Hei opiskelija!
Siintääkö sinullakin työharjoittelu edessäsi, ja omat oikeudet pohdituttavat. Tässä blogitekstissä perehdytään juuri kyseiseen aiheeseen sekä siihen, miten ammattiliitto Pro voi auttaa kiperissä tilanteissa. Omien oikeuksien tiedostaminen onkin tärkeää, koska vain silloin voi varmistaa, että omat oikeudet esimerkiksi työharjoittelussa toteutuvat.
1. Työsopimus
Ensimmäinen asia onnistuneessa työharjoittelussa on kirjallisen työsopimuksen tekeminen. Siinä sovitaan työsuhteen ja työn tekemisen ehdoista. Siinä määritellään esimerkiksi maksettava palkka, työaika sekä pääasialliset työtehtävät. Myös työharjoittelusta kannattaa allekirjoittaa työsopimus ja suorittaa harjoittelu oman alasi työtehtävissä mukauttaen ne vastaamaan tutkintosi vaatimuksia yhteistyössä työnantajan kanssa. Työsopimuksen tekeminen myös harjoittelun ajalle parantaa omaa asemaasi ja olet näin myös yrityksen työterveyshuollon sekä työsuojelun piirissä.
2. Mistä saan apua työsuhdeasioihin?
Joskus eteen tulee tilanteita, jolloin ei tiedä miten jatkaa eteenpäin ja kaipaa ulkopuolista apua tilanteen ratkaisemiseksi. Työharjoittelussa työnantaja nimeää sinulle työpaikkaohjaajan, joka toimii yhteyshenkilönäsi työpaikan ja koulun välillä. Jo opiskeluaikana kannattaa liittyä oman alasi ammattiliittoon, sillä silloin saat apua esimerkiksi harjoittelun työsopimuksen tekemiseen tai neuvoja harjoittelupaikan työn tekemisen käytäntöihin liittyviin kysymyksiin. Pron opiskelijajäsenyys on maksuton ja saat samat edut kuin muutkin jäsenet.
3. Pitääkö työharjoittelusta maksaa palkkaa?
Valitettavasti palkattomat työharjoittelut ovat yleistyneet. On olemassa lukuisia työnantajia, jotka eivät joko maksa harjoittelijoille palkkaa ollenkaan tai maksavat vain niin pientä korvausta, ettei sitä voida oikeasti pitää palkkana. Ammattiliitto Prossa ollaan kuitenkin sitä mieltä, että harjoitteluista pitää maksaa tehtävien mukaista palkkaa. Useassa työehtosopimuksessamme onkin erikseen sovittu harjoittelijan palkasta.
4. Saanko palkkaa toisen asteen opintoihini liittyvästä työharjoittelusta?
Toisen asteen opiskelija tulee työpaikalle koulutussopimuksen turvin, joka laaditaan oppilaitoksen ja työnantajan välillä. Koulutussopimuksen mukaan harjoittelija ei ole työsuhteessa yritykseen, yrityksellä ei ole palkanmaksuvelvoitetta ja terveydenhoito hoituu koulun kautta. Harjoittelija voi kuitenkin koulutussopimuksesta huolimatta solmia työsopimuksen työnantajan kanssa ja useissa Pron työsopimuksissa onkin määritelty harjoittelijan palkka. Kannattaa myös pitää mielessä, että jos olet Pron opiskelijajäsen, saat apua ja vinkkejä neuvotteluihin Noste Urapalvelustamme maksutta.
Ammattiliitto Pro edistää työntekijöiden hyvinvointia. Myös maksuttomaan opiskelijajäsenyyteen kuuluvat mm.
- henkilökohtainen työhyvinvointivalmentaja
- terapiapalveluita
- mahtavia opiskelijoille suunnattuja vapaa-ajan tapahtumia
- matkustaja- ja vapaa-ajan tapaturmavakuutus
- lomamajoitukset jopa 50 % alennuksella!
- lukuisia vaihtuvia hyvinvointietuja
Liity siis sinäkin ammattiliittoon, niin saat neuvoja ja tukea työelämän kiperissä kysymyksissä! Käy nappaamassa jäsenedut käyttöösi ilmaiseksi
Kide.appista (https://kide.app/community/ac4dcece-aa6f-4b02-aa90-bb653a1ab513)
tai Pron nettisivuilta löytyvältä lomakkeelta (https://lomakkeet.proliitto.fi/student/).
Teksti ja kuvat: Ammattiliitto Pro