Aluevaalit, eli kansankielellä sotevaalit tai hyvinvointivaalit ovat vaalit, joissa valitaan 21 eri aluevaltuustoa. Aluevaltuustoissa päätetään sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi toimeentulotuesta, mielenterveyspalveluista, neuvolapalveluista ja erikoissairaanhoidon palveluista. Tulevaisuudessa hyvinvointialueet toteuttavat myös kansainvälisten opiskelijoiden terveys- ja hyvinvointipalvelut.

Aluevaltuustot siis päättävät tulevaisuudessa kunnanvaltuustojen sijaan hyvinvointipalveluista, johon liittyy itse palveluiden lisäksi tietenkin niiden rahoitus. Kuntavaaleissa 2021 nuoret äänestivät kaikkia muita ikäryhmiä vähemmän, joten onkin uhkana, että opiskelijoiden ääni ei kuulu aluevaaleissa, joissa päätetään laajasti opiskelijoita koskettavista asioista. Äänestämällä aluevaaleissa voit edistää riittäviä tukipalveluita, terapiatakuuta ja saavutettavampaa terveydenhuoltoa sekä erikoissairaanhoitoa.

Helsingissä ei toimiteta aluevaaleja, sillä Helsinki vastaa itsenäisesti hyvinvointialueiden palveluiden tuottamisesta. Helsingissä järjestetään kuitenkin äänestysmahdollisuus, mikäli olet äänioikeutettu muiden hyvinvointialueiden asukkaana. Hyvinvointialueet noudattavat pitkälti maakuntien rajoja, mutta Uudenmaan maakunta jaetaan poikkeuksellisesti neljään eri hyvinvointialueeseen.

Hyvinvointialueet Uudellamaalla:

  • Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, joka muodostuu Uudenmaan maakuntaan kuuluvista Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon, Pukkilan ja Sipoon kunnista
  • Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, joka muodostuu Uudenmaan maakuntaan kuuluvista Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Mäntsälän, Tuusulan ja Pornaisten kunnista
  • Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, joka muodostuu Uudenmaan maakuntaan kuuluvista Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin kunnista
  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, joka muodostuu Uudenmaan maakuntaan kuuluvista Vantaan ja Keravan kaupungeista;

Tulevaisuudessa aluevaltuutettujen valinta tapahtuu osana kuntavaaleja, joten nyt on aidosti ainutkertainen mahdollisuus äänestää ja tuoda opiskelijoiden ääni kuuluviin!

Ennakkoon voit äänestää kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.-15.1.2022.

Aluevaltuustoissa päätetään terveyspalveluiden rahoitukseen liittyvistä kysymyksistä, joten onkin tärkeää että opiskelijoita ja nuorta sukupolvea koskevista asioista ei karsita. poispriorisoida. Kun aluevaltuustot ensimmäisenä toimintavuonnaan rakentavat hyvinvointialueen hallintoa, tulee valtuustoissa olla opiskelijoiden ääni edustettuna.

Blogi on kirjoitettu Opku+ -yhteistyössä.

Kirjoittajat: Janne Levänen (METKA) ja Teemu Virtanen (Helga)

Seuraavassa blogissa pureudumme aluevaltuustojen päätöksentekoon!

This post is also available in English.