“Miksi v*tussa maksaisin Metkalle opiskelijakortin tarrasta, kun saan sen ilmaiseksi?”
vastaus METKA2020 -kyselyyn
Edellisissä METKA2020 -artikkeleissa käsiteltin METKAn jäsenyyttä ja jäsenmaksua. Tällä kertaa aiheena ovat opiskelijakortit ja viime vuosien kehitys muovikortista digiin.
Tekstin taustana ja inspiraationa on käytetty METKA2020 -kyselyn vastauksia.
METKA ja opiskelijakortit
METKA2020 -kyselyssä kysyttiin, mitä opiskelijakorttia vastaajat käyttivät. Tuudon opiskelijakortti oli ehdottomasti suosituin: 150 vastaajaa 171:stä kertoi käyttävänsä Tuudon korttia. Pivoa käytti 16 vastaajaa, ja muovikorttia 40 vastaajaa. Kortit eivät sulje toisiaan pois, eli opiskelija voi käyttää vaikka kaikkia kolmea niin halutessaan.
Eroja käyttöasteissa on helppo selittää: Tuudon opiskelijakortti on kaikkien saatavilla heti opintojen ensimmäisestä päivästä lähtien. Metropolia kannustaa myös itse Tuudon käyttöön. Pivon kortti on vielä melko tuore lisäys METKAn valikoimassa, ja se on saatavilla vain jäsenille. Muovisen opiskelijakortin tuotanto on ollut katkolla lukuvuonna 2019-2020.
Opiskelijakunnat tuottavat opiskelijakortit
Opiskelijakorttien tuottaminen on perinteisesti osa opiskelijakuntien toimintaa. Opiskelijakortti on helpoin, valtakunnallisesti yhteisesti sovittu tapa osoittaa olevansa oikeutettu opiskelija-alennuksiin. Yhtä lailla esimerkiksi koulusta saatava paperinen todistus opiskeluoikeudesta käy todisteena opiskelija-alennuksesta, mutta kortti lompakossa tai puhelimessa on toki helpompi kantaa mukana.
Opiskelijakorttien kautta opiskelijakunnat, kuten METKA, on saanut tuottoa jäsenmaksuista, sillä opiskelijan on tullut liittyä opiskelijakunnan jäseneksi voidakseen tilata muovisen kortin lompakkoonsa.
Opiskelijakorttia ei siis ole perinteisesti ollut ammattikorkeakouluissa mahdollista tilata tai ostaa, ellei ole liittynyt opiskelijakunnan jäseneksi. Jäseneksi liittyminen ei ole koskaan ollut pakollista ammattikorkeakouluissa verrattuna yliopistoihin, joissa ylioppilaskuntaan täytyy liittyä voidakseen suorittaa opintoja ylipäänsä.
Muovinen opiskelijakortti oli pitkään ainoa käytännöllinen tapa saada opiskelija-alennukset.
Digitaaliset kortit alkoivat tulla markkinoille viime vuosikymmenen alussa. Tällä hetkellä digikortteja Suomessa tarjoavat Tuudo, Pivo, Slice.fi ja Frank.
METKA kehittää kolmea opiskelijakorttia
METKA kehittää digitaalisia opiskelijakortteja Metropolian opiskelijoille Tuudon ja Pivon kanssa. Myös muovinen opiskelijakortti on tekemässä paluuta syksyksi 2020 omana kehitysprojektinaan.
Tuudon kanssa korttiyhteistyö aloitettiin vuonna 2018. Tuudo-sovellus oli tulossa Metropolian käyttöön, joten sovellus oli looginen alusta myös METKAlle. Pivon käyttöönotosta päätettiin METKAn edustajistossa vuotta myöhemmin, syksyllä 2019.
Pivo on käytössä vain METKAn jäsenille, toisin kuin Tuudo. Tällä ratkaisulla halutaan antaa jäseneksi liittyville vastinetta rahalle alennusten muodossa. Edut ja alennukset ovat merkittävä syy opiskelijalle liittyä METKAn jäseneksi. Pivo vastaa siis tältä osin opiskelijoiden tarpeeseen saada vastinetta rahalle, tuoden samalla METKAlle jäsenmaksutuloja.
Miksi Tuudon opiskelijakortti on ilmainen?
Selvä enemmistö METKA2020 -kyselyn vastaajista käyttää siis opiskelijakorttinaan Tuudoa. Yleisimpiä perusteluja Tuudon käytölle ovat sen ilmaisuus ja helppokäyttöisyys.
Lähes kaikki Metropolian opiskelijat ovat oikeutettuja Tuudon opiskelijakorttiin. Sovellus tunnistaa opiskeluoikeuden automaattisesti Metropolian opiskelijarekisteristä, ja antaa käyttäjälle tätä vastaavan opiskelijakortin, joko valtakunnallisilla eduilla tai ilman.
Saadakseen Tuudon opiskelijakortin, opiskelijan ei siis tarvitse liittyä METKAan. Miksi ihmeessä METKA siis luopui opiskelijakorttimonopolistaan, otti riskin valtavasta tulonmenetyksestä ja avasi opiskelijakortin kaikille opiskelijoille, olivat he METKAn jäseniä tai eivät?
Kehitys nykytilannetta kohti alkoi jo vuonna 2015. Tuolloin selvisi, että Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo luoda tietorekisterin, johon kerätään kaikkien suomalaisten opiskeluihin liittyvät tiedot. Toisin sanoen, rekisteristä olisi saatavilla tieto siitä, kuka on tällä hetkellä opiskelija, ja kuka ei.
Rekisteri, nimeltään VIRTA-opintotietopalvelu on sittemmin otettu käyttöön, ja sitä käytetään Koski-palvelun kautta. Jokainen suomalainen voi siis käydä itse katsomassa opiskeluihin liittyviä tietojaan Koski-palvelussa.
Pian rekisterin muodostamisen julkaisun jälkeen kävi ilmi, että Koski-palvelun käyttöönoton myötä opiskelijakuntien mahdollisuudet “hallita” opiskelijoiden opiskeluoikeustietoa todennäköisesti pienenisi tai häviäisi kokonaan. Näin myös kävi: esimerkiksi HSL on ensimmäisten joukossa tehnyt mahdolliseksi opiskelijoille ostaa opiskelijahintaisen kausikortin omassa sovelluksessaan.
Muovinen opiskelijakortti tulossa myyntiin syksyllä
Perinteinen lompakossa kulkeva muovinen opiskelijakortti pitää pintansa digitaalisen korttien rinnalla. Muovista korttia ei kuitenkaan ole ollut saatavilla uusille Metropolian opiskelijoille kevään 2019 jälkeen, sillä METKAlla ei ole ollut sopimusta korttien tuottamisesta kenenkään kanssa.
Muovinen opiskelijakortti on kuitenkin pysynyt osana METKAn opiskelijakorttitarjontaa, vaikkakin tuotanto on ollut tauolla. Korttia haluttiin kehittää niin, että sillä on muitakin toimintoja pelkän muovikortin lisäksi. Uutta METKAn opiskelijakorttia voi esimerkiksi käyttää kulkutunnisteena kampuksilla.
Tauon pituuteen on vaikuttanut myös muun muassa METKAn yleinen jäsenrekisterin ja verkkokaupan kehittäminen.
Muovinen METKAn opiskelijakortti on tulossa myyntiin syksyksi 2020.
Artikkelin kirjoitti Paavo Nisula, METKAn jäsenpalvelun asiantuntija.
Lue muut METKA2020-artikkelit täältä!
This post is also available in English.