Suomen hallitus kokoontui maanantaina ja tiistaina kehysriiheen, jossa tarkoituksena oli sopia kolmen miljardin euron lisäsäästöistä. Vapun viettoa aloitteleville Metropolian opiskelijoille kehysriihen tulos oli synkkää luettavaa. Suomen hallitus ei taaskaan pettänyt osoittaessaan opiskelijoille, mikä heidän asemansa on näissä yhteisiksi väitetyissä talkoissa. 

Kehysriihessä päätetty opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle osuu erityisen kipeästi pääkaupunkiseudulla opiskeleviin. Jo valmiiksi yleisen asumistuen heikennyksistä huolissaan olleet opiskelijat joutuvat nyt toden teolla huolestumaan asumisestaan ja toimeentulostaan.

Toimeentulon huolia  ei lainkaan kevennä opiskelijoilta kuultu viesti siitä, että kesätöiden saaminen on tänä vuonna ollut erityisen haasteellista. Eikä ihme, sillä kesätyöpaikkoja on tulevalle kesälle tarjolla merkittävästi viime vuotta vähemmän (Yle 16.1.2024). Olet saanut olla todella onnekas, jos olet onnistunut löytämään itsellesi työpaikan opintojen ohelle.

Lähtökohtaisesti opiskelijat tulevat korkeakouluun kehittääkseen osaamistaan, jotta voisivat osaamisellaan tuottaa enemmän hyvää yhteiseen yhteiskuntaan. Metropoliassakin koulutetaan tuhansia tulevaisuuden ammattilaisia sairaanhoitajista insinööreihin ja tradenomeista kulttuurituottajiin. Suomen hallituksen viestit opiskelijoille ovat kuitenkin keskenään ristiriitaisia: pitäisi valmistua mahdollisimman nopeasti ja nostaa Suomen koulutustasoa, mutta toimeentulon heikennykset viestivät, ettei pelkkään opiskeluun ole varaa keskittyä.

Odotukset opiskelijoita ja nuoria kohtaan alkavat olla kohtuuttomia. Odotusten kasvaessa opiskelijoiden onnistumisen ja menestymisen edellytyksiä karsitaan rankasti pakottamalla opiskelijat tekemään töitä opintojen ohella tai ottamaan entistä suurempia määriä opintolainaa välttämättömien elinkustannusten kattamiseksi. Opintojen aikana kertyvä suuri lainataakka vaikeuttaa valmistumisen jälkeisen elämän suurten päätösten ja hankintojen tekoa, kun tulevaisuus näyttäytyy jatkuvasti epävarmempana.

Kaiken tämän keskellä opiskelijoiden mielenterveyskriisi on edelleen käynnissä. Yli puolet korkeakouluopiskelijoista kokee psyykkistä kuormittuneisuutta ja yli kolmasosalla oireilu on kliinisesti merkittävää (THL 2021). Tilannetta pahentaa se, että apua hakiessaan yhä useampi opiskelija saatetaan jo valmiiksi kohtuuttoman pitkän jonon hännille.

Metropolian ja muiden korkeakoulujen opiskelijoille METKAn viesti on selkeä: te ette ole yksin. Nyt on viimeistään aika aktivoitua ja järjestäytyä pitämään ääntä opiskelijoiden tilanteesta. Osallistukaa opiskelijakuntien ja opiskelijayhdistysten toimintaan. Liittykää mahdollisuuksien mukaan opiskelijakunnan ja opiskelijayhdistysten jäseniksi ja tuokaa huolianne esiin korkeakouluyhteisön sisällä. Tehkää kaikille selväksi, miten nämä toimet vaikuttavat opiskelijoiden todellisuuteen. Opiskelijoiden vahva järjestäytyminen on ainoita keinoja opiskelijoiden aseman puolustamiseksi. Yhdessä olemme vahvempia.

Viimeiseksi: METKA haluaa kuulla suoraan, miltä Metropolian opiskelijoista nyt tuntuu. Kerro meille lähettämällä Metkupostia. 

Juuso Jaakkola
METKAn hallituksen puheenjohtaja
juuso.jaakkola@metkaweb.fi 

Lauri Kanerva
METKAn edustajiston puheenjohtaja
lauri.kanerva@metkaweb.fi

This post is also available in English.