Oletko miettinyt, mihin jäsenmaksusi oikein käytetään? Miksi jäsenyys maksaa ja mitä sillä saa? Tuntuuko siltä, että jäsenmaksu ei ole hintansa arvoinen? Tuntuuko siltä, ettei METKA tee mitään ja rahat valuvat hallituksen Jallu-pulloihin?
Tässä tekstissä METKA pyrkii avaamaan mahdollisimman kattavasti siihen, mihin Opiskelijakunta METKA rahansa (myös sinun jäsenmaksusi) käyttää.
Mikä METKA on ja mitä se tekee?
METKA on Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta. Opiskelijakunta on ammattikorkeakoulujen lakisääteinen osa ja näin ollen sellainen on pakko jokaisessa ammattikorkeakoulussa olla. Eri kampusten ja alojen opiskelijoita edustavat opiskelijayhdistykset tekevät hyvin samankaltaista työtä, kuin METKA, mutta niillä ei ole lakisääteisiä velvoitteita.
METKAn lakisääteiset tehtävät määritellään Ammattikorkeakoululain pykälässä 41. Miten kukin opiskelijakunta käytännössä toimii, on jokaisen opiskelijakunnan päätettävissä, vaikkakin laissa määritellään myös joitain selkeitä erityistehtäviä, kuten opiskelijaedustajien nimeäminen ja opiskelijaterveydenhuoltoon liittyvä edunvalvonta. Opiskelijakunnan hallinto koostuu lain mukaisesti edustajistosta ja hallituksesta, jonka lisäksi opiskelijakunnalla voi olla työntekijöitä, jos sen talous näin sallii.
Ammattikorkeakoululain lisäksi METKAn toimintaa ohjaa yhdistyslaki, eli METKA ei saa tehdä toiminnallaan merkittävää voittoa.
Mistä rahaa saadaan?
Ylivoimaisesti isoin potti tulee rahoitus- ja yhteistyösopimuksista. Tämä tarkoittaa Metropolia Ammattikorkeakoululta saatavaa rahoitusta, jonka käyttää METKA, sekä 3AMK-liittoumalta saatavaa rahoitusta, jonka käyttää Zone-liikuntapalvelut.
Metropolian ja METKAn yhteistyösopimuksessa määritellään, millaisia tehtäviä METKAn tulee vuosittain hoitaa. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi opiskelija-asiahenkilön tehtävät sekä tutorointi.
METKA ei pystyisi edustamaan yli 16000 opiskelijaa pelkästään jäsenmaksujen turvin, mutta toisaalta jäsenmaksut ovat avainasemassa siinä, minkä laajuista toimintaa METKA pystyy järjestämään. Jäsentulojen osuus on alle 10 prosenttia METKAn vuotuisista tuotoista. Tällä hetkellä METKAn jäseninä on noin 8 prosenttia Metropolian opiskelijoista.
Lisäksi METKA saa tuottoja tapahtumista. Tapahtumia, joista rahaa saadaan enemmän tai vähemmän, ovat esimerkiksi fuksiaiset, METKAn speksi sekä vuosijuhlat. Koronapandemian vuoksi tapahtumatuotot ovat viime aikoina jääneet vähäisiksi.
Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, METKA saa rahoitusta hankeavustusten muodossa. Tällä hetkellä METKAlla on käynnissä kolme hanketta, joihin rahoitus tulee Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä URLUS-säätiöltä. Tällä rahalla on esimerkiksi palkattu työntekijöitä edistämään hankkeita.
Mihin rahaa käytetään?
Eniten rahaa menee työntekijöiden palkkoihin. METKAlla on palkattuja työntekijöitä, jotka saavat kuukausipalkkaa. METKAlla on tällä hetkellä toiminnanjohtajan lisäksi neljä työntekijää ja yksi harjoittelija. Viidettä työntekijää rekrytoidaan juuri. Lisäksi Zone-liikuntapalveluilla on kaksi työntekijää. Metropolia on Suomen suurin ammattikorkeakoulu. Opiskelijoita on paljon, tutkintoja on paljon ja toiminta on laajaa. Siksi myös METKA tarvitsee työntekijöitä toiminnan pyörittämiseen.
