Eduskuntavaalit tulee, oletko valmis?

Kuten varmasti moni jo tietääkin tänä vuonna METKAssa, kuten muissakin opiskelijakunnissa ympäri Suomen vahvana toiminnan keskipisteenä ovat eduskuntavaalit. Me METKAssa haluamme varmistaa, että eduskuntavaalitavoitteemme vuodelle 2023 ovat arvojemme mukaiset, sekä ajavat korkeakouluopiskelijoiden etuja paremmaksi myös tulevaisuudessa.

Valtiovarainministeriö julkaisi hyvin kylmäävän listan leikkauksista, joita tuleva hallitus voisi tehdä ja tässä niistä muutama nosto, jotka erityisesti koskevat korkeakouluopiskelijoita:

  • Opintotuen saajien siirtäminen yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin: leikkaukset noin 200 milj. euroa.
  • Korkeakoulutettujen tukien leikkaus (opintolainahyvitys, aikuiskoulutustuki ja opintoraha): leikkaukset 100–500 milj. euroa (asteittain pitkällä aikavälillä syntyvä vaikutus, josta 100–300 milj. euroa vuoteen 2027 mennessä).
  • Korkeakoulujen tulojen kasvattaminen mm. lukukausimaksuilla (yleiset lukukausimaksut, EU/ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden maksujen korotus, avoimen korkeakouluopetuksen enimmäismaksujen korotus):  korkeakoulujen päätöksistä riippuen tulot voisivat kasvaa kymmeniä tai muutamia satoja miljoonia euroja pitkällä aikavälillä.

METKAn eduskuntavaalitavoitteet on jaettu neljän yläotsikon alle, jotka ovat seuraavat: 

  • Opiskelijoiden terveydenhuolto ja hyvinvointi
  • Koulutus
  • Toimeentulo
  • Asuminen ja liikenne

Erityisen tärkeänä METKA pitää opiskelijoiden toimeentulon vahvistamista. Riittävällä toimeentulolla on vaikutusta opintojen etenemiseen aikataulussa sekä opiskelijoiden hyvinvointiin. Vuonna 1992 eli laman aikaan opiskeliat saivat opintorahaa 1570 markkaa. Se ois nykyrahaksi muunnettuna ja elinkustannusindeksi huomioiden 427,87 euroa.  Opintoraha on tänä päivänä kuitenkin vain 268,23 euroa kuukaudessa. Tasokorotuksia on siis jäänyt tekemättä yli 150 euroa. Opintoraha on pohjoismaiden heikoin.

Vaalitavoitteissa on nostettu esille myös opiskelijoiden terveydenhuollon turvaaminen ja  palvelutarpeiden huomioiminen resurssoinnissa. Opiskelijaterveydenhuolto on turvattava lailla. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelut laajenivat koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita vuoden 2021 alusta. YTHS:n palveluihin oikeutettujen opiskelijoiden määrä yli kaksinkertaistui ja vaikka resursseja jonkin verran lisättiin, se ei riitä kattamaan palvelutarvetta. Etenkin mielenterveyspalveluiden tarve on kasvanut huimasti. 

Koulutuksen osalta METKA näkee tärkeänä sen, että opiskelu on Suomessa maksutonta kaikille ja että koulutukseen taataan riittävät resurssit. Laadukkaaseen koulutukseen panostaminen on panostamista koko Suomen tulevaisuuteen. Tavoitteisiimme on kirjattu myös harjoitteluiden palkallisuus. Ammattikorkeakoulututkinnoissa iso osa koostuu harjoittelusta. Osalla aloista harjoittelijat saavat reilua palkkaa tekemästään työstä, mutta erityisesti sosiaali- ja terveysalalla harjoitteluista ei makseta. Vielä viime syksyyn saakka korkeakoulut ovat maksaneet harjoittelupaikoille korvausta harjoittelusta, mutta nykyään tämä kustannetaan valtion rahoista. Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta palkan saamiseen jokaisesta harjoittelusta on vielä matkaa. Korkeakouluharjoittelusta pitää saada vähintään työssäoloehdon täyttävää palkkaa. Vuonna 2023 työssäoloehdon täyttävä palkka kokoaikatyöstä on 1331 euroa.

Lisäksi haluamme, että opiskelijoille on saatavilla kohtuullisen hintaisia asumismahdollisuuksia korkeakoulujen kampusten läheisyydessä ja että joukkoliikenteessä on valtakunnallinen 50 prosentin opiskelija-alennus. 

Tutustu METKAn eduskuntavaalitavoitteisiin tästä linkistä.

This post is also available in English.