ja mitä kehitettävää sinulla on. Opintojen aikana on mahdotonta hahmottaa mitä kaikkia taitoja tarvitsee opintojen jälkeen työelämässä.

4. Pidä huoli hyvinvoinnistasi

Opiskelut voivat uuvuttaa, olit missä elämäntilanteessa tahansa.

Osa opiskelijoista käy opiskeluiden lisäksi töissä, osalla on perhettä tai he ovat mukana aktiivitoiminnassa. Älä uuvuta itseäsi liian suurella työtaakalla! Aikatauluta itsellesi omaa aikaa ja tee silloin jotain mikä saa sinut rentoutumaan. Muista nähdä läheisiäsi ja pitää kiinni mieleisistä harrastuksista.

Metropolialla on myös tarjolla kattavasti opiskelijahyvinvoinnin palveluita, jos sinusta tuntuu, että saattaisit haluta tukea jaksamiseen.

5. Nauti opiskeluajasta!

Olet onnekas saatuasi opiskelupaikan! Opiskelut ovat ihmisen parasta aikaa.

Opiskeluvuosiin tulee mahtumaan niin iloa, surua, stressiä, onnistumisen ja epäonnistumisen hetkiä. Nauti opiskeluajastasi, sillä se kuluu yllättävän nopeasti! Valmistumispäivänäsi tulet miettimään, että ‘’Vastahan astuin näistä ovista ensimmäisenä päivänä sisään maha kipeänä jännityksestä.’’

Ota kaikki ilo irti, mitä näistä vuosista voit saada!

This post is also available in English.