Palautteenanto

Metropoliassa kerätään palautetta monin tavoin. Palautteen avulla saadaan dataa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Muistathan myös, että vaikka opintojakso olisi omalta kohdaltasi jo ohi, niin tulevat työelämän kollegasi saattavat käydä samat opinnot myöhemmin. Varmistetaan siis aktiivisella palautteen antamisella, että hyvät käytännöt säilyvät ja huonot karsitaan pois!

Palautteen antamisen hyvät periaatteet

  • Anna myös positiivista palautetta, jotta hyvät käytänteet säilyvät
  • Muista olla palautteessasi asiallinen → Tärkein asia voi jäädä huomiotta, jos palaute on kirjoitettu vaikkapa vihaisena ja lukuisin kirosanoin höystettynä
  • Palautteen antaminen ja vastaanottaminen on myös oleellinen työelämätaito, joten sitä kannattaa harjoitella ja harjoittaa jo opintojen aikana
  • Ihmiset oppivat eri tavalla. Opintojaksot täytyy järjestää jollakin tavalla ja se ei välttämättä aina sovi kaikille. Tällainen ei ole edunvalvonnan asia, ellei samanlaista palautetta tule toistuvasti ja paljon. Silloin voi olla paikallaan muuttaa toteutustapaa.
  • Mitä enemmän saadaan vastauksia, sitä vaikuttavampaa se on. Muutaman yksittäisen palautteen antamisella ei ole kokonaisuudessa kovin suurta merkitystä.

Opintojaksopalaute

Opiskelijalle näkyvin palautteen keräämisen muoto on varmasti opintojaksopalaute. Jokaisen opintojakson eli kurssin päätteeksi avautuu suurin piirtein samanlainen lomake. Vaikka opintojaksoja ja palautelomakkeita kertyykin tutkinnon aikana helposti useita kymmeniä, on palautteen antaminen silti tärkeää ja toivottavaa jokaisen opintojakson jälkeen. 

Opintojaksopalautelomake aukeaa yleensä noin kaksi viikkoa ennen kyseisen kurssin päättymistä ja on auki kolmisen viikkoa. Palautetta lukevat kyseisen opintojakson opettajat sekä mahdollisesti myös tutkintovastaavat. Palautelomakkeelle vastataan anonyymisti. Avoinna olevat palautelomakkeet löytyvät OMAn Opiskelijan työpöydän etusivulta ja lisäksi niistä tulee sähköpostiin ilmoitus. 

Opintojaksopalaute keskittyy nimenomaan siihen, mitä opintojaksolla on opittu ja millainen on ollut kurssin sisältö. Yksittäisen opettajan suorituksesta palautetta voi välittää esimerkiksi METKAn edunvalvonnalle tai kyseisen opettajan esihenkilölle. Opintojaksopalautelomakkeella yksittäisen opettajan toimintaa ei ole tarkoitus arvioida, mutta palautteelle voi kirjoittaa esimerkiksi sen, että tietty osa-alue oli erityisen hyvä tai vaatisi parannuksia.

Opettajalla on velvollisuus antaa opiskelijoille vastapalautetta saamaastaan palautetteesta sekä kertoa palautteen hyödyntämisestä ja mahdollisista kehittämistoimenpiteistä. 

Dialogi

Jatkuva dialogi opiskelijoiden ja henkilöstön kesken on tehokkain tapa antaa ja saada palautetta. Siksi onkin erityisen tärkeää, että opetushenkilöstö luo jokaiselle opintojaksolle turvallisen ilmapiirin, jossa palautetta uskaltaa antaa. 

Palautetta, varsinkin kritiikkiä, voi olla vaikea antaa ja vastaanottaa kasvotusten, mutta yleensä tämä on kätevin tapa saada myös esimerkiksi perusteluita siitä, miksi opintojakso on järjestetty tietyllä tavalla. Parhaassa tapauksessa huonoksi koettua tapaa voidaan kehittää jo opintojakson aikana.

AVOP ja AVOP2

AVOP (Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekysely) on kaikille ammattikorkeakoulusta valmistuneille tehtävä kysely. Vastaukset kerätään valmistumisen yhteydessä. Kysely kartoittaa laajasti valmistuvien kokemusta omasta koulutuksesta ja tuloksia käytetään koulutuksen arviointiin ja kehittämiseen. AVOP-tuloksilla on vaikutusta myös Metropolian saamaan rahoitukseen.

AVOPin lisäksi Metropoliassa on kehitetty AVOP2 toisen vuoden opiskelijoille, jotta huomionarvoisiin asioihin voidaan puuttua jo opintojen aikana, eikä vasta sitten kun opinnot ovat jo ohi. 

Yleinen palaute oppimisen palveluista

Yleistä palautetta oppimisen palveluista voit antaa tällä e-lomakkeella. Palaute käsitellään Jatkuvan oppimisen palveluissa. Tämä tiimi ohjaa palautteen tarvittaessa eteenpäin osaamisalueille. 

Uraseurantakysely

Uraseurantakysely on valtakunnallinen kysely, johon kutsutaan vuosittain vastaamaan kaikkia korkeakoulusta viisi vuotta sitten valmistuneita. Se selvittää valmistuneiden työllistymistä tutkinnon jälkeen, kokemusta koulutuksen vastaavuudesta työelämän tarpeisiin ja valmistuneiden urapolkua. 

Uraseurantakysely on kansallisen tason kysely, joka tehdään ammattikorkeakoulusta valmistuneille ympäri Suomen. Kyselyn tulokset toimitetaan korkeakouluille ja Metropoliassa tulokset käsittelee strategia- ja kehityspalvelut.

Palautetta METKAlle

Eikö Metropolian lomakkeista löytynyt sopivaa, jonne voisit antaa palautetta? Voit aina ottaa myös METKAan yhteyttä Metkupostia-lomakkeella. Lomake on tarkoitettu ensisijaisesti palautteenantokanavaksi METKAn toiminnasta. Välitämme kuitenkin halutessasi Metropoliaa koskevan palautteen eteenpäin oikealle taholle. 

Edunvalvontaan liittyvissä asioissa voit myös aina ottaa yhteyttä Edunvalvonnan yhteydenottolomakkeella. METKAn edunvalvontaan voit ottaa yhteyttä, kun koet kohdanneesi epäoikeudenmukaista kohtelua opinnoissasi. METKAn edunvalvontatiimiltä voit kysyä, miten ongelmatilanteessa kannattaa edetä ja keneen kannattaa olla yhteydessä asian selvittämiseksi.

This post is also available in English.