Mitä edunvalvonta on ja mitä METKAn edunvalvojat siis edes tekee?

Edunvalvonta tuppaa olemaan aika näkymätöntä, mikäli sitä ei itse tarvitse. Kulissien takana kuitenkin tapahtuu, sillä METKAn edunvalvonnan tiimi käsittelee ympäri vuoden opiskelijoiden yhteydenottoja eli keissejä. Keissien käsittely perustuu luottamukseen ja siksi niistä ulospäin viestiminen ei ole mahdollista.

Sen verran voimme kuitenkin kertoa, että viime vuoden aikana käsittelimme pyöreät 100 tapausta. Tänä vuonna tapauksia on ollut tähän mennessä 35. Keissit ovat yksittäisten opiskelijoiden tai joskus kokonaisten ryhmien yhteydenottoja METKAan. Käsittelemme keissejä opiskelijoiden toiveiden mukaisesti. Joskus vinkkien jakaminen ja oikealle henkilölle ohjaaminen riittää, joskus hoidamme yhteydenpitoa esimerkiksi opintojakson opettajan kanssa opiskelijan pysyessä nimettömänä. Usein keissit saadaan hoidettua kaikkia osapuolia tyydyttävästi, mutta ihan aina juuri mitään ei ole tehtävissä, jos ohjeistuksia ei ole laiminlyöty, vaan kyse on esimerkiksi opettajan pedagogisesta ratkaisusta, joka ei sitten sovikaan kaikille, sillä ihmiset oppivat eri tavoilla.

Keissien lisäksi teemme paljon näkymätöntä työtä työryhmissä vaikuttamisen, opiskelijapolitiikan seuraamisen ja opiskelijaedustajiin liittyvän työn muodossa. METKA on mukana monissa Metropolian sisäisissä ryhmissä, mutta lisäksi myös alueellisissa tai valtakunnallisissa ryhmissä tuomassa opiskelijoiden ääntä esiin. Edunvalvonnan tiimi tapaa myös säännöllisesti osaamisaluejohtajia, kampuskoordinaattoreita ja jatkuvan oppimisen johtajaa. Tapaamisissa keskustellaan alojen ajankohtaisista asioista ja nostetaan esille METKAn tietoon tulleita haasteita.

Edunvalvonnan tiimiä on pitänyt kiireisenä myös vaalit, viimeisimpänä kunta- ja aluevaalit. Vaikka vaalit ovatkin kuulemma ihmisen parasta aikaa, niin olemme ihan iloisia siitä, että ensi vuonna Suomessa ei käydä mitään vaaleja.

Silloin tällöin kirjoittelemme myös kannanottoja ja lausuntoja. Lausunnot liittyvät yleensä lakien, asetusten tai määräysten suunniteltuihin muutoksiin. METKA on kirjoittanut lausunnon esimerkiksi lakiesitykseen, jossa avoimen ammattikorkeakoulun opintopistekohtainen enimmäismaksu oltiin kasvattamassa 15 eurosta 45 euroon.

Loppujen lopuksi edunvalvonnan tarkoitus on parantaa opiskelijoiden oloja ja tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Onko jotain, mitä haluaisit vielä edunvalvonnan tehtävistä kysyä? Tai mietityttääkö joku opinnoissa vastaan tullut asia, etkä ole ihan varma miten tässä voisi edetä? Laita meille viestiä matalalla kynnyksellä osoitteeseen edunvalvonta@metkaweb.fi. Ja vaikka et haluaisi tapausta käsiteltävän sen enempää, niin kuulemme mieluusti opiskelijoiden kokemuksia. Voimme käyttää näitä tietoja oman vaikuttamistyömme tukena!

This post is also available in English.