Mitä edunvalvonta on ja mitä METKAn edunvalvojat siis edes tekee?

Edunvalvonta tuppaa olemaan aika näkymätöntä, mikäli sitä ei itse tarvitse. Kulissien takana kuitenkin tapahtuu, sillä METKAn edunvalvonnan tiimi käsittelee ympäri vuoden opiskelijoiden yhteydenottoja eli keissejä. Keissien käsittely perustuu luottamukseen ja siksi niistä ulospäin viestiminen ei ole mahdollista.

Sen verran voimme kuitenkin kertoa, että viime vuoden aikana käsittelimme 87 tapausta. Tänä vuonna tapauksia on ollut tähän mennessä 26. Keissit ovat yksittäisten opiskelijoiden tai joskus kokonaisten ryhmien yhteydenottoja METKAan. Käsittelemme keissejä opiskelijoiden toiveiden mukaisesti. Joskus vinkkien jakaminen ja oikealle henkilölle ohjaaminen riittää, joskus hoidamme yhteydenpitoa esimerkiksi opintojakson opettajan kanssa opiskelijan pysyessä nimettömänä. Usein keissit saadaan hoidettua kaikkia osapuolia tyydyttävästi, mutta ihan aina mitään ei ole tehtävissä, jos ohjeistuksia ei ole laiminlyöty, vaan kyse on esimerkiksi opettajan pedagogisesta ratkaisusta, joka ei sitten sovikaan kaikille, sillä ihmiset oppivat eri tavoilla.

Keissien lisäksi teemme paljon näkymätöntä työtä työryhmissä vaikuttamisen, opiskelijapolitiikan seuraamisen ja opiskelijaedustajiin liittyvän työn muodossa. METKA on mukana monissa Metropolian sisäisissä ryhmissä, mutta lisäksi myös alueellisissa tai valtakunnallisissa ryhmissä tuomassa opiskelijoiden ääntä esiin. Edunvalvonnan tiimi tapaa myös säännöllisesti osaamisaluejohtajia. Tapaamisissa keskustellaan alojen ajankohtaisista asioista ja nostetaan esille METKAn tietoon tulleita haasteita.

Loppujen lopuksi edunvalvonnan tarkoitus on parantaa opiskelijoiden oloja ja tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Onko jotain, mitä haluaisit vielä edunvalvonnan tehtävistä kysyä? Tai mietityttääkö joku opinnoissa vastaan tullut asia, etkä ole ihan varma miten tässä voisi edetä? Laita meille kysymys Instagram Storyn puolella, niin METKAn edunvalvontatiimi vastailee niihin tämän päivän (28.3.2024) aikana!

This post is also available in English.