Oli elokuun ensimmäinen viikko. METKA ja opiskelijayhdistykset tekivät viimeisiä valmisteluitaan orientaatioviikkoja varten. Suunnitelmat oli suunniteltu, resurssit resursoitu. Lomakauden jälkeinen pöhinä piti yllä hyvää fiilistä ja aktiivitoimijat olivat valmiina ottamaan uudet opiskelijat vastaan.

Karamalmin kampus oli aiheuttanut METKAssa huolta aiemmin keväällä. Puheet kirjaston poistamisesta kampukselta kuulostivat täysin päättömältä idealta. Keskustelua käytiin, eriäviä mielipiteitä jätettiin, mutta Metropolian lyhytkatseinen suunnitelma jäi toteutettavaksi.

Yksi taistelu oli hävitty, mutta sota ei ollut vielä ohi. Olimmehan juuri saaneet viidennen kerroksen aulaan loungetilan, sekä seitsemänteen kerrokseen biljardipöydän. Toivoa siis vielä oli. Karamalmin kampus ei koskaan ole ollut erityisen viihtyisä. Kun syksyllä 2019 opetus alkoi 4. kerroksessa, ei luokissa ollut edes seiniä. Sermit olivat hyvä väliaikainen, vuoden kestävä ratkaisu. Kesän 2020 aikana kampuksella tehtiin remonttia. Opiskelijat ilahtuivat kuullessaan pääsevänsä oikeisiin luokkahuoneisiin syksyllä. Valitettavasti, luokkahuoneissa opiskelu on vain yksi osa korkeakoulua.

Opiskeluhyvinvointi on koronan jäljiltä puhuttanut kaikkia. Viihtyisät tilat ovat todella tärkeä osa sitä. Opiskelijat eivät halua palata kampukselle, josta ei tule kotoisaa tunnetta. Kampuksellaan viihtyvä opiskelija pärjää opinnoissaan paremmin. Kampuksellaan viihtyvä opiskelija tapaa opiskelutovereitaan yhteisessä, turvallisessa ympäristössä, jakaa ideoita ja mielipiteitä keskenään. Kampuksellaan viihtyvä opiskelija on tyytyväinen ja ylpeä korkeakoulustaan.

Työryhmiä perustettiin, METKA ja paikalliset OPYt kutsuttiin mukaan – ilmeisesti ihan vaan että voitaisiin sanoa, että opiskelijoiden ääntä on kuultu. Riittämättömyyden tunne on raskas. On turhauttavaa puolustaa opiskelijoiden oikeuksia organisaatioille, jolle opiskelijat vaikuttaa olevan vain yksi osa liikevaihtoa ja sen kasvattamista.

Tulimme aamulla perustamamme loungen ympäristöön ständeilemään ja toivottamaan uudet opiskelijat tervetulleiksi Metropoliaan. Valitettavasti Metropolian puolesta terveiset eivät olleet yhtä lämpimät – Metropolia on luovuttamassa kaksi luokkahuonetta viidennestä kerroksesta lukion käyttöön. Jatkossa katutasolta tulee olemaan vapaa pääsy ilman kulkuoikeuksia viidenteen kerrokseen. Lounge on tehty Metropolian johtaman, METKAn toteuttaman MMKK-hankkeen (huom. EI Metropolian) rahoilla, Karamalmin opiskelijoille. Hankkeen rahoitus on tullut suoraan Opetus- ja Kulttuuriministeriöltä. Kulkuoikeudeton pääsy tarkoittaa, että ylimääräistä irtaimistoa ei voi olla vapaasti esillä ja käytettävissä. Loungen purkaminen siis tuhlaa OKM:n hankerahaa. Se ensimmäinen paikka, jossa Karamalmilaiset pystyivät oleskelemaan omalla kotikampuksellaan jää Karamalmin viimeiseksi. On mielenkiintoista, kuinka Karamalmilta ei löydy yhtä erillistä tilaa omille opiskelijoille, mutta lukiolaisille löytyy kaksi luokkahuonetta kysymättä keneltäkään opiskelijoiden puolesta kampuksella toimivalta.

Mutta, hätä ei ole tämän näköinen. Metropolia on keksinyt hyvän ratkaisun Karamalmin opiskelijoiden viihtyvyyteen – Puolet Tieto- ja Viestintätekniikan ensimmäisen vuoden jälkeen käytävistä opinnoista ja pääaineista on siirretty toisille kampuksille.

Ennustuksia Karamalmin syöksykierteestä ei oltu kirjoitettu seinille, eihän meillä sellaisia alunperin ollutkaan.

Eero Hemminki
Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija
Metropolian Opiskelijakunta METKAn hallituksen varapuheenjohtaja
Karamalmin kampus

This post is also available in English.