Uusi hallitusohjelma julkaistiin viime perjantaina 16.6.2023 useiden viikkojen neuvottelujen jälkeen. Neuvottelemassa olivat vaalivoittaja kokoomus sekä perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP. 244-sivuinen hallitusohjelma kantaa nimeä “Vahva ja välittävä Suomi”, mutta valitettavasti ohjelma antaa lähinnä kylmää kyytiä pienituloisille ja tukien varassa eläville, eli siis myös opiskelijoille.

Opiskelijoiden ja koulutuksen kerrottiin aiemmin olevan “erityissuojelussa”. Mitä tuo erityissuojelu sitten tarkoitti, niin sitä tuskin tietävät hallitusohjelmaneuvottelijat itsekään, sillä nyt koulutukseen ollaan tekemässä usean miljoonan euron leikkauksia.

Asumistuen leikkaukset osuvat kipeimmin pääkaupunkiseudun opiskelijoihin

Suoraan opiskelijoiden toimeentuloon iskee asumistuen leikkaukset. Leikkaukset toteutetaan muun muassa omavastuun nostamisella, hyväksyttyjen asumismenojen laskemisella ja ansiotulovähennyksen poistamisella. Eniten tästä kärsivät pääkaupunkiseudulla asuvat. Asumismenot ovat jo valmiiksi korkeat ja asumistuki yhdistettynä opintorahaan ei ole aiemminkaan riittänyt kattamaan elinkustannuksia, ei välttämättä edes pelkkää vuokraa.

Opiskelija-asumista pyritään myös muokkaamaan yhteisasumista suosivaksi. Soluasumisen suosio on kuitenkin jo vuosia ollut laskussa. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas remontoi soluja koko ajan perheasunnoiksi ja uudiskohteet ovat lähes aina yksiöitä, sillä solujen käyttöaste on huono. Yhteisasuminen ei kuitenkaan sovi kaikille ja lisäksi uudistuksessa jätetään huomioimatta myös perheelliset tai vammaiset opiskelijat.

Koulutuksen laadusta ei voida huolehtia vajailla resursseilla

Korkeakoulutuksen rahoituksen nostosta ei ole mainintaa. Kuitenkin aloituspaikkoja halutaan lisätä. Käytännössä rahaa näyttäisi jatkossa olevan käytössä entistä vähemmän per opiskelija. Opetuksen laadusta ei voida huolehtia kunnolla, mikäli ryhmäkoot kasvavat ja opiskelijat joutuvat entistä joustamattomammin suorittaa tutkintonsa putkessa.

Esille nousee myöshuoli siitä, valmistuuko Metropoliasta enää aidosti osaavaa porukkaa, vai onko kohta vaarana, etteivät Metropoliasta valmistuneet työllisty tai löydä harjoittelupaikkoja, koska oppilaitoksella on sellainen maine, että täältä tulee ammatti- ja työelämätaidoiltaan puutteellista porukkaa.

METKAn linjauksen mukaan opiskelun tulisi olla Suomessa ilmaista kaikille. EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut aiotaan kuitenkin täyskatteellistaa, mikä vaikuttaa lukukausimaksujen suuruuteen. Koulutusleikkauksia perustellaankin juuri lukukausimaksuilla ja sillä, että ammattikorkeakouluien harjoittelumaksut on siirretty valtion maksettavaksi. Leikkauksia korkeakoulujen perusrahoitukseen on kuitenkin tulossa huomattavasti enemmän, kuin mitä harjoittelumaksuilla on säästetty.

Jatkuva oppiminen on unohdettu

Jo aiemmin valtiovarainministeriö ehdotti lukukausimaksuja esimerkiksi toista tutkintoa suorittaville tai liian hitaasti valmistuville opiskelijoille. Toisen tutkinnon maksullisuus sotii jatkuvan oppimisen periaatteita vastaan. Työelämä kuitenkin muuttuu jatkuvasti, kun uusia ammatteja syntyy ja vanhoja katoaa. Joskus myös terveydelliset syyt pakottavat alan vaihtamiseen. Harva siis pärjää yhdellä tutkinnolla koko työuransa alusta loppuun. Myös avoimen ammattikorkeakoulun maksuja halutaan korottaa, jolloin lisäkouluttautuminen pienempien kokonaisuuksien avulla vaikeutuu.

Jatkuvan oppimisen periaatteita vastaan sotii myös aikuiskoulutustuen lakkauttaminen. Esimerkiksi perheellisten alanvaihtajien kouluttautuminen käy pian käytännössä mahdottomaksi.

Jo käytössä olevaa niin sanottua ensikertalaiskiintiötä halutaan vahvistaa entisestään. Mieli ja suunnitelmat voivat muuttua tai käsitys kiinnostavasta alasta voi olla väärä. Syitä alan vaihtamiseen myös kesken tutkinnon on monia. Jos on kuitenkin kerran jo klikannut Opintopolussa ottavansa paikan vastaan, voivat alanvaihtohaaveet jäädä pelkäksi haaveeksi.

Pauliina Tuominen
METKAn hallituksen puheenjohtaja

Maini Tran
METKAn edustajiston puheenjohtaja

This post is also available in English.