Hallituksen jäsenet sekä edustajisto ovat METKAn selkäranka ja he ovat korvaamattomia. He tekevät päätöksiä ja toimeenpanevat päätökset eli järjestävät esimerkiksi tapahtumia. Mutta hallitus vaihtuu joka vuosi. Toiminnan jatkuvuuden kannalta työntekijöillä on siis suuri merkitys. Työntekijät ovat myös oman alansa asiantuntijoita, jolloin osaava apu on lähellä. Työntekijöiden palkka määräytyy Palta ry:n Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työehtosopimuksen mukaan.
Hallituksen jäsenille sekä edustajiston puheenjohtajistolle maksetaan luottamutoiminnasta palkkiota. Palkkio ei ole verrattavissa työstä saatavaan palkkaan, eikä se korreloi toimintaan käytetyn ajan kanssa. Luottamustoimijoiden palkkiota on taloudellisesta tilanteesta johtuen jouduttu laskemaan melko reilusti, mistä johtuen luottamustoimijat opiskelevat enemmän tai vähemmän normaalisti kautensa aikana ja käyvät mahdollisesti töissäkin.
Lisäksi rahaa menee juokseviin kuluihin, kuten hallituksen ja työntekijöiden puhelinliittymien ylläpitoon, pankkikuluihin ja tilavuokriin. Lisäksi esimerkiksi tapahtumia varten täytyy hankkia koristeita tai vaikkapa painattaa appropasseja ja teettää haalarimerkkejä.
METKA on myös Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin sekä Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL:n jäsen. Näille organisaatioille maksetaan vuosittain jäsenmäärään perustuvaa jäsenmaksua. Molemmat liitot ovat opiskelijoiden valtakunnallisen edunvalvonnan kannalta METKAlle tärkeitä ja arvokkaita kumppaneita.
Lisäksi METKA kuuluu Opku+ -yhteistyöhön, jossa on mukana kahdeksan opiskelijakuntaa. Opku+ -verkostolla on muun muassa yhteinen jäsenrekisterialusta, jonka käytöstä METKA maksaa.
Käyttääkö METKA rahaa mihinkään järkevään?
Suoria vastauksia siihen, mihin jäsenmaksuja käytetään, ei voi antaa. Jäsenmaksuja ei ole suoraan korvamerkitty mihinkään tiettyyn käyttökohteeseen. Budjettia käsitellään kokonaisuutena. Jäsenmaksun rakenne sen sijaan voidaan avata helpommin, sillä summa päätetään joka vuosi erikseen edustajistossa. Hallitus tekee summasta esityksen ja lopullisen päätöksen tekee edustajisto.
Jäsenmaksun määrä ei ole tuulesta temmattu, vaan se perustuu laskelmiin ja ennusteisiin siitä, kuinka paljon opiskelijakunta tarvitsee euroja toimiakseen hyvin ja halutulla tavalla. Se, miten METKA haluaa toimia, on siis osa päivittäistä suunnittelutyötä.
On jokaisen itse päätettävissä, onko haalarimerkkien teettäminen, tutorkoulutuksen eväiden ostaminen tai edunvalvonnan työntekijän palkkaaminen järkevää rahankäyttöä. Varmaa on kuitenkin se, että METKAssa kaikki haluaisivat sen verran lisää rahaa, että sitä voisi joskus käyttää johonkin vähän vähemmän järkevään.
Tällä hetkellä jokainen hankinta kilpailutetaan ja pohditaan, onko hankinta pakollinen tai tuoko se meille taloudellista tai muuta hyötyä myöhemmin.
This post is also available in English.