Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA tyrmää Metropolia Ammattikorkeakoulun hallituksen päättämät EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden 10 000 -13 000 euron lukuvuosimaksut ja pitää niitä haitallisina korkeakoulun ja Suomen kansainvälistymiselle. Sekä muiden Pohjoismaiden että Suomen omat kokemukset osoittavat, että tulijoiden määrä romahtaa maksujen myötä eikä maksuista saada toivottuja summia. Täydentävänäkin rahoituksena lukuvuosimaksut ovat korkeintaan marginaalinen tulonlähde. METKA kehottaa Metropoliaa miettimään, mikä on asetetuista maksuista saatavien tulojen käyttötarkoitus, ja onko niistä saatava raha arvokkaampaa kuin kansainvälinen korkeakoulu.
METKA on pettynyt Metropolian tapaan valmistella lukuvuosimaksut pyytämättä lausuntoa opiskelijakunnalta. Lukuvuosimaksujen käyttöönotto vaikuttaa suuresti korkeakoulun kansainvälisyyteen ja edellyttää paljon resursseja esimerkiksi markkinointiin ja hallintoon. Kaikki tämä vaikuttaa suuresti myös niihin opiskelijoihin, joita itse lukuvuosimaksut eivät koske. “Myös lukuvuosimaksun suorittavat opiskelijat voivat olla tulevaisuudessa opiskelijakunnan jäseniä, minkä vuoksi opiskelijakunnan on tärkeää olla tietoinen lukuvuosimaksuihin liittyvästä valmistelutyöstä. METKA tulee jatkossa huomioida päätöksenteossa, joka vaikuttaa oleellisesti opiskelijoihin,” vaatii opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Emmi Paajanen.
Jos lukuvuosimaksut kuitenkin otetaan suunnitellusti käyttöön, tulee niiden käyttö kohdistaa erityisesti kielikoulutuksen järjestämiseen sekä kansainvälisten opiskelijoiden työelämäyhteyksien parantamiseen. Nämä kohteet hyödyttävät sekä opiskelijoita itseään että edesauttavat opiskelijoita jäämään Suomeen. Näin heistä voisi tulla valmistumisensa jälkeen veronmaksajia ja he pystyisivät jatkossakin kehittämään Suomea kansainväliseksi. Lisäksi koulutuksen tarjoajan puolesta järjestettävä sopeutumista edesauttava koulutus voi olla vetovoimatekijä. Muuten maksuista mahdollisesti saatavat tulot tulee käyttää EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille myönnettäviin apurahoihin sekä kyseisten ohjelmien opetuksen laadun parantamiseen.
Metropolia suunnittelee parhaillaan apurahajärjestelmää ja aikoo käsitellä asiaa hallituksen kokouksessa maaliskuussa.Toimivan apurahajärjestelmän luomiseen tulee panostaa merkittävästi. Kokemukset varsinkin Aalto-yliopistosta lukukausimaksukokeilun ajalta osoittivat, että myönnetyllä apurahalla on suuri merkitys siihen, miten opiskelijat ovat valmiita ottamaan opiskelupaikan vastaan. Opiskelijakunta METKA osallistuu mieluusti apurahajärjestelmän kehittämiseen. METKAn mielestä apuraha tulee myöntää ensisijaisesti aiemman opiskelumenestyksen perusteella. Myös sosioekonominen asema tulisi huomioida, mikäli se vain on mahdollista. Hakijoiden tulee jo opiskelupaikkaa vastaanottaessaan tietää, saavatko he apurahan ensimmäiselle opiskeluvuodelle. Apurahan myöntämisperusteet tulee olla esitetty selkeästi jo hakuvaiheessa. Hyvin valmisteltu apurahajärjestelmä voi vielä turvata reilun, kansainvälisen ja avoimen korkeakouluyhteisön.
Kansainvälinen ja moneen maahan linkittynyt korkeakouluyhteisö on tulevaisuuden voimavara, josta kannattaa pitää kiinni. METKA kannustaa Metropoliaa miettimään vakavasti tekemänsä päätöksen vaikutuksia, ja peräänkuuluttaa avoimuutta päätöksentekoon.
Vuosien 2010-2014 lukukausimaksukokeilun loppuraportti:
http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2014/lukukausimaksukokeilu.html
Lukukausimaksukokeilun kokemuksia Aalto-yliopistosta:
https://ayy.fi/blogi/2013/01/07/lukukausimaksulain-perustelut-ja-miten-se-nyt-menikaan/
Tilastotietoja Ruotsin opiskelijamääristä:
http://www.uka.se/download/18.6e65a54814c9d64344d17c3c/1454413122678/arsrapport-2015.pdf
Emmi Paajanen
Hallituksen puheenjohtaja
Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
emmi.paajanen@metkaweb.fi
050 355 5300
Lisätiedot:
Matti Tujula
Edunvalvonta-asiantuntija
Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
matti.tujula@metkaweb.fi
045 267 0828